Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Angína - jak se nejrychleji uzdravit, otázky k nemoci

Ahoj. Dneska jsem u doktorky zjistil, že mám angínu. Včera jsem byl ještě v pohodě a "bolet v krku" (hlavně při polykání) mě začalo dnes ráno. Doktorka mi předepsala V-penicilin 1,2 mega biotika (super, budu žrat plísně! :3 :3) s tím, že to mám užívat 10 dnů 3x denně po 8 hodinách. Taky nemůžu chodit týden do školy.

A mám tyto otázky:
1) Co dělat, abych se co nejrychleji uzdravil, má s tím někdo zkušenosti (horký čaj, nesportovat, více spánku etc.)
2) co se mi to hemží v krku - co je to to žluté? Jsou to obří kolonie nějakých bakterií či co?
3) Nemůžu chodit do školy - je to nakažlivé - spíše jak moc?
4) Slyšel jsem, že když se něco jmenuje antibiotika/probiotika, tak u takových nemocí, kde se toto podává, je to nakažlivé, je to pravda?

Předmět Autor Datum
Nejsem doktor, ale pár angín jsem měl, dostával jsem antibiotika. Odpočinek tělo potřebuje, takže co…
Hanyse.k 21.09.2015 20:10
Hanyse.k
Na otázky jsem si už +- odpověď našel sám. Ale vážně pomáhají studené věci? já bych spíše hádal, že…
Tuxedo 21.09.2015 20:14
Tuxedo
Je to možná paradox, ale studené věci. Uzliny jsou zduřelé a studené na to pomáhá.
Hanyse.k 21.09.2015 20:36
Hanyse.k
1) Odpocivat, nemit fyzickou namahu, zustat doma na zadku 2) Ano, jsou to kolonie bakterii, ve vetsi…
helemese 22.09.2015 07:41
helemese
Dovolim si trosku oponovat v jednom tvrdeni. Antibiotika su dnes predpisovane ako bezne tabletky, ci…
fleg 22.09.2015 09:42
fleg
chripku Flegu, chřipku ne. Virózu.
Dale Cooper 22.09.2015 10:07
Dale Cooper
Ono je to jedno, zalezi od diagnoze. Pri chripke, ci viroze by nemalo boliet hrdlo, ale bolelo ma. Z…
fleg 22.09.2015 10:46
fleg
Hrdlo tě může bolet i při nachlazení, nejen při angíně. To, co jsi měl, byla jen viróza, nachlazení.…
Prasak 22.09.2015 11:06
Prasak
Ako son pisal mam dost spatnej vazby priamo od zroja, takze ano....antibiotik sa casto dozaduju samo…
fleg-sk 22.09.2015 11:49
fleg-sk
Ono mezi chřipkou a anginou je docela velký rozdíl. Chřipka je virové onemocnění, angina bakteriální…
Araneus84 22.09.2015 14:24
Araneus84
taková Angina pectoris asi moc příjemná záležitost nebude anginy jsou různé, ale s touhle nemají ni…
jirka44 22.09.2015 15:04
jirka44
Nejsu doktor, ale mám to od doktora. Sice chlastal a hulil jak fabrika, ale léčit uměl dobře.
Prasak 22.09.2015 21:10
Prasak
Při skutečné chřipce člověk neřeší takové podružnosti, jako vymotání z postele před úkonem. Zažil js…
karel 22.09.2015 15:09
karel
A tak ja si take dovolim trosku oponovat :) Naprosto souhlasim, ATB se zneuziva a spatni doktori je…
helemese 23.09.2015 00:31
helemese
Nie som proti medicine, skor naopak. Len okrem inych extremov vidim aj ten, ze ludia radi riesia vse… poslední
fleg 23.09.2015 19:28
fleg
Naprosto souhlasim s Prasakem. Angina nelecena je pekna svine a pokud je to OPRAVDU angina muze te t…
Schizo 23.09.2015 10:39
Schizo
Když mi naposledy nalezly do krku nějaké breberky (nachlazení, kašel, zvýšená teplota), tak jsem zač…
Niko Bellic 22.09.2015 10:34
Niko Bellic
ja to resim cistou kyselinou askorbovou (na 100kg vahy 15g dene) + lekarenska soda v pomeru 3:1
uf 22.09.2015 12:58
uf
Já to řeším bourbonem. Mnohem chutnější než kapky a v krku přestane bolet také velmi rychle. :)
Araneus84 22.09.2015 14:25
Araneus84
Ospen. Anginu nevydýcháš bez antibiotik.
mif 22.09.2015 23:01
mif
Známá po pozdním zaléčení angíny má trvalé a nevratné poškození kyčelních kloubů.
Host123 23.09.2015 18:01
Host123

Nejsem doktor, ale pár angín jsem měl, dostával jsem antibiotika. Odpočinek tělo potřebuje, takže co nejvíc spánku a odpočívat. Na angínu je dobré jíst studené, takže nanuky apod.. Potom mi pomáhalo kloktat vývar z heřmánku a také jsem používal Bioparox. Jinak na tvé otázky odpovědět neumím.

1) Odpocivat, nemit fyzickou namahu, zustat doma na zadku
2) Ano, jsou to kolonie bakterii, ve vetsine pripadech kolonie streptokoku
3) Je to nakazlive. Ve skutecnosti anginy moc nakazalive nejsou, ale 1-2 dalsi spoluzaci by to klidne dostat mohli
4) Probiotika a antibiotika jsou dve naprosto odlisne veci, nelze michat. Nicmene kazda bakterialni,virova ci paraziticka nemoc je v principu nakazliva. Kazda jinak moc a kazda se treba prenasi jinak, ale kazda. Antibiotika se podavaji na onemocneni bakterialniho puvodu. Napriklad chripka je viroveho puvodu, na ni antibiotika tedy vubec nepusobi a ani se na ni nepodavaji. Pritom je chripka mnohem nakazlivejsi, nez angina...nelze tedy jen tak zobecnovat.

PS. Nebudes zrat plisne

PPS. Muzes jist teple ci studene, je to jedno...ani jedno ti lecbu neurychli. Mozna ti pomuze zprijemnit zivot, ale lecbu to neurychli. Zaklad je jist pravidelne a poctive onen penicilin a dodrzovat klidovy rezim. Dulezite je take pokracovat v brani antibiotik dle toho, co ti rekl lekar. Onech 10 dnu je proste cele baleni penicilinu. Neukoncuj to v dobe, kdy se budes citit dobre, dober to.

Dovolim si trosku oponovat v jednom tvrdeni.
Antibiotika su dnes predpisovane ako bezne tabletky, ci vitaminy a to hlavne z dovodu, ze lekari chcu mat pokoja rodicia naopak byvaju casto hystericki a dozaduju sa ich (mama este pracuje ako detska sestra, sestra bola, tiez, teta tiez...mam dost info z prostredia).
Mne pride (podotykam ako laikovi) divne na obycajnu anginu jest nejake tabletky. Co samolieciaca schopnost organizmu? Moj 7 rocny syn este antibiotika nemal, na rozdiel od jeho sukmenovcov, ktori ich jedia ako vitaminy ako na beziacom pase. Imunitu ma asi nadstandardnu a chory byva naozaj malokedy.
Ide mi hlavne o to, ze podla mna prilis castym uzivanim antibiotik si clovek oslabuje vlastnu samolieciacu schopnost, kedze telo si zvyka na ich vypomoc a navyse nase vlastne bakterie sa stavaju na ne po case rezistentnymi a antibiotika uz nemaju taku ucinnost.
Pred par dnami som prekonal mensiu chripku/anginu. Rozdiel medzi nimi byva tenky, takze netvrdim, ze to bola zrovna angina.
Symptomy:
Vecer mi zacal tiec sopel, do rana som ho uz mal husty a navyse ma silne bolelo hrdlo. Pocas dna som sa zacal citit zle, zyvsena teplota a pod. Klasicke priznaky.
Zostal som lezat, respektive rano vstat zaniest maleho do skoly, potom si lahnut a obcas zdvihnut telefon, ci nieco spravit na nb. Raz za den som musel aj niekam na chvilku ist, ostatne veci som odmietal.
Na treti den mi uz bolo vyrazne lepsie, hrdlo nebolelo, sopel sa uz tak mohutne netvoril, teplotu som mal uz len miernu a musel som ist riesit vypadok netu na strechu. Vonku bolo prijemne, oprava mi trvala asi 4h a pocas toho som sa pekne vypotil, takze po prichode domov mi bolo lepsie ako rano ked som odchadzal. Mozno ten cerstvy vzduch, mozno to, ze som na chorobu nemyslel a len pracoval, mozno to vypotenie.
Po piatich dnoch mam uz len zvysky sopla, trosku zachripnuty hlas a to cele som dosiahol len uzivanim celaskonu (3x500mg denne) a pitim tekutin. Jedol som skor menej.

Ono je to jedno, zalezi od diagnoze. Pri chripke, ci viroze by nemalo boliet hrdlo, ale bolelo ma. Zaujimave je, ze tak cca 1 den, vacsinou ked som mal zapal trval par dni. Do hrdla si nevidim, u lekara som s tym nebol, takze netusim co mi bolo.
Viroza podla popisu sa ma rozvijat pomalsie, mna to zlomilo za cca 8h od prvych priznakov, takze tazko povedat, co to bolo...malo to z kazdej choroby nieco. Angina to mozno teda nebola, nemal som zdurene uzliny.
Pointa je keby ludia nechodili s kazdou chujovinou k doktorovi a nehltali na to tony liekov boli by zdravsi.
V mojom okoli skoro kazdy ked ho boli hlava drb Ibalgin do seba. Alebo hned 2-3. Mna ked boli hlava napijem sa vody.

Hrdlo tě může bolet i při nachlazení, nejen při angíně. To, co jsi měl, byla jen viróza, nachlazení. Při skutečné chřipce by ses sotva vymotal z postele a došel vychcat.

K angíně - podceňuješ ji. Dokud nebyl vynalezen penicilín, byla to vcelku vážná nemoc a při přechození bez vyléčení antibiotiky ti to může sednout na srdce a taková Angina pectoris asi moc příjemná záležitost nebude. Takže na angínu antibiotika ano.
Jedním z příznaků angíny je bolení břicha. Já sám jsem jako malej na angíny trochu víc trpěl, takže sice vypadám jak srábek, ale když se cítím nachlazen, ale mám silný bolesti břicha, raději si k doktorce zajdu, zvláště, když vůbec nezabere Paralen, čaj a pocení v posteli.

Problémem antibiotik je ten, že je někteří doktoři předepisují zbytečně/preventivně/kvůli uřvaným matkám. Pokud to předepisují i ke chřipce, tak kvůli sekundárním infekcím, ale i to je často spíš zbytečný. Zamořenost populace antibiotiky je pak zbytečně velká a bakterie jsou pak odolnější, než před lety.

Ako son pisal mam dost spatnej vazby priamo od zroja, takze ano....antibiotik sa casto dozaduju samotni pacienti a casto ich doktori predpisuju alibisticky, co keby daco.
A sem tam mozno aj kvoli liekovej loby, ale to uz su spiklenecke teorie;o).
Moznomas pravdu a choroby podcenujem, ale v zivote som nebol vaznejsie chory, moje dieta tiez nie a pravdepodobne kvoli spartanskej vychove mojej matky, ktora ma v zivote neospravedlnila zo skoly, ani ked som mal regulernu 38 stupnovu teplotu. Zo slovami...Ked ti bude zle sa vypytaj. A ja som sa nikdy nevypytal, takze si neviem spomenut, ci som vobec bol doma niekedy chory cez skolu.
Ked sa pozriem na svoje sucasne okolie, tak deti okolo mna su skoro stale chore a antibiotika sa zacinaju davat uz od utleho veku co je podla mna blbost.
Navyse mam asi zazracne dieta, pretoze pri teplote 38-39 normalne poskakuje po dome a vyzera byt zdravy, pricom ja pri 38 padam do kolien a nie som schopny sa skoro pohybovat.

Ono mezi chřipkou a anginou je docela velký rozdíl. Chřipka je virové onemocnění, angina bakteriální.
To co si popisoval angina nebyla. To že tě při nachlazení/chřipce škrábe v krku je celkem v pohodě a je to spíše než cokoli jiného jen otravné. Při opravdové chřipce tě trochu bolí svaly a celkově se cítíš slabší, ale když si pár dní poležíš v posteli a dáš si horký čaj, budeš za pár dní v pohodě.
Na angínu ti nic takového nepomůže. Navíc i kdyby ses na hlavu stavěl polykání ti za pár dní bude způsobovat takovou bolest, že raději nebudeš nic jíst a i jen obyčejné "polknutí nasucho" tě bude bolet dostatečně na to, aby i ti nejotrlejší za pár dní k tomu doktorovi pro antibiotika zašli.
Hlavním problémem antibiotik není jejich časté předepisování. Tím si člověk jen zničí vlastní mikrofloru, ale odolnější bakterie tím nevytvoří. Problém je to, že antibiotika "zaberou" hned, tj. už za 1-2 dny se člověk cítí v pořádku a prostě je nedobere, vnitřně si to odůvodní tak, že už je přece zdravý tak se nebude cpát prášky... To je ta hlavní příčina vzniku rezistentních bakterií.

A tak ja si take dovolim trosku oponovat :)

Naprosto souhlasim, ATB se zneuziva a spatni doktori je bezne predepisuji tam, kde by nemeli...ale to povazuju za trosicku jine tema. Ja jen strucne odpovedel na otazky.

Samolecici schopnost organismu je co? Ocekavam, ze mas na mysli imunitu. Ze anginu prelecis antibiotiky o ni vazne neprijdes. Dneska je hrozne v mode vracet se rekneme "k prirode" a mit tyto troufam si tvrdit az nebezpecne nazory. Prirodne jsme se lecili cela tisicileti a vis ty co? Prumerny vek byl stezi 30 let a na anginy se bezne umiralo. To byl vysledek "samolecici schopnosti organismu". Prave az s nastupem ATB a moderni mediciny maji znudeni lide tendence tyto nemoci bagatelizovat a vest tyto reci. Pred 200lety, kdyz by ti dite na anginu umiralo bys ale lidem zlamal ruce za jeden balicek penicilinu...

Organismus mnohem vice oslabi 3tydenni boj s anginou, nez preleceni penicilinem, ktery vetsinu znici do 3 dnu. Pokud neveris, pak te opet odkazuju na studium historie, kde se jiste doctes, jak se ve velkem umiralo na kdeco.

kedze telo si zvyka na ich vypomoc a navyse nase vlastne bakterie sa stavaju na ne po case rezistentnymi a antibiotika uz nemaju taku ucinnost.

Teto vete uprimne nerozumim. Telo si na zadnou vypomoc nezvyka, timto zpusobem imunita nepremysli. Nevim, co jsou "nase vlastne bakterie". Myslis bakterie v travicim traktu? Naopak by bylo idealni, kdyby byli rezistentni proti ATB, bohuzel nejsou. Imunitni system je pak tvoren bunkami, ne bakteriemi. Nebo samotnej streptokok, potazmo stafylokok, ktery svou rezistentnosti opravdu trapi? Za tuto rezistentnost muze prevazne prave predepisovani ATB na virova onecmocneni (viz. 1 odstavec). Spravne predepsani ATB na anginu toto nezpusobilo.

Klasicke symptomy to jsou, ale nachlazeni. V debate o angine, potazmo ATB, je tvoje nachlazeni irelevantni. Je celkem jedno, co s nachlazenim delas. Lecena za 7 dni, nelecena za tyden :) Tedy si dovolim skoro myslet, ze toho celeho bys dosahl, ikdyby si sedel u TV a cpal se bramburky treba :)

Nie som proti medicine, skor naopak. Len okrem inych extremov vidim aj ten, ze ludia radi riesia vsetko liekmi. Moje dieta ma horucku? Idem k doktorke nech mu predpise antibiotika. Je mi zle? Dam si Ibalgin. Boli ma hlava? Ibalgin. Mam trosku teplotu? Ibalgin.
Otazka je ako rozoznat hcripku, virozu a anginu, ked maju prekryvajuce sa priznaky? A to som chcel napisat, ze lekari sa radi zastituju tym, ze na hocijaky priznak davaju antibiotika akoze "pre istotu".
A tymi bakteriami som myslel povodcu Anginy napriklad, je totizto celkom mozne, ze liecenim ich celkom nezlikvidujeme, iba potlacime a stale zostavaju v nasom organizme iba ich ma nas imunitny system pod kontrolou, takze sa nevedia mnozit a napadat ine bunky.
Ale v podstate sa zhodneme, ja sa iba snazim vzdy liecit maximalne Celaskonom, potenim, tekutinami a pod a ked mi je uplne zle siahnem po detskom Nurofene, ktory robi u mna zazraky. Myslim, ze keby sa spravam ako moj svagor a pravidelne uzivam Ibalgin pri akeomkolvek probleme mam mozno problem, aby mi nieco zabralo, ked mi je blbe.

Naprosto souhlasim s Prasakem. Angina nelecena je pekna svine a pokud je to OPRAVDU angina muze te to odkecat na zbytek života .

Zrovna minuly tyden 7leta dcerka s anginou lehla. Sobota a nedele horecky 39,2 - 39,6°C davali jsme zabali, cipky na teplotu, protože prasky kompletne vyblila .

v pondělí doktorka rekla ze to vypada na anginu, ale ještě by počkala, srazet teplotu, hodne pit a byt v klidu = beze zmeny . V utery odebrala kapku krve z prstu, koukla do krku a bylo jasno, dostala antibiotika a ve stredu vecer uz bez teplot . Pochybuju, ze by to chudak holka dala sama bez pomoci antibiotik a to jsme oba s manželkou zastanci tvrzeni, ze by se telo mělo nejdriv s nemoci poprat, ale takovy horecky jsou uz ulet .

A taky souhlasim, ze virozka je uplne něco jiného nez chripka, letos 3 dny a byl jsem na smrt a to doslova, dojit na zachod byl nadlidskej vykon, hlava mi trestila jak prase ( a to jsem fakt hodne pil :) )bolely mne svaly o kterjech ani nevim ze je mam .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru