Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No ide o to kde sa aka nemcina (hovorova) sa pouziva a uz vobec neplati to ze vsetci to hovoria rovn…
McSmekac 24.12.2015 14:12
McSmekac
V Bavorsku a Rakúsku zásadne iba Grüß Gott! :-) Mne sa čosi veľmi podobné pritrafilo vo Viedni. Ale…
martin94 24.12.2015 21:56
martin94
a to si ešte nezrejme nezažil rodeného kolínčana alebo frieslanďana,tí ked spustia svoje "koelle all… poslední
audax 25.12.2015 20:31
audax

No ide o to kde sa aka nemcina (hovorova) sa pouziva a uz vobec neplati to ze vsetci to hovoria rovnako ale rozumiet si budete. Ja ked som pracoval v Bavorsku (Mnichov) a povedal som Guten Tag tak sa na mna divali odkial som prisiel. Pritom v skole ma to tak ucili. Pokial ti ide iba o hovorovu rec tak je to jedno.

V Bavorsku a Rakúsku zásadne iba Grüß Gott! :-) Mne sa čosi veľmi podobné pritrafilo vo Viedni. Ale najextrémnejšia je asi švajčiarska nemčina (po stránke prízvuku i slovnej zásoby), rešpekt mám aj pred Sasmi (na strednej k nám chodili na výmenu študenti z rôznych kútov Nemecka a keď prišla rodáčka z Drážďan, všetci vrátane nemčinárky rozumeli každé štvrté slovo, vraj ich typický dialekt - niečo ako naša východniarčina). :-)

a to si ešte nezrejme nezažil rodeného kolínčana alebo frieslanďana,tí ked spustia svoje "koelle allaaf" alebo "jut jebratene Jans ist jut zum Essen",tak ten,čo pozná len učebnicovú naučenú spisovnú nemčinu je jemne v pr...li.....to isté rakušáci s ich "jetz kans ma olle Orsch lecken" alebo " i mog Madel von der Stodt,tei wos dicke Wadeln hot"..........čo sa týka pôvodnej otázky,správne je "auf die Toilette",môže sa použiť aj "zur Toilette",nieje to chyba,alebo "aufs Klo"....,alebo sa jednoducho povie ich muss pinkeln/scheissen gehen.....viac-menej tvar "zur Toilette sa obvykle používa vtedy,ak sa niekto pýta:smiem ísť na záchod ? a "auf die Toilette",sa použije vtedy,keď sa len konštatuje,musím ísť na záchod.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru