Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sousedský spor

Dobrý den, (kdo se chce dostat rovnou k dotazu, nechť přeskočí první odstavec)
dostal jsem se do nepříjemné situace. Cca 15 let vlastníme dům na vesnici, jedná se o staší řadovku s celkovou plochou cca 250m3 včetně domu (místo na dvě auta a malá zahrádka). Před asi pěti lety se přistěhovali noví sousedi. Ze začátku jsme měli bezproblémové vztahy a oni s dalšími sousedy taky. S ostatními sousedy vycházíme výtečně.
Před asi dvěma lety měli konflikt se sousedy ob jeden dům na druhou stranu od nás. Později koupili vedlejší dům a zbořili ho, protože jim vadilo, že v tom domě v zimě topí. (Kdo by to řekl.)
Později se dostali do konfliktu i se sousedy ob 3 domy, když někdo zatopil, griloval, dělal hluk (přes den...).
Časem se to dostalo do stavu, že si paní sousedka stěžovala na OU, že na dětském hřišti, u kterého si koupili dům, si hrají děti a že ji ruší (Kdo by řekl, že na hřišti budou děti?)
Na Silvestra paní volala v 22:05 policii, že je rušen noční klid. Když potkám někoho z druhého konce vesnice, se zlomyslným nebo soucitným pohledem se mě ptá, co sousedi.

V sobotu jsme se rozhodli předělat ložnici. Sundali jsme z půdy prkna z podlahy a vzhledem ke stavu prken jsme se rozhodli je rozřezat a později ztopit. Po nařezání většiny prken elektrickou (!) pilou přišel soused, že je pila ruší a jestli bychom nemohli přestat. Vzhledem k tomu, že jsme už končili, řekli jsme mu, že do deseti minut je klid. Spokojeně odešel.
Po řádově desítkách vteřin přiběhla k plotu sousedka a začala na nás s brekem hystericky křičet.

Odpoledne jsem se snažil se sousedem promluvit, že bychom to dodělali, až třeba nebudou doma. Oznámil mi, že manželka bere antidepresiva a že potřebuje klid, do práce chodí všední dny do dvou a jinak je doma, není šance, že by třeba na víkend byli pryč. A že jim ještě vadí, že používáme míchačku na beton, štípeme dříví, skoro každý týden grilujeme, na zahradě kouříme, občas přijdou na návštěvu kamarádi.... Prostě aby byli spokojení, v podstatě bych tam nesměl být. A sousedi za námi taky. A ti za nima taky. A dětské hřiště taky.

Potřeboval bych poradit, jak se s takovým člověkem vypořádat. Se sousedem se dá alespoň domluvit "lidsky", byť má nesmyslné požadavky, ale u sousedky se bojím, že je psychicky nemocná a že až si jednou vezme/nevezme přášky, mohla by být nebezpečná a docela se bojím o majetek a zdraví. Nevím, čeho je taková osoba schopná. Nicméně dodělat ložnici potřebuju a sedět celý den zavřený doma taky nechci, když už mám dům se zahradou.

Dávám si pozor, abych neporušoval žádné zákony, jakoukoli činnost na zahradě začínám nejdřív v 9 a končím nejpozději v 18. Před 22h končíme i s posezením na zahradě.

Setkal se už někdy někdo s něčím podobným? Není tu nějaký psycholog/psychiatr, který by mi mohl poradit, co mám udělat, abych nevyvoval válku, ale zároveň mohl pozemek normálně používat? Nevím, čeho jsou schopní.

Předem díky, Alke.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A preco si neda k plotu nieco na potlacovanie hluku? Nejake huste stromy/krovie alebo nejake hmoty n…
MM.. 28.08.2017 18:58
MM..
Tohle není o zvukové izolaci plotu okolo zahrady.Jsou prostě lidi, kteří mají alergii na jakýkoli hl… nový
iconek 28.08.2017 20:53
iconek
Přesně jak píše iconek-dejte sousedům vybrat,že buď si zvyknou na běžný provoz a hluk a přizpůsobí s… nový
Karel04 29.08.2017 07:58
Karel04
Je rozdíl mezi běžným hlukem a nadměrným obtěžováním hlukem, na to už zákony pamatují. Takže nějaký… nový
Prasak 29.08.2017 08:49
Prasak
Pes, ktorý šteká, nehryzie. nový
pozorovateľ 29.08.2017 08:40
pozorovateľ
Děkuji všem za rady. Nechal jsem si to projít hlavou, pročetl tady, poradil se se sousedy apod. a po… nový
Alke 29.08.2017 15:08
Alke
Samozrejme mozes. Zaber by nemal zasahovat mimo tvojho pozemku, ale na to sa vykasli. Zabery mas pre… nový
fleg 30.08.2017 08:32
fleg
no bohužel takových ženských je dneska čím dál víc. někde jsem viděl, že tomu říkají spirit of jezeb… poslední
dan009 03.09.2017 11:10
dan009

A preco si neda k plotu nieco na potlacovanie hluku? Nejake huste stromy/krovie alebo nejake hmoty na plot, ja neviem co existuje. Alebo im to navrhni apod alebo povedz ze to urobis sam na svojej strane ak chcu apod.
Inac tazko povedat, ono pilenie motorovymi (aj elektrickymi) pilami a vrtanie vseobecne je neprijemny zvuk ktory ide na nervy aj zdravemu cloveku, zbytok zvukov by nemal ist na nervy, ja neviem snazte sa moc nehulakat ked mate tie navstevy. Inac neviem.
Loznici dodelaj, na to mas pravo, neries kvoli tomu nic. Snaz sa mozno pilit vtedy ked neni doma.

Tohle není o zvukové izolaci plotu okolo zahrady.Jsou prostě lidi, kteří mají alergii na jakýkoli hluk okolo a hrozně jim vadí, že ho někdo způsobuje.
Jenže pokud sousedka nepochopí, co znamená práce kolem baráku, bude to neustálý boj a hádky.Vůbec bych se s takovou krávou nebavil a dělal bych vše jak chci a potřebuju já, coby majitel sousedního pozemku.
A pokud bych byl kurva, začínal bych v těch šest ráno a končil v deset večer.Návštěvy bych kvůli někomu neutišoval, proč jako?Je to moje zahrada, můj pozemek.A pokud se s krávou nedomluvím, tak se s ní prostě nedomluvím.Bude trpět a hotovo.
Můj soused vlastní nákladák na kontejnery, kolikrát přijede v noci a plnej hodí na zahradu a prázdnej natahuje na auto.No budu ho za ty tři minuty buzerovat a volat policajty?Ve čtvrt na jedenáct v noci?Další soused (ka) se mi omlouvala, že začali stavět pergolu v sedm ráno a vrtali do zdi baráku, v sobotu v sedm ráno.Ani sem o nich nevěděl, když spím tak spím.
My taky začali tahat fasádu na novej barák v šest ráno (natahování a škrábání na polystyrenem zateplený zdi není nic příjemnýho).Vylezla ven, koukla přes plot a "jé, vy makáte takhle ráno....můžu vám uvařit kafe?" .Omluvil jsem se, že jsme potřebovali začít brzy ráno a ona že to je krásný budíček do krásné soboty.

Je to jen o lidech.Pokud se rozumně nedomluvíte, vyhlašte válku.

Přesně jak píše iconek-dejte sousedům vybrat,že buď si zvyknou na běžný provoz a hluk a přizpůsobí se,nebo budete postupovat podle zákonů a řezat,vrtat a bouchat až do 21,59 hodin večer.A když nebudete mít co řezat,pustíte si nahlas radio namířené jejich směrem,také až do 21,59 hodin.Ať si vyberou sami.

Děkuji všem za rady. Nechal jsem si to projít hlavou, pročetl tady, poradil se se sousedy apod. a pokud ještě bude problém, pošlu je do patřičných míst.

On problém hlavně je, že je asi regulérní blázen a aby nebyla nebezpečná. Když chytne nějakej záchvat, tak mě zákony neuchrání. ;-) A jak tak sleduju dění u nás, tak to skončí tak, že byla nepříčetná, takže vlastně za nic nemůže a já se jí ani nezbavím.

Ještě dotaz, možná spíš pro právnickou poradnu - SVŮJ pozemek si smím kamerovat dle libosti, nebo musím mít nějaké povolení nebo něco? A může kamera snímat i zvuk? Myslím tím kameru, která natáčí pořád/pravidelně, ne nějaké natáčení na mobil.

no bohužel takových ženských je dneska čím dál víc. někde jsem viděl, že tomu říkají spirit of jezebel. to jsou různé existence, většinou na drogách nebo "bývalí" uživatelé, prolezlí vším možným odpadem (mentálním i spirituálním). v tomhle případě pomůže asi jenom svěcená voda, exorcista nebo hranice :-) případně se odstěhovat, ignorovat to nebo v rámci rozumné míry asertivity se bránit útokem a normálně si nedělat hlavu s potlačováním negativních emocí, které toto soužití přináší a vyventilovat to směrem k jeho původcům. hodně takových lidí jde cestou nejmenšího odporu. jestliže vás bude prudit a vy jí to oplatíte slušným bolehlavem, je tu velká šance, že se ve vlastním zájmu umravní sama. holt na hrubý pytel hrubá záplata. nejhorší je, že takových ženských je dneska spousta a představte si, když má děti! to je jedno velké trauma pro ty děti, zejména mužského pohlaví. potom je dneska spousta dětí a mladých zakřiknutých, deprivovaných apd. ano, většinou to příroda zařídí sama, ale s dnešním umělým oplodňováním a adopcema to není už bohužel absolutní řešení...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...