Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spory s matkou v dospělosti

Zdravím vespolek!

Situace se má tak, že je mi 25, živím se jako výzkumný pracovník na univerzitě a žiji pohromadě s přítelkyní. Na rodině jsem nezávislý někdy od druhého ročníku na VŠ.

Doma byla vždy velmi dominantní matka a babička (její matka), které rozhodovaly prakticky o všem s neochvějnou autoritou. Tento stav přetrvával v některých ohledech (zvláště když měla má matka špatnou náladu) až do maturity, po které jsem očekával, že dojde k uvolnění a nastoupí více pohodové jednání, vzhledem k tomu, že se uvidíme jen o některých víkendech (univerzita je v jiném městě).

Bohužel, efekt který nastal je přesně opačný. Kdykoliv přijedu domů, očekávám již první výtku, která obvykle do hodiny dorazí. Obvykle se jedná o věci typu "Ty jedeš na meeting do Norska a nevezmeš si tuhle bundu?", "Běž se najíst, celé odpoledne nic nesníš" atd. Průběh je pak vždy prakticky totožný. Snažím se nějak krátce odpovědět s poznámkou, že mám bundu/jídlo vyřešené a je mi 25, nemusí se tedy starat o takové prkotiny. Matka ale neustává a začne přecházet k urážkám ("Jen úplný idiot si nevezme takovou bundu, když jede do Norska"), které neustále opakuje. To myslím doslovně. Situace opravdu vypadá tak, že neustále opakuje totéž dlouhou dobu, až mi povolí nervy, rozčílím se a odejdu do svého pokoje. Tam za pár minut dojde a vše začne nanovo. Ke konci už ji vždy jen rezignovaně žádám, ať mi zavře dveře, že se o daném "problému" nechci bavit. Potom následuje její sebelítostivá reakce ("Tak já nemůžu nic říct? Podívej se, jak se mnou jednáš, na kohokoliv jiného bys dal.") a výhrůžka typu, že díky tomuto odejde z domu.

Za normálních okolností by se toto jednání snad dalo snášet. Bohužel, poslední dva roky jsou pro mě opravdu vyčerpávající a mám potíže takřka kam se podívám (velmi náročná práce, prezenční studium, těžká nemoc předchozí přítelkyně a následný rozchod atd.). Tyto excesy mě vždy velmi vyčerpávají a berou mi veškerou chuť se s rodinou stýkat. Je mi to dost líto, oba rodiče jsou jinak fajn, často si telefonujeme (tam dochází k podobným výstupům také, ale méně často), při osobním setkání jsou ale takovéto zážitky pravidlem, kdy já končím úplně bez nálady, máma uražená a táta rezignovaně beze slova sedí u televize, popř. novin.

Máte někdo zkušenosti s řešením podobné situace? Osobně mi přijde dost absurdní, rodiny přátel obvykle fungují bez problémů a to i když spolu někteří neustále žijí. Myslíte tedy, že se dá nějak toto jednání po letech změnit a urovnat vztahy na snesitelnou míru?

Děkuji za veškeré názory,
M

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mi přijde, že takoví ti "kývači" tohle nikdy nezažili. Pokud tu bundu odkývá, ale nevezme si jí, tak…
Mayhem 13.10.2017 00:36
Mayhem
No, odchod v přápadě konfliktu vypadá jako jediná varianta. Díky za reakci!
M26 13.10.2017 08:17
M26
Divím se, že jsi na to nepřišel už dávno, zvláště když máš svý bydlení jinde. Uděláš to tak třikrát… nový
Prasak 13.10.2017 19:33
Prasak
Partner má doma totéž. Dospělý je už dost dlouho, jeho matce je přes 70. On je velmi tolerantní, já… nový
V.R. 16.10.2017 10:07
V.R.
Ty sa mas, ja mam 43, z domu som prec uz pekne dlho a moja mama sem tam tiez este utrusi, ze co to m… nový
fleg-sk 16.10.2017 16:45
fleg-sk
Vzhledem k tomu, že s přítulkou máme oba podobné vzpomínky z mládí, občas se navzájem škádlíme hlášk… poslední
jirka44 16.10.2017 17:06
jirka44

Mi přijde, že takoví ti "kývači" tohle nikdy nezažili. Pokud tu bundu odkývá, ale nevezme si jí, tak vám přesně popíšu, co bude následovat po návratu z Norska.
"Ukaž mi fotky z toho Norska, synu."
"Tady jsem vyfocenej u největší památky Norska. Bylo to tam fakt úžasný."
"Tys neměl na sobě tu bundu, co jsem ti poradila?"

A můžeme znova. :-)

Já to vyřešil tak, že jsem si sebral svoje krámy, odvezl si je do svého. Ne snad, že by se tohle zlepšilo, ale když mě to naštve, tak prostě odjedu. Jiné řešení se mi neukázalo jako funkční.

Divím se, že jsi na to nepřišel už dávno, zvláště když máš svý bydlení jinde. Uděláš to tak třikrát a buď matka pochopí, že už jsi dospělý, nebo ztratíš důvod tam jezdit. A až se zeptá, proč nepřijdeš, tak odpověď je vcelku jasná - proč by ses tam jezdil hádat a nechat poučovat.

Partner má doma totéž. Dospělý je už dost dlouho, jeho matce je přes 70. On je velmi tolerantní, já být na jeho místě už bych se s ní dávno nebavila, protože je ještě víc "hardcore" než matka popisovaná v dotazu. Nutno podotknout, že se s ní nebavím a nestýkám, protože pro jejího synáčka přece není žádná dost dobrá... :-D
Moje rada - jakmile bude něco prosazovat déle, než je ti milé, nebo nedej bože začne urážet, tak se sbalit a odjet. I kdybys byl doma třeba půl hodiny. Prostě jí oznámit, že jsi dospělý, nemáš potřebu jí poslouchat a nenecháš se od ní urážet a odjet se slovy, že přijedeš zas příští víkend. A prostě to opakovat. Buď to milé mamince dojde a nechá toho, aby se s tebou vídala. A pokud ne a bude to naopak stupňovat, tak je to alespoň signál pro tebe, že tvá matka je natolik sobecká, že jí nestojíš za upozadění vlastního ega. V takovém případě není nutné se s takovou osobou stýkat častěji, než na vánoce, velikonoce a narozeniny.

Ty sa mas, ja mam 43, z domu som prec uz pekne dlho a moja mama sem tam tiez este utrusi, ze co to mam oblecene, ako som sa to zbalil na chatu a pod.
Divim sa, ze si z toho robis hlavu, ja to pustam jednym uchom dnu, druhym von.
Niekedy sa fakt divim z coho vsetkeho si robia ludia tazku hlavu. To fakt nemas naozaj vazny problem, ze sa potrebujes zaoberat blbostami?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru