Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem prý v USA zjistí překročení rychlosti dle GPS? Jak technicky možno?

Slyšel jsem "z druhé ruky", že v USA prý je možné zjistit překročení rychlosti dle GPS (když policajt zastaví řidiče, s tím, že překročil rychlost a že to zjistil pomocí GPS). Zajímalo by mě (kromě toho, zda to není výmysl), jak je to technicky, možné, pakliže GPS je pasivní systém, tedy že existují pouze GPS přijímače, musí se tedy informace z GPS čidla dostat do nějakého přístroje, který 1) buď překročení "uploaduje" (ihned realtime a nebo v nějakých intervalech) a nebo 2) "zapamatuje" a nějakým způsobem nějaký vysílač tuto informaci předá nějaké čtecí jednotce, co má policajt. Jiná možnost mě nanapadá, a 1. se mi zdá nesmyslná, protože jak by pak si policajt na přestupce počíhal...
Jak to funguje technicky (přítomnost GPS vůbec a způsob komunikace/zapamatování), pokud to není výmysl. A jak je to právně ošetřené? Nestačí pak jen GPS receiver najít a odstranit / dát do alobalové klece?
O systému eCall, jsem zběžně slyšel, ale nevím, zda se vůbec týka USA.

Předmět Autor Datum
GPS je sice pasivní systém, ale málokdy se vyskytuje samostatně. Často je naopak v zařízeních, která… nový
Wikan 24.11.2017 07:58
Wikan
GPS (lepšie povedané, robí to navigácia v zariadení s GPS) môže zhotovovať záznam o jazde. Alebo onl… nový
ok 24.11.2017 08:49
ok
v usa sa predávajú kombinované gps tracker-lokátory,ktoré dokážu v spolupráci s monitorovacími zaria… nový
audax 24.11.2017 11:52
audax
Chápeš to naprosto přesně, na základě GPS polohy a času se dá zpětně vypočítat průměrná rychlost, ta… poslední
jege 24.11.2017 12:34
jege

GPS (lepšie povedané, robí to navigácia v zariadení s GPS) môže zhotovovať záznam o jazde. Alebo online navigácia môže tieto údaje posielať na server (napr. to robí Waze). Ak dovolíš policajtovi, aby sa ti hrabal v navigácii, tak sa k tomu údaju môže dostať. Na druhej strane ale mu to je k ničomu, lebo tvoje zariadenie zrejme nemá certifikát na presnosť a spoľahlivosť merania. Teda policajt tieto údaje nemôže použiť proti tebe. Obzvlášť nie v USA.

v usa sa predávajú kombinované gps tracker-lokátory,ktoré dokážu v spolupráci s monitorovacími zariadeniami a v spolupráci s určitými operátormi vyhodnotiť polohu,rýchlosť auta a obvykle fungujú aj ako dialkové imobilizéry,môžeš si pozrieť napr. zariadenia od LytX,EasiTracker,BrickHouseSecurity,AwareGPS,FleetMatics a spol,lokalizačné a meracie služby zaisťuje na celom území usa napr. operátor AT&T,so zariadeniami gps predávanými v europe to pravdepodobne nebude fungovať,ale v usa sa už takéto zariadenia v niektorých štátoch usa montujú aj do bazárových aut ako bežné príslušenstvo alebo sa to dá individuálne zakúpiť a namontovať....

Chápeš to naprosto přesně, na základě GPS polohy a času se dá zpětně vypočítat průměrná rychlost, tak jak to dělá navigace a některé další přístroje, ovšem bez záznamového zařízení nebo nějakého online přenosu není možné získat historii nebo aktuální hodnotu této rychlosti někým "zvenčí".

Na podobném principu fungují tachografy v náklaďácích, kde na záznamových kolečkách lze zjistit rychlost vozidla v konkrétním čase.

Jinak v zahraničí lze rychlost měřit různými, někdy hodně přibližnými způsoby, třeba jenom kvalifikovaným odhadem policistu :-D, takže možná v USA mohou měřit rychlost změřením času průjezdu dvou GPS bodů na rovné silnici.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru