Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co si myslíte o ekonomickotechnickem oboru

dávno jsem tady slyšela o ekonomicko technické spš a přijde mi to zajímavý. Myslíte, že to má dobré uplatnění? Bydlím v Brně a tady je taková škola s tímto oborem pouze jedna. Maturuje se tam z ekonomickych oborů a ze strojírenství.
Odborné předměty co se tam učí:
Výpočetní technika
Ekonomika
Účetnictví
Daně
Praktické podnikání
Makreting
Obchodní korespondence
Technická administrativa
Technická dokumentace
Základy výroby
Strojírenství
Kontrola měření
Ta škola se mi líbí a pokud vím, tak se z tohoto zvládli šikovní jedinci dostat na podnikatelskou fakultu a třeba na IT nebo jiný technický obor na VUT. Vím, že minimálně bakalare mají. Každopádně, kdyby se něco stalo a já nemohla nebo nechtěla na VŠ, tak snad mám uplatnění? Dneska jsem si pár věcí zajišťovala a prý je to rozhodně lepší, než klasická obchodka a že v každé fabrice jsou ekonomická oddělení, kde jsou praveze ti lidi z obchodek a když mají posoudit nějaký technický cosi, tak ví prd a spíš mě by vzali. (To mi řekl člověk úplně z jiné spš, kde ten obor ani není.)
Co si myslíte vy?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ekonomicka oddeleni , kde maji problem lide z obchodek posoudit technicke cosi ? Nemyslim, ze to tak…
MartinHL 01.02.2018 08:11
MartinHL
MartinHL:Mě napadlo ještě strojírenství, ale toho se bojím... Matika mě hodně baví a jde mi. I fyzik… nový
Lea1234 01.02.2018 13:01
Lea1234
Pokud te bavi matika a fyzika a mas takove dobre znamky tak mas velmi dobry zaklad a uvidis, ze na V… nový
MartinHL 02.02.2018 08:02
MartinHL
Minimálně kvůli studentskýmu životu tam chci taky a trochu mi přijde, že gympl v tom omezuje, protož… nový
Lea1235 02.02.2018 11:00
Lea1235
Aano, na VUT to bylo podobne , jak sem tam studoval. Byl jsem na elektrofakulte (FEKT) , a gymplaci… nový
MartinHL 02.02.2018 11:43
MartinHL
Pokud těch šest posledních předmětů se bere doopravdy a ne "jenom jako" přívažek k těm před nimi (vý… nový
Yarda 01.02.2018 08:54
Yarda
Jo Jo. Trochu mi to připomíná chemické inženýrství. Byla radost jednat s člověkem, který to vystudov… poslední
čumil_old 02.02.2018 12:40
čumil_old

Ekonomicka oddeleni , kde maji problem lide z obchodek posoudit technicke cosi ? Nemyslim, ze to tak je. Od ekonomickeho oddeleni nikdo nemuze chtit posuzovat nic extra technickeho - a pokud nahodou ano, tak neni problem po nejakem zacviceni na konkretni firme znat alespon trochu portfolio vyrobku dane firmy.

Co se tyka oboru - je to tak nejak od kazdeho trochu. Ale zase o neco lepsi nez klasicka ekonomka. Pokud potom nepujdes na VS, tak se obavam moc dobrou praci nenajdes. Nakonec budes rada ze budes delat prodavacku v Lidlu. To bohuzel v dnesni dobe neni vylouceno ani s VS.

Technicke obory na VUT - studoval jsem tam pred lety , technicky obor, a v prvaku slo hodne videt, kdo prisel z SPS a kdo odjinud. Naskok tech ze SPS byl obrovsky.

Jake zvazujes dalsi moznosti ? Mas vice alternativ ? Co te bavi nebo by te bavilo delat ?

MartinHL:Mě napadlo ještě strojírenství, ale toho se bojím... Matika mě hodně baví a jde mi. I fyzika mě baví, ale nejsem na ní talent, i když mám z ní 1. Jen si pořád nejsem jistá, jestli by mě to vážně hodně bavilo. Ve škole ze vsech 3 vysvědčení dohromady mám průměr. 1,11 takze na gympl bych nejspíš jít mohla, ale já si o něm myslím své...
Každopádně mi ta sš přijde dobrá, protože z ní mám taky rozlet na vš mezi kterými si můžu vybírat a kdybych náhodou nešla na vš, tak bych i přesto aspoň něco měla. Prostě je to takový, že se můžu během studia rozhodovat, jít na vš a zároveň mít nějaké uplatnění. Vím, že před několika lety tam chodila taky jedna, teď už paní, holka a potom studovala na VUT IT, ale udělala si ''jen'' bakalare. Teď se asi kombinací těch škol živí za slušný peníze.
S těma fabrikama jsem si říkala to stejný, že tam asi nebude něco moc těžkého technického a.když tak je vyuci, ale na druhou stranu si myslím, že pořád dají přednost tomu, kdo má maturu i ze strojírenství.
A fakt se vyznas jak to chodi a jak to je s uplatněním?protože mně skoro každej říká něco jinýho a já se už fakt nemůžu rozhodnout:DD ale tak schopnej člověk má dost velký ambice na.uplatnění

Pokud te bavi matika a fyzika a mas takove dobre znamky tak mas velmi dobry zaklad a uvidis, ze na VS na 99% pujdes. Dneska uz jde na VS vetsina lidi - samozrejme plati ze neni VS jako VS - vystudovat nejakou soukromou skolu nebo VUT (nebo CVUT apod.) je rozdil a muze to byt jeden z rozhodujicich faktu ve tvem zivotopise pri uchazeni se o zajimavou praci. Byla by skoda nejit na VS, kdyz na to urcite budes mit.
Ohledne gymplu - pokud bys pak nesla na VS tak je to k nicemu. Na druhou stranu, behem studia gymplu se muzes vice vyprofilovat a pak mit vice parametru pro vyber VS (neco ti pujde hure, neco te zacne bavit apod.). Ale souhlasím s tebou, že i z tvé uvedené školy budeš mít velmi dobrý rozlet a rozhodování.
VUT IT - tam studoval kamarád , když jsem videl, co tam delaji a resi za projekty apod. , tak sem si rikal, ze ja bych to nedal. Ale ja nemam moc "hlavu" na programovani (proto sem tam taky nesel). Pokud by ti slo IT a vystudovala bys , tak bys mela obrovske uplatneni - asi jedno z nejvetsich a slusne penize.
S tema fabrikama - ja pracuji ve velkem koncernu, ktery ma fabriky vsude po svete - a ano, muzou dat prednost cloveku s maturou ze strojirenstvi, ale rozhoduje tam jeste dost dalsich faktoru a tohle je jen jeden z nich.
S uplatnenim to chodi tak, ze ekonomicke obory, filozofie apod. ti budou k nicemu, protoze to ma skoro kazdy. Lepsi je se vyprofilovat v nejaky alespon trochu technicky obor. Pokud by ti slo IT, tak jsi za vodou, pokud te napada strojirenstvi - neboj se zkusit po SS jit na VUT - fakultu strojniho inzenyrstvi - a budes taky za vodou.
Mala poznamka: na VS doporucuji jit i z jineho duvodu - a to studentsky zivot - dodnes jsou to nejhezci roky, na ktere vzpominam. Zivot na kolejich, kamaradi, akce, sport, kulturni zivot , poznavani novych lidi a "blizsi" poznavani novych lidi. :-) Skoda se o to ochudit a jit hned po ss nekam makat. :)

Minimálně kvůli studentskýmu životu tam chci taky a trochu mi přijde, že gympl v tom omezuje, protože mít pořád stres z toho, že když to nedodelam, tak jsem nic, to docela kazí:D A lidi to tak při studiu prý mají.
Každopádně, kdybych chtěla na VUT, tak nevím jestli to ucivo, které budu mít ze SŠ mi dá aspoň malý základ. Ale na druhou stranu je dobré, že třeba většina gymplaku měli úplný minimum odborných předmětů a stejně to zvládli na té VŠ dohnat.
Pán z ČVUT mi říkal, že třeba tam, když se učil na strojního inženýra, to rozdělili do 3skupin.
1.skupina - gymplaci- víc odborných předmětů
2.skupina- z průmyslovek- víc matematiky
3.skupina- z ostatních oborů- úplně všechno a to už je prej na po**ani:D
Ale kam by zařadili mě, to neví a ani neví jak je to na VUT.
Ale pořád mám možnost jít na jinou VŠ, takže tohle asi teď nechám být...
Nevim no, já si myslím, že schopnej člověk to uplatnění najde. A možná mít maturitu z ekonomiky a potom ještě mít technickou vš není špatná kombinace. Jen abych to zvládla...
Tak děkuji za odpověď.

Aano, na VUT to bylo podobne , jak sem tam studoval. Byl jsem na elektrofakulte (FEKT) , a gymplaci v prvaku meli vice elektra a prumyslovaci zase vice matiky. To souhlasi.
Gymplaci to zvladnou dohnat, akorat s tim maji vic prace a uceni. :) Zase maji vyhodu treba v te matice no.
Schopny clovek uplatneni najde - a cim vic toho v zivotopise, tim lip. :) S klidem jdi na tvou vybranou SS na ekomickotechnicky obor, behem studia na SS se rozhodnes jak a kam dal. Preji hodne stesti. ;)

Pokud těch šest posledních předmětů se bere doopravdy a ne "jenom jako" přívažek k těm před nimi (výpočetní techniku bych asi jako samostatný předmět moc nepreferoval, spíš bych ji rozprostřel do ostatních předmětů), tak si myslím, že absolventi by měli mít dost velkou šanci na uplatnění v praxi.

Jo Jo.
Trochu mi to připomíná chemické inženýrství. Byla radost jednat s člověkem, který to vystudoval.
Jeden takový dokázal totálně zesměšnit dva pr žvanily, když jim s pomocí miniaturního logaritmického pravítka dokázal, že jejich kydy o vlastnostech a výkonu zařízení, co mu chtěli vnutit, jsou energeticky/ fyzikálně nemožné.
Tudíž pokud ekonomicky vzdělaný člověk zná strojařinu, těžko jej oblbne vykuk, s cenovou kalkulací hodnou raketoplánu na obyčejnou závlačku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru