Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zvonění ve škole.

Dobrý den, často se nám ve škole stane, že zazvoní na přestávku a učitel nám zakáže si sbalit věci a musíme dodělat třeba nějaké cvičení. Má na to právo? Takhle nás dost často okrádá o přestávku a když řekneme: k čemu je pak teda zvonění, řekne nám: jen orientačně pro učitele... vždyť přece správně máme právo mít určitou dobu přestávku.. Děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Takhle nás dost často okrádá o přestávku O akú časť zhruba? Vo väčšine situácii to ale považujem z… nový
martin94 27.03.2018 20:59
martin94
Ak chces pravnu analyzu tu si vies spravit aj sam. Pravo na to ma. Preco? Pretoze to co nie je zakaz… nový
fleg 28.03.2018 08:09
fleg
Délky přestávek (přibližné či minimální) jsou stanoveny vyhláškou MŠMT. Konkrétní délky jsou pak urč… nový
Wikan 28.03.2018 08:23
Wikan
Ziak chcel vediet, ci ma ucitel pravo na to pozadovat dokoncenie zadania pocas prestavky. Ja tvrdim,… poslední
fleg 28.03.2018 09:39
fleg

Takhle nás dost často okrádá o přestávku

O akú časť zhruba?

Vo väčšine situácii to ale považujem za úplne normálne, trebárs ak ste na matike uprostred riešenia nejakého príkladu, tak ak ho chce s vami spraviť na hodine, tak ho asi logicky dokončí a podobne.

Samozrejme, všetko sa dá aj prehnať - ak vám každý raz vezme tri štvrtiny prestávky, tak to už úplne ok nie je, ale to isté môžeme povedať aj o prílišnom bazírovaní na pauzy.

Na strednej sa mi niečo podobné občas stalo, nikdy to ale nešlo do extrému, vždy išlo nanajvýš o 2-3 minúty, výnimočne na matike alebo trebárs chémii 5 minút, ale vždy to malo nejaký dôvod. Nikdy sme to neriešili.

PS mimo témy: Ak učiteľ náhodou príde na hodinu o trebárs 10 minút neskôr, to ti už nevadí, však? :-)

Ak chces pravnu analyzu tu si vies spravit aj sam.
Pravo na to ma. Preco? Pretoze to co nie je zakazane a neodporuje dobrym mravom je povolene.
Je napisane niekde v skolskom, ci v inom zakone, ze po zazvoneni nemoze od vas ucitel vyzadovat plnenie uloh? Pochybujem, ze je.
Ok mame tu este skolsky poriadok. Precitaj si ten vas, ked sa uz pytas na pravo a hladaj tam rovnaky odsek...je niekde v skolskom poriadku skoly napisane, ze po zazvoneni mozete prestat dbat na pokyny ucitela? Nie je.
Takze? Ano ma na to pravo, ba co viac ty ak si v skole mas povinnost riadit sa prikazmi ucitela a to nielen pocas vyucovacej hodiny, v opacnom pripade porusujes minimalne skolsky poriadok.
Deti mam rad, ked sa ohanate pravom, ale na pravo je naviazane aj slovo povinnost, takze ak ta zase v buducnosti nieco napadne najprv sa zaujimaj o svoje povinnosti a potom sa pytaj ake mas pravo.
Toto je skoda, ze vas v skole neucia ako su veci v zivote na seba previazane, ze pravo a povinnost su dvojicky, ze pravomoc o niecom rozhodnut sa viaze so zodpovednostou a pod. Ludia maju potom plne huby reci o prave, chceli by o vsetkom rozhodovat, ale ked sa nieco nepodari a treba niest dosledky zodpovedny uz nechce byt nik a pod.

Délky přestávek (přibližné či minimální) jsou stanoveny vyhláškou MŠMT. Konkrétní délky jsou pak určené školními řády. Pokud školní řád stanoví, že přestávka je desetiminutová, tak učitel rozhodně nemá právo ji svévolně výrazně zkracovat. Nikdo asi nebude mít nic proti tomu, aby minimálně v rámci slušnosti nechali žáci svého učitele např. dokončit větu. Ale pokud už by se jednalo třeba o víc než minutu, tak bych se rozhodně bránil.

Ziak chcel vediet, ci ma ucitel pravo na to pozadovat dokoncenie zadania pocas prestavky. Ja tvrdim, ze ano, pretoze ak sa bavime o prave tak ty, kedze napadas toto rozhodnutie ucitela musis dokazat, ze to pravo nemal. A teraz mi povedz na zaklade coho to tvrdis. Pokial je tvoja jedina obhajoba tvojho tvrdenia fakt, ze tym podla teba neopravnene skracuje detom prestavky je to chaby dokaz lebo ja tvrdim, ze nie. V skolskych poriadkoch sa totizto bezne vyskytuje veta, ze prestavka sluzi k priprave ziaka na hodinu, co je dava ucitelovi takmer neobmedzene pravomoci. Cital si vobec niekedy nejaky skolsky poriadok?
Takmer urcite je v skolskom poriadku napisane, ze ziak sa riadi pocas vyucovacieho procesoru pokynmi ucitela. Pod vyucovacim procesom rozumieme aj prestavky,ono totizto po zazvoneni sa zo ziaka nestane zrazu "slobodny obcan", pretoze stale ja na pode skoly, stale plati prenho skolsky poriadok, stale je povinny riadit sa pokynmi ucitela. Na oplatku jne ucitel napriklad za ziaka po cely tento cas zodpovedny.
Btw okrem pravnej roviny by som rad apeloval aj na zdravy sedliacky rozum. Za nasich vcias vladla na skolach disciplina a urcite by som si nikdy nedovolil spochybnovat autoritu ucitela s takouto blbostou. Holt je uz asi ina doba a vychovavame si generaciu X, ktora ma plnu hub prav a ziadne povinnosti. Keby som si mal vybrat, ktory system je lepsi tak urcite ten starsi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru