Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem v jaké oblasti huby je zvuk nejhlasitější

Zajímalo by mě, kde v ústech je zvuk nejhlasitější (a zároveň kompletní, je logické, že různé frekvence "se drží" jinde). Například pokud v hlučném okolí chci zaznamenat mluvo /(=mluvené slovo), tak, kam si mám a jak hluboko strčit mikrofon (koncovku z headsetu, co by se vešla do pusy v pohodě).

S tím má souvis poddotaz, proč některé mikrofony jsou jakoby na 4. knoflíku košile, jiné "na tváři" a jiné se dávají před pusu (ty ruční o velikosti mužského údu s velkým žaludem)- Jaké jsou jejich výhody a nevýhody

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
do hlučnýho prostředí si pořiď krkafon. Tankisti znají. nebo diferenciální mikrofon. Piloti znají..… nový
jirka44 04.12.2018 08:21
jirka44
No nikdy jsem neslyšel, že by se snímal zvuk mikrofonem uvnitř ústní dutiny. Také představa, že třeb… nový
Zerozero 05.12.2018 01:55
Zerozero
No nikdy jsem neslyšel, že by se snímal zvuk mikrofonem uvnitř ústní dutiny. - Kdyby si ho narval… nový
COh 18.12.2018 11:44
COh
Musíš to vyzkoušet.Zhltni ten mikrofon,zapni nahrávání v nějakém programu a zkoušej všechny polohy a… nový
Karel04 05.12.2018 18:50
Karel04
Myslim, ze v ustech neni zvuk nikde kompletni, vzhledem k tomu ze usta tvori rezonancni dutinu ktera… nový
bahno 06.12.2018 09:24
bahno
co je zač ten diferák? bez uspech jsem hleedal. A zavrit se do ticheho misnost nejde,to jde proti já… nový
Frenk body 06.12.2018 16:02
Frenk body
Dej si do Google "mikrofon DEMŠ". Třeba tady je za bůra item.php nový
jirka44 06.12.2018 16:11
jirka44
Nejhlasitěji je vnímán zvuk v hovorové oblasti, cca 300Hz-3,5kHz. poslední
Kyncl 18.12.2018 15:18
Kyncl

No nikdy jsem neslyšel, že by se snímal zvuk mikrofonem uvnitř ústní dutiny. Také představa, že třeba zpěvák bude zpívat s mikrofonem v hubě a ven vedoucím kabelem mě rozesmála.
Ale vyráběné mikrofony mají určité definované charakteristiky, pro dané použití. Některé mají charakteristiku téměř všesměrovou s větší citlivostí do předního směru, jiné úzce směrové, jiné se srdcovou charakteristikou, nebo třeba s dopředným směrem třeba půlkruhovou charakteristikou. Použití nejlépe znají zvukaři, tady zcela přesně neporadím. Ale myslím si že při přípravě třeba někakého představení si vhodnost a umístění vyzkouší. Například mikrofony na košili se umístí i s ohledem na sílu hlasu účinkujícího. Takové mikrofony a také ty co jsou na ramínku vedle úst, se používají tam, kde neruší příliš ruchy okolí a je snaha, aby mikrofon nepřekážel účinkujícímu.
Naopak ruční velké mikrofony které zpěvák drží v ruce, mají potlačenou zadní a boční citlivost, aby co nejméně snímaly ruchy okolí a nevznikaly vazby s reproduktory. I z toho důvodu zpěváci většinou "olizují" ochranný kryt mikrofonu, aby jejich hlas přemohl snímání zvuku z příposlechu a nevznikala vazba.

No nikdy jsem neslyšel, že by se snímal zvuk mikrofonem uvnitř ústní dutiny.

- Kdyby si ho narval hluboko, hluboko do huby (Muze to zkusit prorvat i z druhé strany, ale zustal bych u krku) tak by mohl pouzit Laryngophone (tzv "Krkafon") pro snimani zvuku primo z hrtanu a né z ust.:-)
- Poprvé jsem se s krkafonem setkal na vojne u tankistu, uz se zrejme delaji s vojenskou koncovkou [TP-120]. Dnes se s nim muzeme setkat casteji a né jen v armade nebo u amaterskych letcu, bezne dostupné pro air-soft, pro motorkare nebo securitaky na diskotékach .
*Lepsi na vymazani okolnich zvuku (vymazani sumu az na 99%) neznam, tedy kdyz nebude mluvit "nalacno" ..

Myslim, ze v ustech neni zvuk nikde kompletni, vzhledem k tomu ze usta tvori rezonancni dutinu ktera ten zvuk teprve vytvari.
Takze nejaky hifi v hube fakt neni. Pokud jde jenom o srozumitelnost bez ohledu na kvalitu, tak zminene laryngofony nebo diferencialni mikrofony. Pokud jde o kvalitu, tak zatlumenou mistnost a studiovej mikrofon na stojanu.
Vsechno ostatni(mikrofony na raminku/kosili) jsou nejaky kompromisy na tema vzhled a prakticnost na jedny strane a kvalita zvuku na druhy strane.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru