Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nevím co dál.

Zdravím vás, mám takový malý problém... Při volbě střední školy jsem se vydal cestou toho, co mě bavilo ve 14ti letech...(rozhodovat se o své budoucnosti takhle brzy mi přijde šílené) Na střední škole se mi nelíbilo...(teda... jak se to vezme, studoval jsem programování... a jediné co mě bavilo za celé 4 roky studia byla počítačová grafika) tak jsem si řekl že na vysoké škole zkusím něco jiného. Tak jsem šel z programátora na stavební fakultu.. no... je konec semestru a končím... né kvůli tomu že bych to nezvládal, ale prostě mě to nebavilo a... no dobře... neměl jsem na to trpělivost... chtěl bych studovat, jen nemůžu najít nic, co by mě bavilo... volba stavební fakulty pro mě byl omyl, vlastně ani nevím proč jsem sem šel, asi proto že jako záložní střední školu jsem měl taky stavebku??? Jen bych se chtěl zeptat... co mám se svým životem dělat...? Baví mě počítačová grafika, ale nevím jestli tak moc abych se tím živil do konce života... teď od prvního ročníku bych chtěl nastoupit na univerzitu k nám, na "auta", ale čím víc o tom přemýšlím, tím více si říkám že bych se na to měl "vyprdnout", a jít na informatiku, problém ale je, že z hloubi duše nenávidím programování, možná to bylo školou, možná učitelem, nevím... každopádně programovat už (asi) nechci... nevím co dál...
Co mám teda v životě dělat? Jak se mám rozhodnout správně?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já mám názor takovej; pokud budeš dělat něco, co tě nebaví, nebudeš nikdy šťastnej, ani když tím vyd…
Rainy 06.12.2018 01:17
Rainy
...pokud budeš dělat něco, co tě nebaví, nebudeš nikdy šťastnej... Každé pondělí vyhlížím popeláře,…
Yarda 06.12.2018 07:58
Yarda
Jak psal tady Mont, někoho na práci baví čistě jen fakt, že mu vydělává peníze. Našroubuje u pásu do… nový
Rainy 06.12.2018 10:09
Rainy
Tazatel nevypadá, že by se chtěl smířit s čímkoliv, co mu jen trochu smrdí prací, aspoň se mi to tak… nový
Yarda 06.12.2018 11:45
Yarda
Tohle je problém spousty městských děcek, zvláště z bytovek a paneláků - umí akorát tak pařit na poč… nový
Prasak 06.12.2018 20:21
Prasak
Jsem děcko z vesnice a představu stejně nemám. Ale i tak děkuji za urážku. nový
belasek 06.12.2018 20:31
belasek
Co třeba romistika a potom Člověk v tísni? [84225-cigos-jpg] nový
karel 06.12.2018 22:15
karel
To nebylo myšleno jako urážka, ale konstatování faktu. Mám dva synovce, jeden už vybral střední škol… nový
Prasak 06.12.2018 23:21
Prasak
Ano, na IT VŠ půlka lidí skončila v průběhu prvního semestru formou dobrovolného odchodu. Nejvíc mě… nový
Potkan007 07.12.2018 06:31
Potkan007
Napadá mě věta z DOD na katedře počítačů (dnes samostatná fakulta čvut) - pokud Vás baví počítače ne… nový
ml1 17.12.2018 13:50
ml1
https://www.zive.cz/poradna/pomoc-studentce-v-it-co-je-vazne-zoufala/sc-20-cq-607352/default.aspx?co… nový
Yarda 06.12.2018 22:19
Yarda
Ideální je, když městské děti mají prarodiče z venkova a mají možnost si zakusit práci na baráku, na… nový
Niko Bellic 11.12.2018 21:32
Niko Bellic
Mě jedna věc na práci baví, vydělávat peníze. nový
mont 06.12.2018 09:06
mont
Ve škole bude vždy nejmíň 90% nudného učiva, s tím nic nenaděláš. A na vysoké zvlášť, navíc první ro… nový
ml1 17.12.2018 13:44
ml1
Tak to na vysokých školách bývá - první dva ročníky se odděluje zrno od plev, tedy je tlak vyřadit z… poslední
Prasak 17.12.2018 18:34
Prasak

Já mám názor takovej; pokud budeš dělat něco, co tě nebaví, nebudeš nikdy šťastnej, ani když tím vyděláš miliony. Jak říkal Twain, Find a job you enjoy doing, and you will never have to work a day in your life. Peníze nejsou všechno. Možná to zkus po americku, vezmi si rok volno od školy a zkus brigádničit v různejch sférách, až si čuchneš k něčemu, co bys dělat doopravdy chtěl.
Mám v rodině kluka, co chtěl programovat a při studiu bc. zjistil, že ho to nebaví. Kvůli tlaku rodičů u toho zůstal. Snažil se práci vyhýbat tak dlouho, že si z informatiky stihl udělat doktorát. Teď už pracuje, ale nesnáší to a je pěkně nasranej, že nedělá něco jinýho, ale co chceš dělat ve třiceti s doktorátem z informatiky, když nic jinýho neumíš? Než, nebo spíš jestli vůbec někdy, se v něm něco zlomí, bude sedět za počítačem a dělat něco, co nesnáší.
Nikdo za tebe nezjistí, co tě baví.

...pokud budeš dělat něco, co tě nebaví, nebudeš nikdy šťastnej...

Každé pondělí vyhlížím popeláře, abych uklidil vysypanou popelnici než nám ji zase někdo ukradne. Popeláři jsou IMHO užitečnější než někdo, kdo se živí tím, že třeba píše umělecké kritiky. Myslíte si, že popeláři jsou šťastni že dělají něco co je baví?
:beer:

Jak psal tady Mont, někoho na práci baví čistě jen fakt, že mu vydělává peníze. Našroubuje u pásu do pračky dvoustej buben a zaplesá, kolik bude mít výkonnostní bonus.
Tazatel nevypadá, že by se chtěl smířit s čímkoliv, co mu jen vydělává peníze. Pohled na to, jako na všechno ostatní, má každej jinej :-)

Tohle je problém spousty městských děcek, zvláště z bytovek a paneláků - umí akorát tak pařit na počítači a IT škola je pro ně něco jako další level her. Pak zjistí, že je to celkem opruz a krom těch her vlastně nic jinýho neumí a neznají. Děcka na dědinách v baráku už obvykle čuchnou k vercajku a umí opracovat kus železa, nebo dřeva, nebo namíchat beton. Ti pak mají trochu jasnější představu, co obnáší jaká práce a jestli by to chtěli dělat celej život.

To nebylo myšleno jako urážka, ale konstatování faktu. Mám dva synovce, jeden už vybral střední školu, druhej vybírá. Ten první je z dědiny a šel na strojárnu, baví ho to a jde mu to. Druhej je z města a neví sám, co by. Dívá se právě na IT školu, protože umí akorát tak pařit hry.
Další podobnej případ - novej kolega, krátce po škole, ruce má olšový. Z města a umí pařit hry.

Ano, na IT VŠ půlka lidí skončila v průběhu prvního semestru formou dobrovolného odchodu. Nejvíc mě dostala spolužačka, která prý chodila někam na obchodní akademii a nevěděla, co dál. Napadlo ji, že si ráda prohlíží internet a v IT se hodně vydělává, tak to bude správná cesta. Vydržela týden.

Napadá mě věta z DOD na katedře počítačů (dnes samostatná fakulta čvut) - pokud Vás baví počítače nebo chcete programovat, jděte kamkoliv jinam než sem. Přišlo mi to tedhy divné (a to i když jsem tam ani nesměřoval), ale po létech musím uznat, že to docela dobře vystihnul, praktické programování se provozuje všude, kdežto oni se tam hlavně patlají v terorii. Jinak to že na čvut skončí půlka lidí se traduje od samých počátků, první historický ročník prý tvořili dva lidé a dodělal to jeden. Vypráví se to jako vtip, neověřoval jsem to v historických pramenech.

Ve škole bude vždy nejmíň 90% nudného učiva, s tím nic nenaděláš. A na vysoké zvlášť, navíc první ročníky jsou na většině škol vyhazovací, zábava je až ve vyšších ročnících (takový pocit, že jsem zapadnul a že nás učitelé berou jako kolegy a ne jako hmotu jsem začal mít zhruba od čtvrtého semestru, poslední semestry už pak byly naprosto v pohodě, ne v tom smyslu, že by nebyly žádné nároky, ale spíš ve smyslu, že už do sebe všechno hezky zapadalo a hranice mezi předměty už nebyly takové, nebylo nutné se učit extra na 6 zkoušek, na každou zvlášť ale to co jsem se naučil na jednu se hodilo i pro další).
Problém je, že jak se začne něco studovat pořádně (což se na vš očekává), začne se i na jednoduché a zábavné věci nabalovat spousta teorie, která už není tak jednoduchá a zábavná. A to ať si vybereš obor jakýkoliv. To prostě tak je. Nezbývá než vydržet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru