Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Očná doktorka mi odporúča neposilovať. Prečo ?

zdravím, mám 16 rokov a v priebehu 2018 sa mi vďaka pár zmenám stravy podarilo dostať zo 116kg (pri 198cm výške) na 91kg. Nedávno som k zdravšej strave pridal aj cvičenie ale a odo dňa kedy som začal myslím na to, čo mi povedala očná doktorka. Mám dosť zlý zrak (asi 6,5 a 7,5 dioprie do ďiaľky) a asi pred pol rokom mi po vyštrení očí kde sa mi posunili dioptrie asi o 1/4 dole a hore očná doktorka odporúčila neposilovať. Pýtal som sa prečo ale odišiel som s odpoveďou, že nemá čas mi to vysvetlovať. Kedže som v tej dobe necvičil, viac som danú tému nerozoberal... lenže teraz po tréningu a studenej sprche cítim v hlave a očiach tlak a neviem či to s tým ma niečo spoločné... Neviete čo by mohlo byť dôvodom tohto problému?? (pri najbližšej návšteve sa jej na to určite spýtam ale aj tak to tu skúsim...)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud máš zvýšený oční tlak, může to znamenat počátek zeleného očního zákalu -glaukomu. Pokud ti ale… nový
Zerozero 20.01.2019 02:04
Zerozero
Lekat byt nemusíš, ale to co si napísal dáva zmysel. Polovicu veci si vie clovek zdiagnostikovat a v… poslední
fleg-sk 20.01.2019 08:53
fleg-sk

Pokud máš zvýšený oční tlak, může to znamenat počátek zeleného očního zákalu -glaukomu. Pokud ti ale nepředepsala žádné léky, ještě to není asi závažné. Na snížení očního tlaku existují oční kapky. Zelený zákal je závažné onemocnění, pokud by diagnoza byla vážnější, minimálně by předepsala ty kapky.
Pokud ti z nějakého důvodu nedoporučila posilovat, nemyslela tím asi nesportovat. Pravděpodobně myslela velmi silové cvičení, jako například při kulturistice, vzpírání a podobně. Při takové námaze vznikají velké tlaky v žilách, vytlačením krve z napnutých svalů. Tím vznikající krevní přetlaky by mohly mít vliv na sítnici. Pokud je oko již něčím nějak ohroženo, není dobré zátěž něčím zvyšovat.
Jak píšeš, po tréninku a studené sprše cítíš tlak. Je možné, že po tréninku máš silně rozprouděnou krev. Při ochlazení ve studené sprše dojde na nějakou dobu chladem ke stažení periferních cév. Tím může dojít ke zvýšení tlaku v ostatních žilách i v oku. To můžeš v citlivém oku pocítit.
Možná by bylo vhodnější se sprchovat po částečném zklidnění.
Každopádně se lékařky zeptej na upřesnění, máš na to právo. Výmluvy že nemá čas nejsou na místě.
Upozornění --- Nejsem lékař, brát jen jako názor a informaci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru