Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čistý vzduch Sprcha/Čističky vzduchu

Čau určitě se to děje i vám, že ve sprše vás napadají ty nejlepší nápady a mnohem lépe se vám myslí. Proto také miluju sprchu. Údajně je to tím, že voda čistí vzduch ( asi prach) a pak se nám dýchá teda mnohem lépe. Tak jsem přemýšlel, že bych si pořídil nějakou tu čističku vzduchu. Zajímalo by mě jestli by to mělo v podstatě stejný efekt?
Některé čističky mají ionizátory, které vzduch dělají víc svěží a tak.

Předem děkuji moc za vaše zkušenosti a rady. Jestli se vůbec vyplatí něco takového koupit.

Předmět Autor Datum
U mě to funguje podobně, ale nejlepší nápady mívám na WC. Tam se o momentální čistotu vzduchu zřejmě…
Zerozero 03.04.2019 23:29
Zerozero
Jojo díky moc za odpověď, přesně tohle nám nedávno vysvětloval učitel v elektru. A máš teda lepší ná…
MichalF246 04.04.2019 08:16
MichalF246
nepřehánět to s ozonem, je jedovatý.
Vit Lahoda 04.04.2019 21:11
Vit Lahoda
Co se týče toho ozonu, jen v těsné blízkosti je jemně cítit. Ale výrobce tvrdí, že produkce ozonu je…
Zerozero 13.04.2019 23:45
Zerozero
My sme doma pouzivali par mesiacov odvlhcovac s ionizatorom vzduchu...okrem cisla na displeji, ze ma…
fleg 05.04.2019 08:47
fleg
Po pravdě, co se týče účinků ionizátoru, také nemohu tvrdit, že bych něco podstatného poznal. Odborn…
Zerozero 13.04.2019 23:51
Zerozero
Dopadem vodních kapek vznikají ve vzduchu záporné ionty (navzdory názvu jsou právě záporné ty žádouc…
ml1 10.05.2019 11:22
ml1
Dík moc za odpověď, to s těmi předky je zajímavé. poslední
MichalF246 11.05.2019 23:46
MichalF246

U mě to funguje podobně, ale nejlepší nápady mívám na WC. Tam se o momentální čistotu vzduchu zřejmě nejedná, efekt přisuzuji spíš tomu, že zvýšením tlaku ve spodní části, dojde k vytlačení krve do části horní a tím k prokrvení mozku.
Jinak mám doma čističku Ionic care, nebo jak se to jmenuje. Nemůžu posoudit, jak je to dobré ve srovnání s jinými čističkami, protože jsem jinou nezkoušel. Tohle funguje tak, že vstupující vzduch se nabije na vysoké napětí a pak prochází deskovými elektrodami, kde se nabité částice prachu a nečistot zachycují. Neobsahuje to žádné chemicky aktivní filtry, jen elektrostatické čištění. Má to ionizátor, nabíjí to vzduch zápornými ionty, což je prý prospěšné. Vzduch je velmi mírně v blízkosti cítit po ozonu, což dělá dojem čerstvého vzduchu.
Nemá to žádný ventilátor, vzduch se přes to pohybuje vlivem elektrostatické přitažlivosti mezi elektrodami. Výhodou je velmi ekonomický provoz, není nutné vyměňovat žádné filtry, jímací elektroda se jen omývá vodou s čistícím přípravkem. Nemá to větrák, tak je to zcela tiché a má malou spotřebu. Čištění vzduchu probíhá dvěma způsoby. Část prachu se zachytí na jímací elektrodě. Druhým efektem je, že elektricky nabitý vzduch způsobuje, že jemné prachové částice se ve vzduchu shlukují, těžknou a padají k zemi. Důsledkem je, že se zvýší zaprášení vodorovných ploch, třeba na nábytku a podobně. Ale není to tím, že se prašnost zvýšila. Pouze prach, který se normálně vznáší ve vzduchu, spadnul dolů.
Já to mám v místnosti kde kouřím. Po asi čtrnácti dnech když to myju, tak z toho teče sajrajt podobný asfaltu. Takže toho kouře to asi zachytí dost, ale prachu na elektrodě zas tak moc není, ale to je asi jak kde.
No když to po sobě čtu, vypadá to jako reklama, což nechci, tak nebudu alespoň na to dávat odkaz.

Co se týče toho ozonu, jen v těsné blízkosti je jemně cítit. Ale výrobce tvrdí, že produkce ozonu je velmi hluboko pod normou, přístroji téměř neměřitelný. Ale prý lidský nos je na to velmi citlivý a zaregistruje nepatrné množství.
Mají nato několik atestů, tak snad se tomu dá věřit.

Po pravdě, co se týče účinků ionizátoru, také nemohu tvrdit, že bych něco podstatného poznal. Odborníci ale tvrdí, že záporně nabitý vzduch má příznivé účinky. Do jaké míry je to pravda nevím. Jak jsem psal, mám to v kuřácké místnosti, jako částěčný lapač kouře. A tam se asi moc nějak svěžejší vzduch stejně nenajde. :-)

Dopadem vodních kapek vznikají ve vzduchu záporné ionty (navzdory názvu jsou právě záporné ty žádoucí). Stejný efekt mají vyvolat i ionizátory vzduchu.
Já tohle všechno považuju za duchařinu a za ždímání peněž, ale to je jen můj názor (nemám s tím nějaké zkušenosti). Něco jiného jsou samozřejmě čističe vzduchu, kde se dá nějaký ten efekt v podobě vychytaných nečistot pozorovat, ale zase je otázkou, jestli jen zbytečně nevíří vzduch a jestli jejich filtry nejsou živnou půdou pro bakterie a plísně.
Ten účinek vody znali i naši předkové, aniž by něco tušili o iontech, proto prý budovali vodotrysky a kašny (kromě toho, že tak vyřešili zásobování vodou), protože prostě jim u tekoucí vody bylo lépe.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru