Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakou si vybrat VŠ?

Studuji průmyslovku zaměřenou na strojírenství (ve třetaku si vyberu zaměření mechatroniku nebo automatizaci s informatikou) . Celkem mě ta škola baví a známky mám jedičky/dvojky kromě matiky, ale rozhodně si nejsem jist, zda bych chtěl pokračovat ve stejném oboru i na VŠ... Už předtím jsem věděl, že jsem spíš humanitní, nebo ekonomický typ. V testech mi vychází, že bych se měl zaměřit na ekonomii a managment ( což bych i bral, protože po tom, jaký šílený "byznisy" se nám s kámošema díky mým nápadům povedli, tak mám třeba i vlohy xD), nebo právo (ale to nevím jestli by mě bavilo, možná jako soudce, nebo kriminalista).
Každopádně cítím to vnitřní naplnění při představě, že bych pracoval v nějaké firmě na různých důležitých obchodních projektech. Hlavně, aby ta práce nebyla stereotypní...
Na strojárnu jsem šel, protože i když jsem mohl, tak gympl mi nepřišel vhodnej pro mě a byl jsem rád,že se zbavím předmětů jako biologie, chemie a dalších zbytečných pro mě, navíc během studie na VŠ můžu mít dost dobrý brigády v tom oboru ze sš a i kdybych nešel na VŠ, tak mám zadní vrátka.
Ale zpět k výběru.
Prostě napadá vás nějaký VŠ obor, podle mého dosavadního popisu, vhodný pro mě? Nebo něco, co by se zaměřilo na tu techinku i obchod, nebo psychologii. Třeba kdyby moje sš šla skombinovat s nějakou VŠ. Například bych byl manažer nějaké technické firmy. Zatím hledám jen nápady. Tak mi můžete vypsat i nějaké, které vám budou zprvu připadat mimo mísu.
Snad chápete jak tu kombinaci myslím. A i kdyby vás napadlo něco jinýho než skombinovanýho, tak se taky podělte.

Předmět Autor Datum
Studujete první či druhý ročník SŠ a vybíráte VŠ? Proč teď?
Kurt 14.10.2019 21:36
Kurt
Protože jsem extrémně nerozhodný vůči věcem, které považuju za vážně důležité... Takže raději dřív n…
Zelenomor 14.10.2019 21:38
Zelenomor
Přijď za dva roky, teď to fakt nemá cenu. I kdyby ses pro něco rozhodl, tak to do té doby pětkrát zm…
Wikan 14.10.2019 22:26
Wikan
Proč ne, plánování s delším horizontem je taky potřeba. Zrovna tohle je něco, co potřebuje manazežer…
ml1 15.10.2019 14:58
ml1
Vloni se tu ptal na SŠ: https://zivot.poradna.net/questions/2737494-co-si-myslite-o-ekonomickotechn… poslední
Kurt 15.10.2019 15:31
Kurt
VS nie je az ak dolezita...teda nie na to, co budes robit v zivote. Mam pocit, ze to moc riesis. Sku…
fleg 14.10.2019 21:42
fleg
Vůbec není na strojárně nebo elektrotechnice problém, stačí si vybrat ekonomické zaměření. Na trhu p…
ml1 15.10.2019 14:53
ml1

Proč ne, plánování s delším horizontem je taky potřeba. Zrovna tohle je něco, co potřebuje manazežer mít plán na delší dobu v několika variantách.
Když to tak vezmu, tak až do půlky čtvrťáku jsem já ani moji spolužáci o vysoké nijak nepřemýšleli (s výjimkou jednoho, který už v prváku věděl přesně na jakou půjde vejšku a že si udělá i píejčdý, což jsme tedhy ani netušili, že něco takového existuje), ale nepovažuju to za rozumný přístup. Myslet na to, co bude po škole je opravdu vhodné.

VS nie je az ak dolezita...teda nie na to, co budes robit v zivote. Mam pocit, ze to moc riesis. Skus sa na VS pozriet ako na predlzenie mladosti, da sa tam zazit kopec srandy.
Pravo je na studium suche, nicmenej mas potom kopec moznosti (policia, komercny sektor, sudnictvo, prokuratura) uplatnenia.
Manzmentskych skol mas plne kyble.
Ja mam odbor Manazment strojarskych podnikov a prve 3 roky sme mali strojarinu + matika + fyzika a pod. Velmi som sa tesil na 4-5 rocnik, ked uz prevladali ekonomicke predmety na katedre.
A zrazu som zistil, ze tie predmety boli este nezazivnejsie ako vseobecne strojarstvo.
Skolu som nejako pretrpel, dostudoval nech maju rodicia radost a co robim dnes?
Ajtaka;o).
P.S. Isty vplyv vsak skola na moju profesiu mala, pretoze vsetko zacalo v 4.rocniku seminarkou, kde sme mali zalozit firmu a spravit podnikatelsky plan. Mna bavili pc, internet sa vtedy len rozvijal a tak ma napadlo, ze spravim firmu na poskytovanie internetu.
Hned po skonceni skoly som si taku firmu zalozil.

Vůbec není na strojárně nebo elektrotechnice problém, stačí si vybrat ekonomické zaměření. Na trhu práce je potom výhoda, že narozdíl od absolventů VŠE absolventi ekonomiky na ČVUT (VUT aj.) rozumí technice, což jim otvírá brány do pozic manažerů a ředitelů v technických firmách. Mechatronika bylo svého času hodně moderní slovo, takže se elektrofakulty některých škol případně obory přejmenovávaly v tom smyslu (něco jako fakulta elektrotechniky a mechatroniky a ještě je potřeba do toho zamotat informatiku).
V testech vychází to, co tam někdo naprogramoval, ptal bych se kromě toho co vychází i jak na to tan počítač přišel.

Na FEL (i FSI) je dost velkým sýtem matika, ale tím bych se nenechal vystrašit, zvládnout se to dá. Pak jsou nějaké další ošklivé předměty, kterým by se člověk na VŠE asi vyhnul (na FEL teorie pole a teorie obvodů, na FSI co vím od bývalých spolužáků pružnost a pevnost) a které dají zabrat. Masochisti potom studují souběžně FEL s VŠE ale to bych nepodstupoval, tam je dost velké riziko, protože není jiná cesta než obě školy řádně ukončit nebo jednu vzdát až po řádném ukončení druhé (protože jinak se prostudovaná léta započítají dvakrát a rázem je tu povinnost platit školné). Studijní plány se od dob mého studia výrazně měnily minimálně dvakrát, takže nevím, jak to teď funguje. Za mého studia se hlásilo na základní etapu bez určení oboru a ten se určoval až ve druháku. Přitom s tou ekonomikou to bylo nějak tak, že v bakalářské etapě neměla žádný obor a měla jej až v inženýrské etapě, ale jak je to teďkon, když je studium rozkouskované nevím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru