Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Snad to bude správně. Fyziku mám až příští semestr. :) Vím, jaké to je, když se někde zeptáš na rad…
Holy99 19.10.2019 11:31
Holy99
Ja zase viem, ze si mu tymto nepomohol. Vypocital si to zanho, on to opise a zostane rovnak blby ako…
fleg 19.10.2019 19:23
fleg
Ono strašně záleží na vyučujícím, vím to z vlastní zkušenosti. My na VŠ měli na matiku 4 semestry v…
L-Core 19.10.2019 19:52
L-Core
Co na vejšce, ale synovec měl takovou matikářku už na základní škole. Celá třída měla problém s mate…
Prasak 19.10.2019 21:24
Prasak
Průšvih je že většina ženskejch neumí matematiku učit. Oni to i perfektně umí, ale neumí to vysvětli…
nerady 19.10.2019 23:00
nerady
To jsem měl na ZŠ štěstí na učitelku, protože u ní mi matika nedělala problém, zvládnul (a pochopil)…
Prasak 20.10.2019 00:18
Prasak
Mě štve, že se matematika na středních školách(hlavně na gymnáziích) redukuje. Není třeba ubírat lát…
Holy99 20.10.2019 00:53
Holy99
Musí se redukovat. Chtějí víc vysokoškolsky vzdělaných, úroveň musí jít nutně dolů. Začíná to už od…
karel 20.10.2019 01:06
karel
Nemáš zdroj nebo nevíš, jaký čas na písemku měli ? Příklady jsem sice spočítal i po včerejších kněžd… nový
hynajs 20.10.2019 14:25
hynajs
Už to nevím přesně, ale mělo by to být v některém z těch dokumentů. http://jcmf.cz/node/1074 [88172-… nový
karel 20.10.2019 14:43
karel
Díky. Já to hledal na stránkách gymnázia. nový
hynajs 20.10.2019 16:03
hynajs
Asi jsem blbej, ale co znamená, že se přímka otáčí kolem bodu? Takový pojem jsem snad neslyšel. Jina… poslední
Wikan 20.10.2019 17:13
Wikan

Ono strašně záleží na vyučujícím, vím to z vlastní zkušenosti.

My na VŠ měli na matiku 4 semestry vyučující, která nenaučila, nevysvětlila absolutně nic. Co sis nenaštudoval z jakési doporučované sovětské učebnice, nevěděls. Půl hodiny čmárala na tabuli, různě mazala, vše beze slova. Nakonec prohlásila že jsme si předvedli výpočet pí. Zkoušky u ní katastrofa. Ani se nedivím, že se ji jedna studentka pokusila natvrdo zapíchnout nožem, Fuente je mi svědkem.

Naopak, na lineární programování či teorii her jsme měli super-borce.

Co na vejšce, ale synovec měl takovou matikářku už na základní škole. Celá třída měla problém s matematikou, špatný známky, nechápali látku. Kluk chodil na doučování k učitelce z jiné školy, aby nepropadnul. V deváté třídě dostali jinýho učitele a ejhle! - ono to najednou šlo i bez doučování.
Až děsivý, jak špatnej učitel může zničit život pětadvaceti děckám (chystali se na přijímačky na střední školy). Záchrana jim přišla na poslední chvíli.

Průšvih je že většina ženskejch neumí matematiku učit. Oni to i perfektně umí, ale neumí to vysvětlit tak, aby to žáci pochopili. To jsou mé zkušenosti ze základky a SŠ a totéž u mých dětí, které už jsou dospělé.

To jsem měl na ZŠ štěstí na učitelku, protože u ní mi matika nedělala problém, zvládnul (a pochopil) jsem to levou zadní. Horší to bylo na střední škole, ač nás učil chlap, tak jsem se v matice téměř utopil a tak tak jsem prolezl až k maturitě. Ostatní předměty, i technický - no problem, ale matematiku jsem prostě nepobral. Učitel to vždy odvykládal, rutinně a nudně, finito. S novou látkou jsem okamžitě zapomněl předcházející. Naštěstí nikdy nedával písemky na delší období zpětně, třeba pololetní, protože to bych byl totálně v řiti.
Vím o sobě, že na počítání a logiku se potřebuji trochu víc soustředit a mít klid. A tak jsem to v tom tempu na střední škole nestíhal, už to byla vyšší matematika - imaginární čísla, komplexní čísla, variace, permutace... Na všechno je tam prakticky deadline, několik hodin na danou látku, protože je dáno, co všechno je třeba za rok probrat. Někdo je holt pomalejší, ale to neznamená, že je blbej.

Mě štve, že se matematika na středních školách(hlavně na gymnáziích) redukuje. Není třeba ubírat látku, stačí to jenom dobře vysvětlovat.

Já odešel z gymplu s plnou matematikou, jelikož jsem si dobrovolně vybral semináře, kde jsme se naučili komplexní čísla, analytickou geometrii ve 3D, limity, derivace a integrály. Ale toto všechno v základním sylabu chybí, což je opravdu chyba. Nemálo lidí se s matikou setká na vysoké škole. Ovšem tam se tak nějak tato látka považuje za pouhé opakování. Co to znamená? Že rčení "silná matematika z gymplu" už moc obecně neplatí.

Dokud bude výuka matiky vedena stylem "tu máte nepřátelská čísla, pohrajte si s nimi, mechanicky to vypočtěte, dvakrát podtrhněte výsledek, dobře, můžete jít", tak si piště, že to bude stát za h*vno do konce bytí.

Každé probrané látce by měla předcházet hodina spíše povídacího rázu, pochopit látku na základě obrázků, jednoduchých úvah. Třeba vysvětlit všem pořádně, proč se zrovna "x" říká neznámá a jaký k tomu máme důvod. Ne jim to podstrčit a chudáci pak vidí rovnici s "y" a jsou totálně zničeni, protože neví, že hledané číslo si můžeme označit kterýmkoliv znakem, konečná písmena abecedy jsou pouhou konvencí mezi matematiky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru