Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Koktam...

Ahoj, tak jak podle nadpisu už víte, já koktam. Nebo přesněji, pouze zadrhavam. Mluvím a z ničeho nic se zaseknu a nemůžu vyslovit nějaké slovo. Mám před maturitou a nevím co s tím... Řeším to až teď, protože máme novou učitelku, se kterou hodně čteme a děláme referáty. Tolik posmesku jsem v životě na mou osobu neměl, je to fakt dost stresující a mám z toho depky. Nevím ani, ikdybych udělal maturitu, jestli mi k něčemu vůbec bude, když nedokážu normálně mluvit. Nikam by mě nevzali, pomalu ani ne za pas. Je to fakt ponižující, protože všechno je super, až na tohle...Logopedie a léky napomáhají, vlastně neexistuje na toto žádný lék, proste se s tím musím smířit, ale co mám tedy v životě dělat, když nemůžu ani v budoucnu vést klasicky život? Jen by mě zajímal Vás názor a co byste popřípadě dělali? Díky všem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kdysi se dělali nějaké pokusy s přehráváním mluvy s nastavitelným zpožděním do repráku. Snad to pomá… nový
čumil old 20.02.2020 19:05
čumil old
Králova řeč. nový
Prim 22.02.2020 08:00
Prim
No, píšeš, že spíš jen zadrháváš. To zase není tak hrozné. Jsou lidé, kteří opravdu koktají tak, že… nový
Zerozero 23.02.2020 00:34
Zerozero
Klidně zaplatím 50 tisíc na ruku tomu, kdo mě zbaví koktani na provždy :) poslední
Vojta637373 27.02.2020 21:22
Vojta637373

No, píšeš, že spíš jen zadrháváš. To zase není tak hrozné. Jsou lidé, kteří opravdu koktají tak, že téměř nevysloví dobře ani jedno slovo. A žijí s tím. Pokud okolí dělá nějaké posměšky, bývá to tak, ale většinou přestanou, když uvidí, že si z toho nic neděláš a třeba na svou vadu uděláš nějaký vtip sám.
Lidé jsou už takoví, že dělají narážky a podobně, dokud vidí, že to padá na úrodnou půdu.
Pokud to už nemá efekt, přestane je to bavit.
Pravděpodobně ti to samotnému velmi vadí a máš z toho trauma. Ale i to samo o sobě může mít částečně důvod, proč se ti to stává. Zažíváš nervozitu, že se zasekneš a to samo vyvolá ten efekt.
Čím víc budeš mluvit s lidmi, kteří si již zvykli, nevadí jim to a nedělají narážky, tak na to přestaneš myslet a bude se to zlepšovat.
Myslím, že u maturity, když zkoušející budou vědět, jaký máš problém, projeví pochopení. Neděláš přece zkoušku z mluvení.
Je spousta zaměstnání, kde se toho moc nenamluví a při vzájemné konverzaci s kolegy si zvyknou.
Samozřejmě asi nebude vhodné, být poslancem a pronášet hodinové projevy. Přednášet jako učitel,
být hlasatelem v rádiu a podobně. Jak už tady někdo napsal, pomáhá zpěv.
Dobrý způsob by byl naučit se pár akordů na kytaru (na trampské a country písničky to není velký problém) a k tomu si zpívat. Rytmus hraní tě podrží v rytmu zpěvu a tím i mluvení. Četl jsem o tom, že to velmi pomáhá a časem to zcela vymizí. I soustředění na udržení rytmu hraní, ti odpoutá pozornost na případné zakoktávání. Mozek má velké schopnosti se učit. Také nebudeš mít ze začátku schopnost na kytaru brnkat ve správném rytmu, ale přijde to a pak to bude samozřejmost. Zrovna tak se mozek naučí, mluvit ve správném rytmu. Zkus to, uvidíš. A navíc, hraní na kytaru přitahuje holky. 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru