Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úzkost

Omlouvám se za delší text!
Poslední dobu mám problém s úzkostí. Chtěla bych se zeptat, zda to můžu zvládnout sama a nebo raději zajít k psychologovi. Je mi 17, mám si poradit se svojí praktickou lékařkou?
Musím pořád vše 3x kontrolovat, abych se ujistila, že je vše v pořádku, i když vím, že je. Před tím než odejdu do školy, musím obejít celý dům a zkontrolovat vše – zda jsou kohoutky na vodu uzavřené (aby se nevytopil barák), zda jsou všechna světla zhaslá a nic není v zásuvkách (aby barák nevyhořel), atd.. Také pokaždé, když zamknu vchodové dveře, musím je 3x zkontrolovat. Když někde vyndám peněženku a platím, poté ji musím několikrát překontrolovat – zda mám všechny doklady, atd. Když nařizuji budík, opět ho musím zkontrolovat. Před spaním kontroluji všechny sociální sítě, zda jsem omylem nepřidala něco na „Můj příběh“.

Je to hrozný požírač času. Často se mi myšlenky, zda jsem na něco nezapomněla, vrací a mám pak hrozný strach. Například jsem už 200m od domu, ale vrátím se kvůli tomu, abych zkontrolovala, zda jsem pořádně zavřela dveře. Někdy v noci nemohu usnout kvůli vtíravým myšlenkám, někdy z toho dokonce brečím.

Když kamkoliv jdu (do lesa, školy, atd.), musím se pořád ohlížet, abych se ujistila, že mě někdo nesleduje a nechce mě napadnout/zabít. (nosím u sebe pepřák i nůž).

Taky ve škole mám strach z toho, že mě někdo vyvolá a já nebudu znát odpověď a pak si budou myslet, že jsem hloupá. Nemám ráda, když musím pracovat v týmu s někým, koho dobře neznám. Mám nehorázný strach z ústního zkoušení. Kvůli nervozitě den před zkoušením špatně spím. Při zkoušení například znám odpověď, ale z nervozity ji nedokážu zformulovat. Když mám něco nahlas prezentovat před třídou, je mi na omdlení, hodně se potím, nehorázně se mi třesou ruce, že se divím, že mi ty papíry nevypadnou a mám pocit, že se každou chvíli rozbrečím. Nesnáším, když musím sdělovat svůj názor na věc lidem, se kterými nemám bližší vztah.
Je toho o hodně více, ale nechci vás tím zatěžovat. Předem děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
V takomto pripade bez debaty je najlepsie riesenie obratit sa na odbornika nez hladat riesenie na in…
audax 25.04.2020 23:49
audax
Na první pohled tam vidím OCD a GAD, to doma nevyřešíte. Doporučuji kvalitního psychiatra. Rozhodně…
Kurt 25.04.2020 23:55
Kurt
Obycejna puberta a nasledky dnesni doby. Co se da delat. Od vyzvidave psychiatričky a pilulek žádnej…
Sempron 26.04.2020 23:30
Sempron
Blbost. Tohle uz neni normalni, ani zdaleka ne. Rozhodne resit s odbornikem - cim driv, tim lip, ale…
Henonee 26.04.2020 23:50
Henonee
Přesně tohle kontrolování má i můj strejda, já to nemohl pochopit, prostě maximálně jednou zkontrolu…
afroman 27.04.2020 00:08
afroman
Jasne, porucha. Taky jsem to nejakou dobu mel, ale proste sem si preprogramoval mozek, mam jiny star…
Sempron 27.04.2020 03:36
Sempron
Co si na nejdůležitější věci vymyslet nějaký postup a toho se držet? Třeba já, když jsem někde, kde…
Yarda 28.04.2020 08:33
Yarda
Diagnoza: máš obsedantně-kompulzivní poruchu (viz strýc Google) Jedná se o jednu z lehčích psychický…
hynajs 28.04.2020 09:06
hynajs
odporucam fintu - vsetko si odfot, ides do skoly, odfot si kohutiky, plyn, zamknute dvere, svetla at… poslední
fallon 28.04.2020 10:36
fallon

V takomto pripade bez debaty je najlepsie riesenie obratit sa na odbornika nez hladat riesenie na internete ,alebo sa pokusat o samoliecenie....nevahaj a kontaktuj odbornu pomoc,stres,depka a uzkost dnes nieje ziadna zvlastnost a cim skor to odbornik podchyti,tym skor a lahsie sa z toho dostanes..

Obycejna puberta a nasledky dnesni doby. Co se da delat. Od vyzvidave psychiatričky a pilulek žádnej zázrak nečekej, to chce něco dělat, srovnat si to sama v hlavě než čumět do obrazovky a psat kóól statusy. Ale co radim, tady vsichni stejne nepouzivaj vlastni palici a cekaj na zazracnou odpoved na vsechno srat na to.

Přesně tohle kontrolování má i můj strejda, já to nemohl pochopit, prostě maximálně jednou zkontroluju, spíš to dělám automaticky a jdu, ale on neodejde dokud všecko nezkontroluje... už několik desítek let. Chodí k psychologovi ale úplně vyléčit se to nedá, pokud nepřestaneš ty sama od sebe ( já si myslím že to jde, ale asi to není tak jednoduché no, je to svinstvo tyhle věci :-| ). Je to OCD porucha , jak již píší nademnou.

To ti nezávidím a přeji ti ať se ti to zlepší! :-) Řekni si neřeším to a nemysli na to ale nevím jestli je to možný, snad jo ale mému strejdovi se to zatím nepovedlo :-D

Co si na nejdůležitější věci vymyslet nějaký postup a toho se držet?
Třeba já, když jsem někde, kde se dveře z pokoje nedají zvenku otevřít bez klíče nebo kódové karty mám postup, že když jsem mezi dveřmi, tak vyndám klíč, podívám se na něj, řeknu si: "Klíč mám, mohu zabouchnout" a pak teprve zabouchnu.
Něco takového je zavedeno třeba při lítání, žáček to musí znát nazpaměť a vyjmenovat to nahlas když to provádí, aby na nic nezapomněl:
http://forum.medlanky.info/viewtopic.php?t=134
Já občas když si myslím, že někdo jde za mnou nějak moc dlouho, se zastavím, třeba před výlohou (pokud tam nějaká je, to má výhodu, že ve skle výlohy vidím odraz toho šmudly) a nechám ho předejít. Pepřák ani nůž s sebou zatím nenosím, ale když čtu zprávy z černé kroniky, možná by to nebylo špatné.
Mám peněženku a dokladovku a nosím je v batohu v hluboké vnitřní kapse, odkud by ji kapsář nevytáhl bez použití násilí, dokladovku nevytahuji a v peněžence mám jen to co bych mohl oželet, kdyby mi ji někdo vytrhnul při placení. Pokud jsem někde v tlačenici, batoh si dám dopředu.

...Před spaním kontroluji všechny sociální sítě, zda jsem omylem nepřidala něco na „Můj příběh“...

Sociální sítě nejsou důležité.

...Nesnáším, když musím sdělovat svůj názor na věc lidem, se kterými nemám bližší vztah...

Tohle bych pustil z hlavy. Lidi obvykle chtějí sdělovat své názory a názory jiných je nezajímají.

Diagnoza: máš obsedantně-kompulzivní poruchu (viz strýc Google)
Jedná se o jednu z lehčích psychických nemocí.
Nic si z toho nedělej, mají ji samí lepší lidé, např. David Beckham, Leonardo DiCaprio, Donald Trump, Cameron Diaz a dokonce i já.
Mazej k psychiatrovi - mně krásná psychiatrička taky pomohla. K psychiatrovi není třeba doporučení praktické lékařky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru