Předmět Autor Datum
Blink dáváš, pokud měníš jízdní pruh. Jestli nahoru vede tvůj jízdní pruh a neodbočuješ z něj, tak n… nový
Prasak 28.06.2020 22:13
Prasak
Podle te velke modre obdelnikove znacky tam jsou dva pruhy dopredu. Podle vodorovneho znaceni (cary… nový
gilhad 28.06.2020 22:38
gilhad
Blinker davas vzdy, ked menis smer jazdy. Z fotky to nie je jasne, ale je bezny pripad, ked sa hlavn… nový
fleg 29.06.2020 09:01
fleg
To je tady prave problem, ze tady neni zrejme, kde je zatacka, kde krizovatka a kolik a kde je kde j… nový
gilhad 29.06.2020 09:38
gilhad
Ked vyhodi smerovku nic sa nestane a nikoho tym nemoze zmiast. Ide dolava, hadze blinker dolava. nový
fleg 29.06.2020 10:02
fleg
proto pisu, ze ja bych tam ten blinkr dal :) Na druhou stranu pro ucely zkousky autoskoly je to potr… nový
gilhad 29.06.2020 11:48
gilhad
Ono je to jedno, stejně si většina zkoušku několikrát zopakuje, Autoškola se chová tržně. poslední
karel 29.06.2020 12:02
karel

Podle te velke modre obdelnikove znacky tam jsou dva pruhy dopredu.
Podle vodorovneho znaceni (cary na silnici) nejsou ty dva pruhy oddelene, ale je tam jeste jeden pruh v protismeru, ktery oddeleny je.
Podle te kulate modre znacky se tam cesta deli (leva na parkoviste nahore, prava na parkoviste dole).

Ani to, ze na krizovatce nekam nesmim jet kvuli znackam, me nezbavuje povinnosti davat znameni o zmene smeru jizdy (ostatne ten za mnou vubec nemusi tusit, zda se me ta dodatkova tabulka u zakazu vjezdu tyka, ci nikoli)

Na jednu stranu by se dalo argumentovat tim, ze tam je zatacka a az pak krizovatka a ze jedu v levem pruhu rovne a smer nemenim ( a znameni tedy nedavam),
na druhou stranu by se dalo argumentovat, ze neni jasne kde presne se ty pruhy deli, kde prejizdim z nejpravejsiho do leveho (a tedy musim blikat) a zda me nenuti znameni dat ta modra kulata znacka.

Ja osobne bych levy blinkr spis dal, protoze zahybam do leva a tezko nekoho zmatu, kdyz blinkr dam, zatimco kdybych ho nedal, tak nemusi byt jasne kterou z tech dvou cest zvolim a nekdo za mnou by to mohl vyhodnotit blbe. A pokud by se nekdo mylne domnival, ze chci jet vlevo dolu do protismeru, tak stejne neni pricetny manevr, kterym by se dostal do mista, kde bych ho ohrozil. Ale kdybych znameni nedal, tak by se asi taky nic moc nestalo.

Hlavne bych tam najizdel pomalu a opatrne, protoze to je spletite a muzou tam byt mista, kam je blbe videt a muze nekdo blbe vyjizdet zhora - treba spratek vsede na skejtu - a bez ohledu na to, kdo je v pravu, je jednani s policajtama, oprava karoserie a cisteni fleku od krve opruz, kteremu se lepe predem vyhnout - par usetrenych sekund za riziko nejakych problemu rozhodne nestoji. (coz teda mozna neni vyzadovano psanymi pravidly, ale rozhodne je vyzadovano rozumem - stejne jako to, ze rozjety vlak ci tramvaj proste maji prednost bez ohledu na cokoli)

(a co se autoskoly tyce - asi by bylo nejlepsi se proste zeptat instruktora, jak tohle mas vyhodnotit a udelat a u zkousky to pak udelat presne tak, "protoze tak me to pan ucitel rekl, ze tady mam delat")

Blinker davas vzdy, ked menis smer jazdy.
Z fotky to nie je jasne, ale je bezny pripad, ked sa hlavna cesta toci dolava tak ako mas ty na fotke, ale pokracuje aj rovno.
Auta, ktore idu oproti z toho rovneho smeru ti davaju prednost, ked ides dolava samozrejme, ale ked nemas vyhodeny blinker (a nevadi, ze si na hlavnej) mozu sa domnievat, ze pojdes rovno a behnut ti do cesty.
Bohuzial toto robi len malo vodicov a ostatni si koleduju o pruser tym, ze to nerobia.
Takze ano, ked vyhodis blinker nic tym nepokazis.

To je tady prave problem, ze tady neni zrejme, kde je zatacka, kde krizovatka a kolik a kde je kde jizdnich pruhu. Mohla by to byt zatacka tesne nasledovana krizovatkou (pak by se neblikalo), stejne jako krizovatka, jejiz jedno rameno neni rovne (pak by se blikalo). U takovychto nejasnych situaci je potreba se rildit rozumem, jet opatrne apocitat s tim, ze to ostaatni muzou vnimat jinak - dulezitejsi nez to projet presne podle predpisu je to projet tak, aby se nikomu nic nestalo.

V zatacce se znameni nedava (horske serpentyny se podle predpisu jezdi vez blinkru i kdyz se krouti jak hejno splasenych zizal, protoze tam nikde neodbocujes - pokud tam teda odbocky nejsou), na krizovatce se dava.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru