Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Autoškola - Bojím se první jízdy

Ahoj.

Jde o to, že jsem na konci května začal dělat autoškolu, přičemž jsem se v následujících 4 týdnech dostavil na tříhodinovku teorie. Tu jsem odchodil, a teď mají přijít jízdy. Bohužel v systému nic napsané není, jen vidím nabídku jednotlivých lektorů. Netuším, jakého si vybrat nebo jestli můžu dále čekat, páč jsem chtěl řidičák dokončit do konce prázdnin.

Proto mě zajímá, jak vypadaly vaše první jízdy, po jaké době jste se jí zúčastnili a jak jste si naplánovali ty zbývající? Báli jste se, případně jak jste si to zařizovali? Já tam asi zavolám, jen abych se ujistil, že si ze všech lektorů mohu vybrat kohokoliv a pokud mi nebude vyhovovat, tak ho vyměním za jiného - možná proto mám tu možnost volby, jinak by mi tam už někoho hned přidělili (takže to asi opravdu nechávají na mně skrze volnou ruku). Je podle vás lepší jako instruktor žena či muž? Mně je 17 let, nikdy jsem za volantem neseděl a bojím se, že až na tu první jízdu dorazím, mě dotyčný/á hned vytáhne do provozu, žádné parkoviště, rozjezdy, vysvětlování jednotlivých funkcí.. nic.

Co byste mi doporučili na začátek? Je lepší se více ptát, nebo zkoušet sám od sebe zapojit selský rozum? A jaká je vaše nejlepší zkušenost, případně jak celý kurz probíhal u vás? A v kolika letech? Já odchodil teda těch 10 hodin teorie včetně zdravovědy a ve volném čase zkouším i online testy přímo z webových stránek Ministerstva dopravy ČR, abych bych co nejlépe připraven.

Díky za všechny Vaše příhody, zážitky, rady, tipy a komentáře!

Předmět Autor Datum
No mě šla autoškola dobře a jízdy jsem neřešil páč jsem už to předtím zkoušel,ale když jsem poprvé j… nový
rakip 14.07.2020 01:00
rakip
Máš zbytečné obavy. Nikdo tě hned do provozu nevytáhne, projdeš si vše od začátku, vše ti bude vysvě… nový
Hanyse.k 14.07.2020 06:34
Hanyse.k
Základ je pohybovat se v provozu (je jedno, jestli řídíš auto, kolo nebo jdeš pěšky) plynule a hlavn… nový
Jan Fiala 14.07.2020 07:23
Jan Fiala
Zapoj selsky rozum, ale pokud si necim nebudes jisty, tak se zeptej - proto tam ten instruktor je, a… nový
gilhad 14.07.2020 11:26
gilhad
nikdy jsem za volantem neseděl a bojím se, že až na tu první jízdu dorazím, mě dotyčný/á hned vytáhn… nový
HPET 14.07.2020 12:04
HPET
Zaplatil jsi autoškolu? Asi zaplatil. Tak ať se oni snaží si ty peníze zasloužit. Údajně někde inst… nový
Yarda 15.07.2020 19:26
Yarda
Ideš do autoškoly preto, aby si sa tam naučil základy vedenia motorového vozidla. Do autoškoly nejde… poslední
MrGoldon 15.07.2020 22:42
MrGoldon

No mě šla autoškola dobře a jízdy jsem neřešil páč jsem už to předtím zkoušel,ale když jsem poprvé jel autem a to mimo silnici na polňačce,tak to byla dobrá volba páč mě to hned nešlo.A když jsem poprvé jel po silnici tak jsem zbytečně velkým obloukem objížděl chodce u krajnice.Ale byla to zábava,takže jsem pak v autoškole neměl z jízdy už žádnou obavu.Závěrečné zkoušky no někdo mě radil,že než se rozjedu kouknout do zpětného zrcátka vlastně ho jako upravit rukou kouknout do bočních zrcátek hodit blinkr až pak se rozjet a udělal jsem dobře páč někteří to neudělali a vyleteli ten policajt co seděl vzadu to totiž sledoval.

Základ je pohybovat se v provozu (je jedno, jestli řídíš auto, kolo nebo jdeš pěšky) plynule a hlavně předvídatelně. Pokud to dodržíš - žádné prudké brždění, náhodné, rychlé změny směru apod. pak se ostatní přizpůsobí.
To, že pojedeš poprvé pomalu, že ti to na křižovatce chcípne - tohle vše ber v klidu a hlavně nezačni zmatkovat. Rozdejchej se, popřemýšlej, ostatní počkají. A debilů, kteří na tebe budou troubit a posunkovat si nevšímej. I oni začínali.

Zapoj selsky rozum, ale pokud si necim nebudes jisty, tak se zeptej - proto tam ten instruktor je, aby ti pomohl. Ale zase nema smysl ptat se jen proto, aby ses ptal, na to je skoda casu tvojeho i instruktorova (ktery sis zaplatil a muzes ho vyuzit lepe - jezdenim).

Teorie je jedna vec, praxe druha a cvik ziskas jen cvicenim. Taky mi to ze zacatku slo jen pomalu a nesikovne a casem jsem se naucil ...

nikdy jsem za volantem neseděl a bojím se, že až na tu první jízdu dorazím, mě dotyčný/á hned vytáhne do provozu, žádné parkoviště, rozjezdy, vysvětlování jednotlivých funkcí.. nic.

Nevím jak to chodí dnes, ale neboj, na dálnici te nikdo při první jízdě hnat nebude.
Prvně se učilo nastavit sedačku a zrcátka umět se rozhlížet , základní bezpečnost , rozjíždět a brzdit, zařadit & podradit, někde na klidnějším místě bez nějakého ruchu.
Na silnici do provozu se pouštělo až jsi tento základ uměl .

Co byste mi doporučili na začátek? Je lepší se více ptát, nebo zkoušet sám od sebe zapojit selský rozum?

Dělej co ti říká , selský rozum a pravidla silničního provozu jsou rozdílné věci. Křižovatka se projíždí podle pravidel, né vychytrale nebo podle selského rozumu.
Ten vyučující tam není poprvé, a ty nejsi první žák , vše ti postupně krok po kroku vysvětlí . Když něčemu nerozumíš , tak ti to vysvětlí . Jestli ti nevyhovuje nebo nesedí tak si příště vybereš jiného.

Strach máš z ničeho , takové otázky si pokládá i panic. Ale ja jednou smočil piškot už si tyto otázky nepokladal.
(po prvni jízdě v tom budeš mít jasno a všechny tyto obavy zmizí v lepším případě tě to bude bavit a budes se těšit na další jízdy )

Zaplatil jsi autoškolu? Asi zaplatil. Tak ať se oni snaží si ty peníze zasloužit.

Údajně někde instruktor mluvil k zájemcům o skákání padákem:
"Vy se bojíte. Já vím, že se bojíte. Je to normální, každý se bojí. A pokud někdo tvrdí, že se nebojí, tak je to lhář nebo cvok. A takoví mezi nás nepatří."

Ideš do autoškoly preto, aby si sa tam naučil základy vedenia motorového vozidla. Do autoškoly nejdeš aby si len získal vodičské oprávnenie. Musíš myslieť na to, že ty si si tú autoškolu zaplatil, takže si ich zákazník. Oni ta musia naučiť šoférovať. Takže sa ničoho neboj, zvládneš to.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru