Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změření zraku a brýle z internetu?

Změření zraku a brýle z internetu?

Potřebuji brýle (špatně vidím na dálku). Nějaké mám staré ale nikdy jsem je nenosil, nevím kde je mám a od té doby se mi zrak 100% zhoršil. Potřebuji přeměřit zrak. Oční má termíny až buh ví kdy. Chci se zeptat:

1) Můžu si přeměřit zrak u jakkéhokoliv optometristy v rámci jakkékoliv optiky aniž bych pak u nich kupoval brýle..? Tzn. jen si nechat přeměřit zrak a aby mi dali nějaký papír (kolik diopitrí atd. a co mám s očima) aniž bych si u nich přímo kupoval brýle...? Kolik by tak cca stálo jen přeměření zraku bez koupě brýlí...?

2) Četl jsem totiž že brýle koupím o dost levněji online (snad až o -50% nebo i -70%) než v kamenné optice... Je to pravda? Ale online by oči nepřeměří že... a já nevím co přesně s mám očima, kolik dioptrií na které oko atd...

Takže mě napadlo si to nechat fyzicky přeměřit v nějaké kamenné optice, ale brýle potom koupit online a při zadávání údajů online (dioptrie) použít "papír" od optometristy... Jde to takto...?

Předmět Autor Datum
Nechal jsem si takhhle v prodejně brýlí změřit oči (i s rozkapáním kvůli zákalu a tak), dostal jsem…
gilhad 08.03.2022 21:19
gilhad
Když ti v optice dělají brýle, tak si musíš napřed fyzicky zkusit obroučky, zda ti budou sedět (a lí…
Prasak 08.03.2022 21:45
Prasak
+1
Hanyse.k 09.03.2022 13:24
Hanyse.k
V mnohých supermarketoch, drogériách atď. nájdeš stojany s dioptrickými okuliarmi (cca 4 až 10€ za k…
ok 09.03.2022 03:45
ok
Tie supermarketové okuliare sú len na núdzové použitie. Treba si uvedomiť, že nie každý má očnú chyb…
yYy 09.03.2022 08:29
yYy
Tie supermarketové okuliare sú len na núdzové použitie Ale on je v núdzi, aspoň tak som vyrozumel z…
ok 09.03.2022 11:34
ok
.. Jde to takto...? Můj šéf říkal: "Všechno jde. I chcíplá koza jde - stáhnout a sežrat." Ale zrovn…
Yarda 09.03.2022 08:24
Yarda
Docela nedávno se to zde probíralo.
Kyncl 10.03.2022 08:58
Kyncl
BTW, někde jsem četl, že byly "vynalezeny" brýle na barvoslepost. Bohužel už odkaz na článek nedám.…
mif 10.03.2022 19:36
mif
Spoustě lidí nechybí všechny čípky, ale jen některé, takže "nevidí" jen část barev. Přičemž "nevidí…
gilhad 11.03.2022 01:05
gilhad
Jsem skepticus. Kde nic není, ani čort nebere. Chtěl jsem jen vyjádření odbornějšího tvora. :beer:
mif 11.03.2022 18:23
mif
Také okuliare existujú: https://www.cz.colorlitelens.com/. Ale fungujú hlavne vtedy, keď máš na sebe…
ok 11.03.2022 01:16
ok
"Tak jsem si koupil na internetu brejle, se zázračnou technologií digitálního zaostřování čoček z Tc…
Kráťa 13.03.2022 10:30
Kráťa
:-D poslední
Karel04 13.03.2022 11:39
Karel04

Nechal jsem si takhhle v prodejně brýlí změřit oči (i s rozkapáním kvůli zákalu a tak), dostal jsem "papír" a nic neplatil. S doktorkou jsem se dohodnul, že by to chtělo nejdéle do roka změřit zas a pak možná nějaká operace (které tam dělají), ale neplatil jsem nic ...

Takže kdybych si to chtěl nechat udělat někde jinde, tak bych mohl ...

Když ti v optice dělají brýle, tak si musíš napřed fyzicky zkusit obroučky, zda ti budou sedět (a líbit se ti) a na skla těch obrouček si fyzicky fixem vyznačí střed tvých očí, aby podle toho udělali čočky. Nedokážu si to představit přes internet. Zboží na míru totiž nemůžeš vrátit ve 14 denní lhůtě, abys pak nebyl překvapen, že ti nevrátí prachy, když ti to nebude sedět, nebo se ti nebudou brýle líbit.

V mnohých supermarketoch, drogériách atď. nájdeš stojany s dioptrickými okuliarmi (cca 4 až 10€ za kus, rôzne rámy, dioptrie, veľkosti...). Postav sa k takému stojanu a vyskúšaj. Ak máš len klasickú krátkozrakosť, tak tam nájdeš vhodné okuliare. A popri tom, bez ohľadu na to aký dlhý čakací čas je u očnej, vo vlastnom záujme sa objednaj.

Tie supermarketové okuliare sú len na núdzové použitie. Treba si uvedomiť, že nie každý má očnú chybu rovnakú na oboch očiach - na jednom môže mať -1,5 dioptrie, ale na druhom -1,75 dioptrie - a z tých obchodných okuliarov potom bude hlava bolieť, jedno oko bude sa viac namáhať pri akomodácii.
Cez internet nič nezmeria. Najlepšie to zistí očiar - v optike to znova premeriavajú, pretože (už sa to tu spomínalo) je potrebné zistiť stred oka a k tomu prispôsobiť sklo.
S tou poslednou poznámkou:

A popri tom, bez ohľadu na to aký dlhý čakací čas je u očnej, vo vlastnom záujme sa objednaj.

na 100% súhlasím.

Tie supermarketové okuliare sú len na núdzové použitie

Ale on je v núdzi, aspoň tak som vyrozumel z dotazu. Mimochodom, mal som možnosť porovnať svoje okuliare na recept od očnej za 480€ so supermarketovými za 4,90€ (osobne na mojej hlave). Prakticky rovnakého vzhľadu. A nevidel som ani žiaden rozdiel pri použití v interiéri. Na slnku už rozdiel bol (reflexy). Ale čo ma naozaj nasrdilo, tak ani kolegovia v práci rozdiel nevideli. Rozdiel tam samozrejme je, na tých drahších sú antireflexné vrstvy, tvrdšie sklo, odolnejšia konštrukcia, ochrana pántov proti vylomeniu. Na tie prvé sa mi podarilo sadnúť si niekoľkokrát bez toho aby utrpeli škodu, tie druhé skončili svoj život po prvom prisadnutí. Takže na druhý deň som mal nové. A malú odchýlku od stredu oka pri nízkych dioptriách človek ani nezaregistruje. Iste, pri vyšších dioptriách je to naopak veľmi dôležité, ale také okuliare sa naozaj nekupujú v drogérii. Ak by bol rozdiel v dioptriách medzi očami (čo nie je môj prípad), tak by som si odskúšal každé oko zvlášť, kúpil dvoje okuliare a jedno sklo vymenil.

.. Jde to takto...?

Můj šéf říkal:
"Všechno jde. I chcíplá koza jde - stáhnout a sežrat."
Ale zrovna na brejlích bych moc nešetřil. Aspoň na těch co je budeš nosit běžně mezi lidmi. Někdo už tu psal, že v optice ti změří vzdálenost mezi očima (nebo co to měří když si jdeš ty brejle kupovat) a můžeš si vybírat obroučky, jednak jak ti budou slušet, jednak jak ti budou sedět na nose.
Další brejle, abys měl náhradní, kdyby se ti s těmi hlavními něco stalo si pak můžeš koupit u Vietnamců.
Mně se neosvědčilo provedení "Flexa", to je taková pružina na kloubu.
https://axeloptik.cz/vite-ze/
Není to špatné, ale mám zkušenost, že u brejlí co je hodně nosím moc dlouho nevydrží a opravit se to nedá, akorát vyměnit stranici.

Spoustě lidí nechybí všechny čípky, ale jen některé, takže "nevidí" jen část barev.

Přičemž "nevidí" je poněkud zavádějící, protože co "nevidí", tak vlastně vidí, ale jen v černobílé (tedy stupních šedi/intenzity). Pokud mají nějaké barvocitlivé čípky, tak vidí i příslušné barevné složky.

Problém je, že nerozpoznají od sebe nějaké barvy, které mají určitou část stejnou.

Patrně by šlo, kdyby ty brýle nějak ty barvy posouvaly do oblasti, kde dotyčný vidí, tak že by je dokázal vnímat. A pokud by to bylo třeba jinak na levém oku a jinak na pravém, tak by například věděl, že pokud oběma očima vidí modrou, tak je to modré, když zelenou, tak je to zelené a když to vidí každým okem jinak, tak ten rozdíl je červená složka.

Pokud by neměl vůbec barvocitlivé čípky, tak by se podobný trik dal udělat se světlostí, ale protože potřebujeme tři barvy, tak by asi musely být na každém oku nějaké zóny a barvu by poznal až by si to prohlédnul ve všech zónách.

Ono by možná stačilo, kdyby se ty barvy jen fitrovaly, takže jedno oko by to vidělo s danou barvou, druhé bez ní - a tedy jinak světlé. (což se dá udělat celkem snadno, ale asi to moc nepomůže)
Druhá možnost je, že by se ten obraz snímal, přechřoustal počítačem a pak promítal do oka jako virtuální realita, tam by si pak šlo hrát s různýma efektama, protože se spektra dají snadno posouvat, nebo třeba nechat blikat, nechat je na jednom oku tečkované, nebo jiné triky (i měnitelné) podle toho, co dotyčnému vyhovuje.

Furt když nějakou barvu nevidí, tak by jí neviděl, ale věděl by, že tam je a jak moc jí tam je. Pro plné ocenění akvarelu asi silně nedostačující, pro běžný život asi použitelné - protože je potřeba vnímat barvy na semafórech (a tam je to rozliší snadno), barvy oblečení (no, asi žádná vášeň, ale pořád jde určit, zda jsou stejné ponožky a zda se hodí ke kravatě) a barevné nápisy v barevném pozadí (kde to skutečně ty barvy "odskočí").

---

Takže to sice neodstraní neschopnost nějaké barvy vidět, ale umožní je to i tak poznat a odlišit. Představuju si to, jako by třeba šel hluchý na film s titulky pro hluché - hlasy sice neuslyší, ale stejně ví, co tam říkají, případně i zda hraje hudba a jaká ...

(BTW: Proto dávám přednost titulkovaným filmům před dabovanými - pořád mi zůstane melodie, dikce atd originálu a význam si přečtu. U dabovaného filmu o ten originál přicházím (jak ten hluchý) a mám jen překlad - který se mnohdy dost silně liší od melodie a emocí originálu - například překlad "Samozřejmě vaše výsosti!", v originále postava řiká "Hai!", šestiletá holčička dabovaná třicátnicí a podobné chuťovky ...)

"Tak jsem si koupil na internetu brejle, se zázračnou technologií digitálního zaostřování čoček z Tchaj-wanu a byly ve slevě 30 %, jen za 5590 korun," chlubí se senior druhému na lavičce v parku.
"Jsem z nich úplně nadšenej. Už jsem hodně blbě viděl na dálku a teď to je, jako když mi bylo 20."
"To je super. Hele, já už asi musím domů. Mrkni támhle naproti na věž, kolik tam je hodin, já to mám rozmazaný“
Majitel zázračných brýlí se podívá a řekne: „Já tam vidím jenom jedny."

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru