Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vrácení peněz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze dostat z lidí peníze, které jim byli půjčeny, i když neexistuje žádná smlouva. Například od kamarádů, nemyslím nějaké firmy.

Bavily jsme se o tom s kamarádkou, přeci si ti lidi můžou vymyslet, že jim to vracely hotově postupně, nemusely rovnou na účet, tak jak se pak můžou bránit? Lze to vůbec?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Legálně sotva.
Wikan 14.04.2022 18:22
Wikan
I kdyby to posílal tomu člověku na účet? Tak to nejde dokázat? Podle mě je to nesmysl, mohla by druh… nový
zajimameto 14.04.2022 18:24
zajimameto
Tak v první řadě by věřitel musel dokázat, že nějakou půjčku vůbec poskytl. Pokud tohle nedokáže, ta… nový
Wikan 14.04.2022 19:24
Wikan
Já se obávám, že nelze. Je to prostě čistě otázka dobrovolnosti, a pokud si ten člověk postaví hlavu… nový
ml1 14.04.2022 18:30
ml1
Jak tvůj dotaz souvisí se vzděláváním, když jsi to zařadila to této kategorie? :-? Víš, že tady exi… nový
host 14.04.2022 19:27
host
Kdysi jsem četl historku, kdosi pobýval v cizí zemi, nějaký místní vykuk si vymyslel, že onen přícho… nový
Yarda 15.04.2022 03:42
Yarda
Z Českých mlýnů mám nejraději povídku o volbách v Uhrách a jak se tam upláceli voliči. Ta je prostě… nový
nerady 15.04.2022 11:51
nerady
Existuje možnost, že dlužník bez nějakého nucení dluh poctivě vyrovná tak jak zněla dohoda i když by… nový
gilhad 15.04.2022 11:56
gilhad
půjčit se dá, ale taky jsem za 10t. přišel o známého. nový
lední brtník 15.04.2022 20:47
lední brtník
Tak to jsi měl ještě levný. Já násobně víc, ale zase jsem získal cennou zkušenost a naučil se říkat… nový
Prasak 15.04.2022 23:40
Prasak
mám to jednoduchá, nepůjčil jsem nikdy nikomu ani korunu*. Párkrát, když jsem za komunistů ještě mus… nový
L-Core 29.04.2022 11:48
L-Core
Četl jsem už docela dávno nějakou takovou příhodu o jejíž pravdivosti můžu pochybovat (byl to nějaký… nový
ml1 20.04.2022 13:32
ml1
Vtip(?): "Hledám někoho, kdo by mi půjčil". "To se mi ulevilo, už jsem se bál, že budete chtít, abyc… poslední
Yarda 29.04.2022 13:36
Yarda
Nic jsem vám nepůjčil a ta částka taky nesouhlasí! :-) nový
Karel04 15.04.2022 08:07
Karel04

Já se obávám, že nelze. Je to prostě čistě otázka dobrovolnosti, a pokud si ten člověk postaví hlavu, tak jedině poslat vymahačskou bandu. Problém to je, i když existujou nějaké papíry, když neexistujou je to nemožné.

Říkávalo se, že nejsnažší způsob jak přijít o kamaráda je půjčit mu peníze a chtít je vrátit zpět.

Kdysi jsem četl historku, kdosi pobýval v cizí zemi, nějaký místní vykuk si vymyslel, že onen příchozí si od něj půjčil velkou sumu peněz a odmítá mu ji vrátit. A žaloval ho za to. Příchozí si najal místního advokáta. Během soudu valil bulvy, protože advokát vykuka předvolal pět svědků co odpřisáhli, že viděli jak si příchozí od vykuka ty peníze půjčoval a že příchozí mluvil o tom, že si ty peníze skutečně půjčil. A valit bulvy nepřestal, když jeho advokát si předvolal deset svědků co odpřisáhli, že viděli jak příchozí vykukovi ty peníze vracel a že slyšeli, jak vykuk říkal, že příchozí už mu nic nedluží.

Existuje možnost, že dlužník bez nějakého nucení dluh poctivě vyrovná tak jak zněla dohoda i když byla sjednána jen ústně a doklad na jehož základě by bylo možné dluh od dlužníka vymoci neexistuje?
:-):-(:beer:

Vzpomněl jsem si na povídku z knihy "Z českých mlýnů". Vdova po komsi našla smlouvu, že nebožtík komusi ze sousedství půjčil nějaké peníze. Dlužník si do nějakého sešitu nechával od věřitele potvrzovat, že dluh postupně splatil. Ale ten sešit nemohl najít. Povídka má šťastný konec, dlužník nakonec ten sešit našel.

Vtip(?):
"Pokud mi nezaplatíte peníze co jsem vám půjčil, budu muset obejít vaše ostatní věřitele a říct jím, že mně jste zaplatil."

IMHO pokud bych něco půjčil komusi koho bych považoval za přítele, tak jen do takové výše, aby mi moc nevadilo, kdyby se ta půjčka změnila na dar.

Existuje možnost, že dlužník bez nějakého nucení dluh poctivě vyrovná tak jak zněla dohoda i když byla sjednána jen ústně a doklad na jehož základě by bylo možné dluh od dlužníka vymoci neexistuje?

Existuje, stačí, aby dlužník byl slušný člověk. Půjčoval jsem takhle peníze už vícekrát a vřdycky se mi vrátily do poslední koruny. Ale taky si vybírám, komu jsem ochoten půjčit a kolik.

mám to jednoduchá, nepůjčil jsem nikdy nikomu ani korunu*.
Párkrát, když jsem za komunistů ještě musel chodit do práce, jsem si peníze on nějakého spolupracovníka půjčil, pokud jsem náhle ve městě viděl něco, co bych mohl/potřeboval koupit a tolik u sebe neměl. Vracel jsem to vždy příští den.

Nepočítám synátora, kdysi 200k na auto, vráceno do haléře.

Četl jsem už docela dávno nějakou takovou příhodu o jejíž pravdivosti můžu pochybovat (byl to nějaký bulvární server alá ženské časopisy s rádoby pravdivými příběhy s českých luhů a hájů plné amerických reálií), ale to je jedno.
Šlo o dvě dávné kamarádky, jedna druhé půjčila peníze a ta druhá tvrdila, že je jí je přece už dávno vrátila posláním na účet. Přestože číslo účtu od té první nedostala, což byla první podezřelá věc. Ale protože to byly ženské, tak namísto toho, aby se daly do hledání toho, kde teda ty peníze skončily (nejsnažší by bylo vytasit se s nějakým papírem, ale i kdyby ten skončil v koši, banka by to měla umět dohledat) tak se spolu rozhádaly na život a na smrt.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru