Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Škola

Dobrý den..mám problem s matikou..navštěvuji první ročník střední školy..obor který se zabývá chemii..a vůbec mi nejde matika..já vím že je teprve září ale právě proto, potom to bude horší:( chci zajít k doktorovi jestli nemám dyskalkulii ale to si myslím že je nesmysl..na ZŠ i taky matika nešla te všeho jsem měla 1-2 ale z matiky 3-4..učím se jak to jen jde..ale mamka furt tlačí že málo a já se musím učit také na jiné předměty..když dělám domácí úlohy tak to jde protože ně nikdo netlačí mám na to čas, klid.apod..ale jakmile dostanu test tak zapomenu všechny prvidla počítání...klidně i jednoduchou matiku..co by jste dělali vy? :/

Předmět Autor Datum
Proč nejdeš do učení na něco, co tě baví?
karel 17.09.2015 19:31
karel
Mě ta škola baví...technická chemie, laborky..všechno jenom ta matika dělá dusno.. :D
Makak 18.09.2015 16:14
Makak
No, měl jsem to podobný. Na základní škole matematika bez problémů, na střední škole jsem se v ní to…
Prasak 17.09.2015 19:40
Prasak
Maturitě se o chlup vyhnu..tedy jestli prolezu :D má být až v roce 2020 :))
Makak 18.09.2015 16:13
Makak
S. Uljanov!
ms 17.09.2015 19:50
ms
Nebudu ti nic nalhavat...mit na zakladce z matematiky za 3-4 je opravdu spatny. Na zakladce ani o ma…
helemese 17.09.2015 20:32
helemese
s tou češtinou..nechci rýpat ale nápodobně :D já měla na vysvědčení v pololetí 2 a pna konci 3..ne ž…
Makak 18.09.2015 16:08
Makak
No já se ztratila s matikou až na výšce a to tak extrémně, že jsem několikrát opakovala zkoušku a ta…
Míša_drak 18.09.2015 08:24
Míša_drak
Ta škola je lehká..matika je jediný problém a to by byla podle mě všude.. :/ ale děkuju za názor
Makak 18.09.2015 16:10
Makak
Matika sa neuci, matika sa chápe. Možno práve v tom je problém.
fleg-mt 18.09.2015 08:51
fleg-mt
Sám jsem na základce z matiky exceloval a na střední prolezl s odřenýma ušima. Dcera to má asi podob…
tojezdenek 18.09.2015 09:18
tojezdenek
Strašně moc děkuju:) říká se že prvák je nejhorší a potom ty 3 roky pohoda..ještě když se jen taktak…
Makak 18.09.2015 16:11
Makak
co by jste dělali vy? naučil bych se alespoň správně česky, když už ta matika nejde... ]:( A co se…
touchwood 18.09.2015 10:18
touchwood
matika je totiž spolu s fyzikou a chemií jedním z nejzábavnějších předmětů. Jak pro koho... me neba…
merlouska 18.09.2015 17:40
merlouska
Fyzika mě bavila, to bylo o reálných věcech okolo, ale co je na matice zábavnýho, to fakt nepochopím…
Prasak 18.09.2015 20:46
Prasak
Matika se musí natrénovat počítáním příkladů. Je to vopruz, ale jinak to moc nejde. Takže vzít si sb…
Niko Bellic 18.09.2015 16:29
Niko Bellic
Jestli při dostatku času spočteš všechno a u písemky ne, znáš teorii, ale neumíš ji dostatečně rychl…
Potkan007 18.09.2015 17:46
Potkan007
matika na prvním stupni je jednoduchá co např ti nejde?(krom gramatiky)
Ekmos 03.01.2016 01:47
Ekmos
Tak ono je matematika jednoducha i na te stredni skole. Problem je v tom, ze na zakladni to neni sna…
helemese 03.01.2016 11:51
helemese
Ja treba nikdy ani nepochopil, jak nekdo vubec muze mit nejaky problem se stredoskolskou matematikou…
Ekmos 03.01.2016 12:18
Ekmos
Sytý hladovýmu něvěří. Jiní zase umí uplést svetr i bez variací, permutací, komlexních a imaginárníc… poslední
Prasak 03.01.2016 12:38
Prasak

No, měl jsem to podobný. Na základní škole matematika bez problémů, na střední škole jsem se v ní totálně ztratil. S novým učivem jsem okamžitě zapomněl předcházející. Naštěstí učitel udělal písemku na konci každé kapitoly a už se k tomu nevracel, asi věděl, kam by to vedlo. Takže v posledním ročníku jsem tak tak prolezl se čtyřkou, takže k maturitě jsem mohl. Ostatní obory (technický, netechnický) bez problémů, na vysokou školu jsem se kvůli matice ani nehlásil.

Zkus si najít doučování, ale obávám se, že pokud ti to i do hlavy neleze, tak to bude marný. Někdo prostě umí počítat, jinej má šikovný prsty.
Záleží na tom, jak moc je matematika pro tvůj obor důležitá. No jo, on je tu ještě jeden háček - teď je maturita z matematiky povinná, že?

Nebudu ti nic nalhavat...mit na zakladce z matematiky za 3-4 je opravdu spatny. Na zakladce ani o matematiku nejde, spis jen takovy pocitani...na stredni, kde uz matematika preci jen vystrkuje ruzky, jsi zrejme nahrana. Neumet ani naprosty zaklady pocitani a hlasit se na chemii, tedy prirodni vedu, to nebylo mozna uplne stastne reseni. Ikdyz ono je to mozna jedno, kdyz je dneska metematika povinna u matury...

Takze co bych delal? Asi pocital, pocital a pocital a domluvil si nekoho, kdo ti zkusi pomoci se to naucit. Mozna na to jdes jen spatne a pokud ti to nekdo vysvetli jinym zpusobem, nez ucitel, zlepsi se to. Casto je problem uceni jen v tom, ze jsou spatny zpusoby. Mnozi se uci matematiku dosti strojove, coz nejde. Ono ti to nekdo musi vysvetlit tak, aby ti to zacalo davat trochu smysl, zacalo ti to sedat dohoromady...ucitel to vysvetluje 25ti lidem...skus nekoho, kdo bude mit dostatek trpelivosti jen pro tebe a uvidis.

PS. Nechci rypat, ale sezen rovnou nekoho, kdo te nauci cestinu :)

No já se ztratila s matikou až na výšce a to tak extrémně, že jsem několikrát opakovala zkoušku a tahala si to do dalšího semestru :-)
Nejde o nějakou nemoc, dyskalkulii by jsi poznala, to jsou lidi, kterým když řekneš "Spočti mi rychle 32+32", tak oni ti poví třeba 500, nemají vůbec pojem ani co se týče základních matematických úkonů, na to by ti přišli už ve třech letech :-). Prostě a jednoduše je na střední matika těžší a zahrnuje to větší soustředění a jak už někdo zmiňoval, pokud Ti nejde matika, měla si zvolit lehčí školu.

Sám jsem na základce z matiky exceloval a na střední prolezl s odřenýma ušima. Dcera to má asi podobné - a tady budu konkrétnější.
Ze základky odcházela "nabušená", protože jsem to do ní "našlapal" a tam problém neměla. Střední ale už taky problém byl - jiné učivo ji baví a je šikovná, jenom ta matika ne. Proto holka byla na té střední, kde sice matika je a aji se z ní maturuje, ale není to povinný maturitní předmět. Proto odmaturovala bez matiky s vyznamenáním. Co ale dál?
Nastoupila na výšku a tam už matika v jejím směru povinná byla - odklepala si tam rok a byla díky matice ze studia neštastná a protože zkoušku z matiky nezvládla, musela se s vš rozloučit - ne však s vysokoškolským titulem. Rozhodla se proto jít na Vyšší odbornou školu (vsoš), kde matika není vůbec a tento školní rok (trvá 3 roky tato škola) bude končit - s titulem DIS (diplomovaný specialista). A pak chce jít na rok na - neznám přesný termín, co to je za typ studia - ale prostě má vykoumáno jít na jinou školu, kde má možnost získat bez matiky titul Bc. - a jde to i bez matiky, kdy jí zkoušky a zápočty z vsoš uznají.
Dnes jsou takové možnosti, o kterých se nám kdysi ani nesnilo a tobě radím - jak to nejde, netrap se a hledej jinou variantu - hodně štěstí v životě a pevné nervy! 8-)

co by jste dělali vy?

naučil bych se alespoň správně česky, když už ta matika nejde... ]:(

A co se matematiky týká: ta se s výjimkou malé násobilky a sčítání do 20 neučí, ta se musí jednoznačně pochopit. Učení se matiky ve stylu "nadrtím se vzorečky" je přímá cesta k jejímu nepochopení. Ovšem na střední škole je už kapánek pozdě, i tak se to ale dá zvládnout.

Když sem napíšeš, co probíráte, možná se najde někdo, kdo ti to vysvětlí - matika je totiž spolu s fyzikou a chemií jedním z nejzábavnějších předmětů.

Fyzika mě bavila, to bylo o reálných věcech okolo, ale co je na matice zábavnýho, to fakt nepochopím. Dodneška jsem nepochopil, k čemu středoškolákům jsou dobrý imaginární čísla, komplexní čísla, permutace a další sračky, o kterých jsme jinak nikdy ani nezakopli (nepočítám gympl, to je prakticky přípravka na VŠ). Ani ve fyzice to potřeba nebylo, tam stačila jednoduchá matematika základní školy.

Jestli při dostatku času spočteš všechno a u písemky ne, znáš teorii, ale neumíš ji dostatečně rychle uvést do praxe. Byl jsem na tom stejně, počítání doma moc nepomáhalo, 3 byla z matiky skvělá známka, 4 normální, občas 5, přitom úkoly mi šly, začal jsem chodit na doučování (hodina a půl intenzivního počítání jednou týdně plus vždycky úkol tak na dvě hodinky), během pololetí jsem se chytil ze 4 na 1/2 i když samotnému mi to nešlo, dochodil jsem bez problémů osmiletý gympl včetně všech volitelných matematických rozšíření v posledních dvou letech (normální hodina, seminář, cvičení - dvě hodiny matiky denně), udělal jsem celkem slušně přijímačky z matiky na VŠ, teď půjdu do druhého roku studia IT na vysoké a troufám si říct, že jsem v matice z těch lepších, zápočty jsem měl v půlce semestru, zkoušky za 1 a za 2.
Pokud máš jinak o tu školu zájem, tak se ještě nevzdávej, můžeš se zkusit dohodnout s někým ze třídy, že si s tebou pravidelně sedne a budete počítat.

Tak ono je matematika jednoducha i na te stredni skole. Problem je v tom, ze na zakladni to neni snad ani matematika, jen takove pocitani. Zakladni pravidla, co ma prednost pred cim, jak pocitat zavorky. Pak dostanes nejlehci linearni rovnice, stupidni kvadraticke, par prikladu na 2 rovnice o 2 neznamych a nejzakladnejsi vypocty na obsah a objem. Je to fakt jen takova pripravka, nez matematika :)

Na stredni, kdyz se to zacne brat vazneji, tak holt nekteri maji problem. To, ze se nekdo nauci pocitat na zakladce neznamena, ze mu jde matematika :) Na stredni, kdyz se zacina trochu rypat do taju matematiky se ukaze, kdo tomu rozumi a kdo ne. Ovsem pokud jsou spatne zaklady ze zakladni skoly, tak muze mit problem kazdy. Zakladka by mela prave pripravit. Pokud ucitel nuti jen systematicky sprtat, pak budou mit jeho zaci radove vetsi problemy v prvaku na stredni nez trida, ktera byla nucena matematiku chapat. Ja treba nikdy ani nepochopil, jak nekdo vubec muze mit nejaky problem se stredoskolskou matematikou, povazoval jsem ji vzdycky za hrozne jednoduchou. Pravda, me ucitelky na zakladce i na stredni byly vyborny.

Ucitele udelaji hodne a bojim se, ze tam to jde dneska do kopru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru