Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Učitel dotaz

Nevím, konkrétně do jaké kategorie to mám zařadit. Tak jsem to dal do "Zdravie". Chtěl bych se stát učitelem na základní škole. Chtěl bych učit: Informatiku, Telinu, Náboženství. Co budu potřebovat aby mě přijali jako učitele?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To je opravdu velké nadšení, nebo zoufalství, chtít dělat učitele bandě drzých faganů za mrzký plat.
Prasak 30.10.2015 07:20
Prasak
Mrzký plat? No nevím, tady je "běžná výplata" kolem 10-15 tisíc hrubého, možná něco načerno k tomu…
L-Core 31.10.2015 09:24
L-Core
Pracovní doba do 30 hodin týdně. A na tohle jsi prisel jak? Oficialne sice ucitele obvykle mivaji v…
merlouska 31.10.2015 12:31
merlouska
Máma učí kde? Na střední? Ono to asi bude jiné na prvním stupni základky a na střední... Jinak učite…
Dale Cooper 31.10.2015 16:58
Dale Cooper
Castecne stredni, castecne zakladka. Oficialne. Akorat pod tou stredni se skryva dvouleta prakticka…
merlouska 31.10.2015 22:55
merlouska
Hm. Čili učí takový ten výkvět, budoucí vědce a jiné významné osobnosti... I to je ale potřeba. Onen… nový
Dale Cooper 01.11.2015 13:35
Dale Cooper
U mamy je hlavni for v tom, ze tam moc univerzalni pripravy nejsou - na tehle urovni (SS prakticka)… nový
merlouska 02.11.2015 17:05
merlouska
No, fakt je, že už dlouho jsem v novinách neviděl žádnej článek o učitelských platech, ale jinak fur…
Prasak 31.10.2015 18:39
Prasak
A k těm prázdninám v létě - spousta učitelů je tráví na Úřadu práce. Nebo na nem sice nejsou, ale n…
merlouska 31.10.2015 23:00
merlouska
Jedna mamina kolegyne takhle pres leto prodavala Fornetti ve stanku na nadrazi No a co je na tom š… nový
Dale Cooper 01.11.2015 13:38
Dale Cooper
Spatneho na tom neni nic. Ale asi by sis dokazal predstavit taky lepsi traveni dovoleny nez vydelava… nový
merlouska 02.11.2015 17:10
merlouska
Půl roku jsem šest dní v týdnu vstával ve čtyři. Byla to trochu i nutnost (nebyli lidi) a když to sy… poslední
Dale Cooper 02.11.2015 22:37
Dale Cooper

Mrzký plat?

No nevím, tady je "běžná výplata" kolem 10-15 tisíc hrubého, možná něco načerno k tomu :-/

Učitel má minimálně dvacku, spíše 25. K tomu 3 měsíce volna (když posčítám všelijaké prázdniny a ředitelské volna). Pracovní doba do 30 hodin týdně.

Jasně, mladí učitelé to mají náročnější, než se zaběhnou a udělají si univerzální přípravy. V době PC žádný problém.

S drzými fakany samozřejmě souhlasím. Soudruzi tohle měli mnohem lépe podchyceno. Ona taková přes_hubu ve správný okamžik má na výchovu blahodárný vliv. Oceňováno i rodiči ohýbaného fracka. Nu, jiná doba…

Pracovní doba do 30 hodin týdně.

A na tohle jsi prisel jak? Oficialne sice ucitele obvykle mivaji v uvazku napsano +- 20 hodin, ale to jsou jen vyucovaci hodiny. Nezapominej na pripravu na hodiny, opravovani ukolu a pisemek, pripravy ruznych vyukovych planu a kdoviceho jeste. Mama obvykle prichazi do skoly kolem pul osme a odchazi mezi treti az ctvrtou. Krat pet. To opravdu neni do 30 hodin tydne. A u ni ve skole je tohle bezne, ty holky tam fakt tech 7-8 hodin denne v prumeru stravi.

Jasne, jsou i ucitele, kteri na to kaslou a fungujou v co nejuspornejsim rezimu, aby nahodou v te skole netravili vic casu, nez je nezbytne nutne. Ale to neznamena, ze vsechny ucitele smahem hodis do pytle "25 tisic za 30 hodin tydne a 3 mesice prazdnin", protoze tohle proste neni pravda.

A ta bezna vyplata u vas kolem 10-15k hrubeho - to maji vysokoskolaci? Protoze ucitel vysokoskolak je.

Hm. Čili učí takový ten výkvět, budoucí vědce a jiné významné osobnosti... I to je ale potřeba.
Onen učitel u nás v rodině učí na střední, ČJ, D a informatiku. Že by chodil každý den domů ve čtyři? Ani náhodou... Stráví ve škole půlku toho, co já v práci. Jasně, kolem maturit má fofry, kolem pololetí taky. Ale že by to byla nějaká extrém dřina? Jasně, smradi, zodpovědnost, přípravy (i když, učí to asi patnáct let, takže asi moc příprav není potřeba a učí defacto to samé), to ano. Ale že by si zasloužil třeba plat 40 tisíc? To asi ne... Je to hlavní město a pohybuje se kolem republikového průměru. IMHO dostačující, za cca 25 hodin týdně.
A prázdniny na ÚP netráví, má pracovní poměr na dobu neurčitou. Netvrdím, že takové případy nejsou, ale možná se to jen démonizuje.

U mamy je hlavni for v tom, ze tam moc univerzalni pripravy nejsou - na tehle urovni (SS prakticka) plati, ze co kus, to original, takze defakto musi kazdemu decku pripravit jeho vlastni praci, protoze kazde je tam na jine urovni a co umi jeden, to neumi druhy a pro tretiho je to zase moc jednoduche.

Jinak ja nerikam, ze mama ma spatny plat - na to, ze je ucitelka, tak ho spatny nema, ale na druhou stranu ma za sebou taky 20 let praxe plus ma o neco vyssi uvazek (coz si nabrala dobrovolne, protoze vic hodin = vic penez, zeano).

40 tisic plat - asi stejne jako vsude, nekteri ucitele by si ho zaslouzili, nekteri ne. Ale vzhledem k tomu, ze jsou to statni zamestnanci, tak se to moc ovlivnit neda, maximalne tak premiema (ktere pokud jsou, tak jsou 1-2x do roka). A tady se to pak uz lisi: jsou skoly, kde reditele rozdeluji premie vsem rovnym dilem, jsou skoly, kde reditele rozdeluji premie podle toho, kdo je jejich oblibenec, a jsou skoly, kde reditele rozdeluji premie podle toho, jak kdo maka. (ale ono se to asi tak da rict i o jinych firmach nez jen o skolach) Ten treti system je nejferovejsi, ale je otazkou, jake % reditelu to tak dela. Mama ma zkusenosti jen ze dvou skol, takze tezko rict, jak to "obvykle" funguje.

No, fakt je, že už dlouho jsem v novinách neviděl žádnej článek o učitelských platech, ale jinak furt někdo plakal, jak chcou učitelé přidat.

Co jsem vyguglil, tak žádná sláva, pokud nevyleze v tabulkách do vyšších tříd a nedělá učitele alespoň 20 let. Narovinu - učit někde na základce 10 let a mít za to dvacku hrubýho? To pro živitele rodiny moc není.
http://kupnisila.cz/platove-tabulky-2015-listopad- prosinec/

A k těm prázdninám v létě - spousta učitelů je tráví na Úřadu práce.

Jedna mamina kolegyne takhle pres leto prodavala Fornetti ve stanku na nadrazi

No a co je na tom špatného? Třeba splácí hypo nebo tahá syna z exekucí? Můj kolega, co jezdil s autem vybírat schránky, chodil o víkendy montovat lidem nábytek. Tudíž to znamená, že "by se mělo něco dělat"? Vůbec ne...
Já jsem rozvážel zase před prací noviny (4:30 - 7:00) a přivydělával jsem si.

Spatneho na tom neni nic. Ale asi by sis dokazal predstavit taky lepsi traveni dovoleny nez vydelavani dalsich penez. I kdyz pokud stejne na zadnou dovolenou nemas, tak je to asi pak uz ve vysledku jedno, jestli sedis doma nebo mas nejakou brigadu. Spis to posilani na urad prace je horsi.

Ona kazda kacka se hodi. Btw, jak dlouho jsi to rozvazeni novin delal? Mama to kdysi delala taky, nevim, jak dlouho, mozna 6-9 mesicu, a pak toho nechala, protoze z te kombinace noviny+prace uz byla dost unavena.

Půl roku jsem šest dní v týdnu vstával ve čtyři. Byla to trochu i nutnost (nebyli lidi) a když to sypalo, tak jsem zatnul zuby a dělal to; dalo se "šprajcnout" a "dělejte si to sami". Prachy jsem samozřejmě rozfofroval za kraviny, ale to je vedlejší.
Fungovalo to tak, že jsem ráno v půl páté naběhlm odemkl poštu, převzal od řidiče noviny (pro celou poštu), pak vzal auto (někdy na mě zbyl Transit) a jel. Vrátil jsem se tak v sedum, zase jsem extrémně nespěchal, stavil jsem se na pumpě na kafe a podobně. No a v sedum jsem normálně nastoupil do kanclu, vyřizoval "lidi", reklamace a podobně, no zkrátka práci ne vedoucího pošty, ale toho hned pod. Provozní věci, psal jsem přepážkám směny a tak. ve tři jsem skončil a šel domů.
Jasný, každá koruna se hodí. Když jsem byl ještě s manželkou, tak jsme potřebovali prachy, tak jsem šel do Kladna na poštu jezdit sobotní kurz. To znamenalo vyjet v deset, objet pošty otevřené v sobotu (okres Kladno, kus Prahy západ), naložit co přijali (balíky, pytle) do Transita a odvézt to do Malešic na uzel. Pak zpátky do Kladna (nakoupilo se) a v pět v šest jsem byl doma. Pakárna, dělal jsem to skoro rok... Již přes deset let tomu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru