Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Alkohol x vztah

Ahoj všichni,
řeším takový menší problém a byla bych ráda, kdybyste se k němu vyjádřili. Nejsem s přítelem sice příliš dlouhou dobu, ale vše nám klape, jak má, dokonce snad lépe než nejlépe. Až na jeden problém - alkohol.
Nemám s alkoholem zrovna pěkné zkušenosti (ať už díky předchozím vztahům, nebo díky vlastním zkušenostem s lidmi, kteří pod vlivem byli) a přítel o tom ví. Své každodenní pití sice, protože mu na mně údajně záleží, už zredukoval na pití párkrát týdně, ale mám pocit, že když pije, stává se tím největším sobcem, jaký může existovat, a zapomíná na vše kolem. Popírá tím vše, co říká.
Když se následně o všem bavíme, není schopen mi poskytnout logické vysvětlení, proč tolik potřebuje k životu alkohol. Prostě mu to připadá normální a nedokáže mě pochopit. Argumentuje tím, že nezná nikoho, kdo by nepil, a že všichni jeho známí do hospody chodí, tak proč by tam neměl chodit on? Ale mně ovšem takový argument nepřipadá hoden dospělého, inteligentního a vyrovnaného muže. Následně dochází vždy k hádkám, které pak nemají daleko od rozchodu, ale nakonec se situace, než se přítel zase vydá do hospody, uklidní.
Celý tenhle kolotoč mě unavuje a ničí. Už nevím, jak to mám řešit. Mám před tím prostě zavřít oči, obrnit se, pískat si a nedělat z toho žádný problém, ačkoliv se mi to nedaří, nebo mám nějak zakročit? Jsem z toho už docela zoufalá.
Děkuji vám za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Vztah je o kompromisech.. Nemůže mít jeden pre a druhý trpět, tedy alespoň ne v pěkném vztahu.. Takž…
icepower32 04.11.2015 17:15
icepower32
+1
CreativanDevil 04.11.2015 17:17
CreativanDevil
rada je pouze jedna a velmi jednoduchá. Zdrhej, dokud to ještě jde. Případně si podebatuj se zkušeně…
jirka44 04.11.2015 17:15
jirka44
Můj názor je taký že je to nenormální a špatný nápad tak často pít i přesto že to mnoha lidem přijde…
M33 04.11.2015 17:24
M33
Alkohol meni spravanie ludi, kazdy na alkohol reaguje inac a aj sa meni inac (niekto je agresiv, nie…
MM.. 04.11.2015 17:30
MM..
Ted co je to opít se na mol. Známý vypije 15 piv a chová se furt stejně jako by byl střízlivy. Na mo…
CreativanDevil 04.11.2015 17:51
CreativanDevil
ten co na to nereaguje sice sa citi jak frajer, ale pecen si nici stejne jak ten co na alkohol reagu…
MM.. 04.11.2015 17:58
MM..
On to asi cítí jinak to nevíme. Je možné že mu to prostě chutná a zemské požitky mu jsou přednější n…
CreativanDevil 04.11.2015 18:05
CreativanDevil
Pokud si ve frekvenci a množství konzumace alkoholu nevyhovujete, tak jdi od něj pryč. Jestli je to…
Prasak 04.11.2015 17:51
Prasak
Celý tenhle kolotoč mě unavuje a ničí. Proč? Ve vztahu jste dobrovolně. Chcete-li vidět viníka vaš…
Dale Cooper 04.11.2015 21:58
Dale Cooper
Troll in the dungeon! Myslíte, že partner (s nímž vztah teprve začínáte), který jinak funguje normál…
Wasp 05.11.2015 10:22
Wasp
alkoholik a žárlivec jsou dva typy partnerů, kteří vás dřív nebo později zmlátí. tečka.
jirka44 05.11.2015 10:59
jirka44
Zmlatit nemusia, ale znicit ano. Myslim, ze keby neexistovali tieto dva druhy 80% dnes uz nefungujuc…
fleg 05.11.2015 11:04
fleg
Troll in the dungeon! Těší mne, moje přezdívka zde je Dale Cooper. Já jsem vám názor napsal. Je jas…
Dale Cooper 05.11.2015 20:18
Dale Cooper
Ja mysim ze na nejake lepsie posudenie problemu mame malo informacii, napr. ze jak dlho je v tej krc…
MM.. 05.11.2015 20:50
MM..
Jsem milovník vína i slibovice (jistěže jen v sobotu), zároveň mám krásnou přítelkyni. Ovšem po těc…
hynajs 05.11.2015 15:51
hynajs
Je taky možne ze je proste zamindrákovana a on přitom neni zas takový hovado. A ona jen z toho dela… poslední
CreativanDevil 05.11.2015 23:14
CreativanDevil

Můj názor je taký že je to nenormální a špatný nápad tak často pít i přesto že to mnoha lidem přijde jako normální. Dle mého názoru je jeho argument neinteligentní a rozhodně by se neměl řídit jen tím, co dělají jeho známí ale i svým rozumem, je přece dospělí. Doporučuji ti také chování nepřehlížet. Měl by být schopný tolerovat i tvé přání, když ty dokážeš tolerovat jeho. Pokud toho není schopný myslím, že to bude čím dál horší.

Alkohol meni spravanie ludi, kazdy na alkohol reaguje inac a aj sa meni inac (niekto je agresiv, niekto je ospaly, niekto sebecky, apod). U alkoholu ide o mnozstvo, keby siel kazdy den na jedno pivo tak to podla mna neni problem, ked sa opije uplne na mol 3-5x za tyzden tak to je podla mna uz tazky alkoholizmus (zavislost). Ja osobne povazujem za normalne opit sa tak 3-5x za rok :-)

Ted co je to opít se na mol. Známý vypije 15 piv a chová se furt stejně jako by byl střízlivy. Na mol se opije málokdy a potom bych nechtěl platit útratu za všechny ty piva a půlky (tenkrát to bylo 25 piv a skoro litr pálenky + 40 dkg sekaný za jeden večer.... valach to je )
Jak říkáš každý na to reaguje jinak. Doma máme skoro denně jednu dvě zdravotní půlky s otcem(samozřejmě s opatrností) Záleží jak se osoba chová když je opitá už jen tak v náladě. Jak to přehání tak už to je problém. A pokud se to opakuje tak už to je dost velký problém a je to třeba řešit (obzvláště když to je pravidelně). Když se to nevyřeší a jeden trpí tak hold třeba něco změnit. Buď drahou polovičku nebo přístup.

ten co na to nereaguje sice sa citi jak frajer, ale pecen si nici stejne jak ten co na alkohol reaguje normalne (suvisi to nejak s enzymami existuje geneticky viac druhov ludi s roznymi enzymami), ale na konci to musi vsetko spracovat pecen tak ci tak, takze to by som moc nepovazoval za vyhodu ze si dojebe organizmus a ani sa neozere :)
Male mnozstvo (nejaky 1 frtan alebo pivo vecer apod) podla mna neni problem, vacsie mnozstvo denne podla mna je uz problem.

On to asi cítí jinak to nevíme. Je možné že mu to prostě chutná a zemské požitky mu jsou přednější než život. Stejně jednou všichni umřeme ne ? On už má valnou část života za sebou takže mu to asi tak či tak je jedno.
Nemyslím si že zrovna ten valach by se potřeboval cítit jako frajer. Je to neuvěřitelná osobnost i bez pití :-)

Ale děkuji za informaci o enzymech :-P

Celý tenhle kolotoč mě unavuje a ničí.

Proč? Ve vztahu jste dobrovolně. Chcete-li vidět viníka vaší současné situace, jděte do koupelny a podhlédněte do zrcadla.
Chápu, že tohle jste asi slyšet (číst) nechtěla, ale tohle sotva bude lepší. Píšete, že s tím máte zkušenosti z dřívější doby, proč tedy míříte ke stejné chybě?

Troll in the dungeon!
Myslíte, že partner (s nímž vztah teprve začínáte), který jinak funguje normálně, má na čele napsáno, že holduje alkoholu a není ochoten s tím něco dělat? Dokud vztah s ním nedospěje do určité fáze, většina věcí vám zůstane skryta.
A že jsem ve vztahu dobrovolně, vím, nemějte obavy. Také se proto snažím s přítelem problém nějakým způsobem řešit a ptám se ostatních, kteří možná mají jiné zkušenosti, na jejich názory... ;)
Ale děkuji Vám za odpověď. Jsem ráda, že se tolik lidí vyjádřilo a má na věc svůj vlastní pohled.

Troll in the dungeon!

Těší mne, moje přezdívka zde je Dale Cooper.
Já jsem vám názor napsal. Je jasné, že to člověk nemá napsané na čele; ale takovýto problém nemá moc možných řešení. A pokud přítel smrdí raději v hospodě, než s vámi doma, tak je asi někde chyba. Buď v příteli, ve vás nebo ve vás obou. Ve vztahu jde často o kompromis a o to, komu a na čem nejvíce záleží.
To, že se snažíte problém řešit je pěkné, ale především si musí problém uvědomit váš přítel. Pokud on věc jako problém nevidí a vy ano, opět je něco špatně.
Myslím, že zde zaznělo hodně poměrně jednoznačných odpovědí, které se od té mé až tak diametrálně nelišily.

Ja mysim ze na nejake lepsie posudenie problemu mame malo informacii, napr. ze jak dlho je v tej krcme, preco nechodis von s nim, kolko casu travite spolu, ma aj nejake povinnosti napr. ci mate deti, apod. A co je vlastne problem, to ze je moc opity a sprava sa potom blbo, alebo to ze neni s tebou alebo co vlastne. Ja si myslim ze na jednej strane urcita volnost aj vo vztahu byt musi (ak obcas ide kamsi s kamosmi, ty ides kamsi s kamoskami obcas apod), ale zas ne ze kazdy den ste obaja sami kdesi v prdeli a schadzate sa len na spanok, to potom neni vztah :) Preco nechodis von s nim? (nemusite chodit furt zrovna chlastat, existuju aj ine formy zabavy)

Jsem milovník vína i slibovice (jistěže jen v sobotu), zároveň mám krásnou přítelkyni.

Ovšem po těchto větách :

Své každodenní pití sice, protože mu na mně údajně záleží, už zredukoval na pití párkrát týdně, ale mám pocit, že když pije, stává se tím největším sobcem, jaký může existovat, a zapomíná na vše kolem. Popírá tím vše, co říká.
Když se následně o všem bavíme, není schopen mi poskytnout logické vysvětlení, proč tolik potřebuje k životu alkohol. Prostě mu to připadá normální a nedokáže mě pochopit. Argumentuje tím, že nezná nikoho, kdo by nepil, a že všichni jeho známí do hospody chodí, tak proč by tam neměl chodit on?

mám jedinou a krátkou radu: Prchej, dokud můžeš. Dej mu kopačky ještě dnes.

Je taky možne ze je proste zamindrákovana a on přitom neni zas takový hovado. A ona jen z toho dela vedu ;-) Asi těžko to posoudime. Ve vztahu byt nemusí. Ale abych začal chodit s babou a ona by mi najednou začala "určovat pravidla" to by asi nedopadlo dobre.
Me se líbilo kdyz začal strejda chodit s tetou tak ji říkal "nelíbí se ti tak odejdi" uz jsou spolu 15 let ?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru