Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Novořidič a divný pocit ze spojky v Peugeotu 206 - Co s tím? Má to tak být?

Zdravím:-)

Nenapadlo mě kam to hodit, tak zkusím "Volný čas"..
V Srpnu jsem udělal závěrečky, dostal řidičák a začal se rozježďovat v babiččině Fabii II (Rok 07, 1.2 HTP).
Na Fábku jsem si, i přes určitý odpor k těmto autům, rychle a snadno zvykl.. a už po pár dnech jsem cítil, že mám auto (alespoň k mým schopnostem) pod kontrolou.

Kolegyně z práce mi nabídla velmi levně její staré auto, Peugeota 206 (Rok 03, 1.4i Benzín), jezdím s ním už třetí den a mám hrozný problém v podstatě se vším.. Rozjezdy, i couvání, .. chcípe to, poskočí to nebo naopak vystartuju až moc rychle, vůbec nemám kontrolu nad vozem.. a nedaří se mi pocítit ani minimální zlepšení. Nemám z jízdy vůbec dobrý pocit a naopak se mi vůbec jezdit nechce.. Auto je motorově naprosto OK, nové gumy, nové brzdy, nová spojka, olej, atp.. všechno v pořádku (její syn je automechanik, takže se jí o to auto staral výhradně on (teď jí opravil Peugeot 307, se kterým jezdí)).

Ten problém je jen v jedné jediné věci.. Pedál spojky.. nechám stranou příšerně měkké Francouzské sedačky a celkově takový zvláštní posed, ale prostě ta spojka.. Takovou zažívám poprvé a vůbec nerozumím proč je taková a k čemu je to vůbec dobré..

Pokusím se nějak vysvětlit co myslím..

V autoškole jsem jezdil jedničkovou Octávii v naftě, po autoškole v té naší Fabii v benzinu..
Spojka v obou Škodách byla | od sešlápnutí, až po úplné puštění | naprosto plynulá, puštění jsem kontroloval prostě tím, jak sundávám nohu.. prostě jsem si jen našel záběr, rozjel se, pustil.. druhý den už jsem měl pod kontrolou kolik plynu, jak se rozjet bez skákání, bez chcípnutí.. neměl jsem problémy s rozjezdy do kopce bez ručky (na nožní brzdu). Pohoda (alespoň pro mě, jako novořidiče) a dobrý pocit, jezdit mě bavilo.

Jenže ten Peugeot je úplně jiný, divný.. Sešlápnu spojku, citím, že chce víc síly, je tvrdší.. jenže když přijde na pouštění spojky.. nedokážu pouštění spojky kontrolovat nohou.. Zhruba v 80% puštění spojky je tam nějaká tendence, jako kdyby mi tu spojku někdo chytl a pustil jí proti mé vůli.. Nevím jak to popsat lépe.. takový hrbol? Nějaká pružina co si to přítáhne sama? .. Průšvih v tom je, že záběr spojky je kousínek před tímto "stavem".. takže pokud mi noha uklouzne nebo se mi nepovede naprosto přesně regulovat sílu podle toho, jak se ta spojka sama zvedá v každé částí jinou silou.. tak přeskočím záběr a okamžitě mi to chcípne.. Nebo to jakž takž ještě podchytnu a vyrazím jak blesk.. Pří řazení nahoru to zase lehce poposkočí, .. což mi tolik nevadí (ale autu asi ano). Odrazují mě rozjezdy a couvání.. vůbec si netroufnu do plného provozu a radši jezdím v době, kdy je provoz mírnější nebo je už tma..

Snažil jsem se googlovat, ale nevím jak přesně to popsat.. to co jsem našel mi říká, že některé spojky jsou hrozně "tvrdé", jiné zase jak když mačkáte "bláto".. ale nějak jsem úplně nezjistil, jestli k té "tvrdé" spojce patří i to divné přitáhnutí..

Najdu tu někoho kdo dokázal pochopit o čem mluvím a nějak mi dokáže vysvětlit proč to tak je, k čemu je to dobré a jak to ovládat? Jestli je to normální stav? Jestli se to dá nějak zeštelovat nebo to tak prostě některá auta mají? ... Chápu, že za 3 dny si moc nezvyknu, ale upřímně, vůbec mi to nevyhovuje a vyloženě mě to odrazuje od řízení, protože mě to nebaví.. soustředím se furt jen na to, abych to nepouštěl cuknutím a ještě se pylně snažit vychytat ten bod, kdy to trhne spojku nahoru.. Prostě děs..

Díky za případné odpovědi, rady nebo informace.. :-/

Řešení:

Třetí odstavec: "V háji byla baterka.. při jízdě se asi nedobíjela" ... Výměna baterie za novou dobíjení neřeší. Pokud nejde dobře dobíjení i nová baterie se postupně vybije.
Čtvrtý odstavec:"Koupil jsem si proto novou baterku, bohužel ale má nižší startovací A (původní Vatra 63Ah/610A) - teď nějaký Compass Plus 60Ah/480A." to není žádný problém, měla by to zvládnout i tato.
"Ujel jsem asi 180km" - pokud nedobíjí alternátor, dosti divné, zejména pokud jsi jel v noci a svítil. Ale mohl by být i jenom částečně vadný a nedává plný výkon.
"zkusím nastartovat.. auto dvakrát škytlo a od Té doby už nedělá nic.. Jen to cvakne, nic víc.." Takže buďto nefunguje dobře dobíjení (ten alternátor) a baterie se postupně vybíjí. Případně i možný vadný startér (uhlíky), nebo kontakty spinače startéru.
Jako poslední rada: pokud máš nabíječku, dobij baterii a zkus startovat. Pokud to bude zase pouze "cvakat", je vada ve startéru. Pokud to motor protočí, případně chytne, vada alternátoru a dobíjení. Pokud nemáš nabíječku, požádat kamaráda s autem, použít startovací kabely a z jeho auta, z jeho baterie, zkusit startovat. Pokud to nepůjde viz předešlé-startér.
To že jdou spotřebiče, ještě neznamená, že je baterie plně nabitá a schopná nastartovat. Pomůže jenom dobití nabíječkou.
Ze všeho uvedeného typuji nejspíš na poškozený alternátor-nestačí dostatečně dobíjet a baterie se postupně vybije.
Pokud máš možnost změřit voltmetrem, při chodu motoru musíš naměřit na baterii napětí cca 14,4 V a při zapnutí všech světel, nesmí podstatně klesnout. Pokud je nižší, alternátor dostatečně nedobíjí. Nutná oprava v servisu.
Pokud se nastartovat nepodaří, použít kamaráda, nebo zavolat servis a požádat o odtažení do servisu.:puff:

Tak se to nakonec zvládlo.. Světla byly bez "redukcí"/"koncovek" nebo jak to lépe napsat.. jen drátky.. Tak se s tím chvilku patlal a letoval.. Nakonec to ale svítí hezky:) Tím asi můžu už tohle téma uzavřít.. Na spojku jsem si relativně zvykl.. světla svítí.. https://imgur.com/a/0upjEUu

Každopádně abych řekl co s tím bylo.. byl kompletně K.O. startér.. Nový startér, lakování, výměna světel a vyrovnání volantu vyšlo na 3.200,- což asi není špatná cena myslím..

Děkuji moc všem za příspěvky, rady a zajímavosti:)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem si na ten pedál spojky asi zvykl.. Pod prdel si dal podprdelník z židle a hned se jezdilo l…
Eessencia 14.09.2018 13:57
Eessencia
Třetí odstavec: "V háji byla baterka.. při jízdě se asi nedobíjela" ... Výměna baterie za novou dobí… nový
George63 15.09.2018 21:39
George63
Děkuji za informace.. :) Nakonec se mi povedlo sehnat mechanika, tak to v pondělí odtáhne a dá do pr… nový
EessenciaMobile 16.09.2018 12:38
EessenciaMobile
[s-l300.jpg] nový
jirka44 16.09.2018 15:21
jirka44
To chápu.. je to komplet celý světlomet, .. spíš mi šlo o to, jestli s tím nemůžou mít problém na te… nový
EessenciaMobile 16.09.2018 19:04
EessenciaMobile
Jirka 44 Ti sice poslal přehled žárovek, ale nerozumím tomu, že, jak říkáš, je světlomet kompletní.… nový
George63 16.09.2018 19:45
George63
Aha.. já se omlouvám, moc tomu nerozumím.. Jde o tyto světla.. https://www.tuningshop.cz/predni-cira… nový
EessenciaMobile 17.09.2018 02:25
EessenciaMobile
zapojit to 100% půjde. zapojit to bez předělání koncovek na kabelech nepůjde. H4 má jinou patici. nový
jirka44 17.09.2018 06:37
jirka44
Tak se to nakonec zvládlo.. Světla byly bez "redukcí"/"koncovek" nebo jak to lépe napsat.. jen drátk… poslední
Eessencia 22.09.2018 14:33
Eessencia

Tak jsem si na ten pedál spojky asi zvykl.. Pod prdel si dal podprdelník z židle a hned se jezdilo líp.. asi mě tam vadila ta hrozně prosezená, příšerně měkká, nízká sedačka a celkově posed spíš v leže, než sedě..

Nechci zakládat nové téma.. takže to napíšu sem.. Objevil se problémeček :D

Auto před pár dny začalo blbnout při startování, jen škytalo.. nastartovat šlo jen když jsem zařadil dvojku a střídal pouštění plynu s hoooodně plynem, dokud se to nechytlo.. nevím jak se tomu "odborně" říká :D V háji byla baterka.. při jízdě se asi nedobíjela (byla taky hodně stará a půl roku to auto sedělo na parkovišti bez provozu).

Koupil jsem si proto novou baterku, bohužel ale má nižší startovací A (původní Vatra 63Ah/610A) - teď nějaký Compass Plus 60Ah/480A.. Je to velký problém? Auto startovalo hezky, vypadalo vše OK.. ve 2 ráno jsem nemohl spát a tak se jel poprvé projet za město.. Ujel jsem asi 180km, mezitím několikrát stavěl, na cigáro, natankovat, jídlo.. a bylo to v pohodě.. Při cestě zpátky, 40 km od domova jsem zastavil na odpočívadle a dal si cigáro, nechal puštěnou elektriku, ale motor zhasl.. bylo to tak 5 minut.. Zkusil jsem nastartovat a auto zase jen škytalo.. nakonec jsem to rozjel a dojel až domů.. Doma zaparkoval, vše zhasl, vypl.. a že si na test zkusím nastartovat.. auto dvakrát škytlo a od Té doby už nedělá nic.. Jen to cvakne, nic víc.. Elektrika jde, stahování oken, rádio, světla, blinkry, fungují.. ale při startování se nic neděje..

Já nemám vůbec zkušenosti, ale nenapadá Vás třeba co se mohlo stát? Osobně bych asi plácl, že nejde startér a to cvaknutí je jen magnetická cívka v něm.. Ale nevím.. Nemám teď možnost to nějak dostat do servisu. Bylo by fajn to nějak zprovoznit aspoň na jednu cestu, abych to zavezl do servisu ke kolegyni, ať se s tím nějak poperou :D

Díky za případný názor;)

Třetí odstavec: "V háji byla baterka.. při jízdě se asi nedobíjela" ... Výměna baterie za novou dobíjení neřeší. Pokud nejde dobře dobíjení i nová baterie se postupně vybije.
Čtvrtý odstavec:"Koupil jsem si proto novou baterku, bohužel ale má nižší startovací A (původní Vatra 63Ah/610A) - teď nějaký Compass Plus 60Ah/480A." to není žádný problém, měla by to zvládnout i tato.
"Ujel jsem asi 180km" - pokud nedobíjí alternátor, dosti divné, zejména pokud jsi jel v noci a svítil. Ale mohl by být i jenom částečně vadný a nedává plný výkon.
"zkusím nastartovat.. auto dvakrát škytlo a od Té doby už nedělá nic.. Jen to cvakne, nic víc.." Takže buďto nefunguje dobře dobíjení (ten alternátor) a baterie se postupně vybíjí. Případně i možný vadný startér (uhlíky), nebo kontakty spinače startéru.
Jako poslední rada: pokud máš nabíječku, dobij baterii a zkus startovat. Pokud to bude zase pouze "cvakat", je vada ve startéru. Pokud to motor protočí, případně chytne, vada alternátoru a dobíjení. Pokud nemáš nabíječku, požádat kamaráda s autem, použít startovací kabely a z jeho auta, z jeho baterie, zkusit startovat. Pokud to nepůjde viz předešlé-startér.
To že jdou spotřebiče, ještě neznamená, že je baterie plně nabitá a schopná nastartovat. Pomůže jenom dobití nabíječkou.
Ze všeho uvedeného typuji nejspíš na poškozený alternátor-nestačí dostatečně dobíjet a baterie se postupně vybije.
Pokud máš možnost změřit voltmetrem, při chodu motoru musíš naměřit na baterii napětí cca 14,4 V a při zapnutí všech světel, nesmí podstatně klesnout. Pokud je nižší, alternátor dostatečně nedobíjí. Nutná oprava v servisu.
Pokud se nastartovat nepodaří, použít kamaráda, nebo zavolat servis a požádat o odtažení do servisu.:puff:

Děkuji za informace.. :) Nakonec se mi povedlo sehnat mechanika, tak to v pondělí odtáhne a dá do provozu..

Ještě se zeptám na takovou blbost.. Rozhodně chápu, že je blbost rvát prachy do vraku, ale neodpustil jsem si koupit světla, tak prosím neřešit ?.. Peugeot je rok výroby 98, tak jsem objednal Angel Eyes světla pro 98-02.. To by mělo sedět.. ale všiml jsem si teď, že původní žárovky jsou typu H4 a nová světla mají H1.. je to problém?

Jirka 44 Ti sice poslal přehled žárovek, ale nerozumím tomu, že, jak říkáš, je světlomet kompletní. H4 jsou žárovky, u kterých je přepínání na dálková a tlumená světla. Obsahují oba systémy a mají tři vývody. H1 jsou také sice do světlometu, ale pouze na dálková světla a mají pouze jeden systém a dva vývody a na tlumená by bylo potřeba mít samostatnou další žárovku, případně i parabolu. Tak nevím, o jaké světlomety (ty nové) jde. Ale pokud jsou takto řešeny a mají obé možnosti (dálková a tlumená) a jsou homologována na tento vůz, neměl by být problém ani na "technické". ;-)

Tak se to nakonec zvládlo.. Světla byly bez "redukcí"/"koncovek" nebo jak to lépe napsat.. jen drátky.. Tak se s tím chvilku patlal a letoval.. Nakonec to ale svítí hezky:) Tím asi můžu už tohle téma uzavřít.. Na spojku jsem si relativně zvykl.. světla svítí.. https://imgur.com/a/0upjEUu

Každopádně abych řekl co s tím bylo.. byl kompletně K.O. startér.. Nový startér, lakování, výměna světel a vyrovnání volantu vyšlo na 3.200,- což asi není špatná cena myslím..

Děkuji moc všem za příspěvky, rady a zajímavosti:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru