Předmět Autor Datum
Ne. nový
Wikan 23.09.2019 08:05
Wikan
Nie je dovod. Navyse v bankomae funguje aj nepodpisana karta. nový
fleg 23.09.2019 08:47
fleg
A hodně se teď začínají rozšiřovat i bezkontaktní bankomaty. nový
Wikan 23.09.2019 08:59
Wikan
Jo to je dobrá věc, když můžeš platit telefonem (apple pay, android pay, samsung pay) tak už nemusíš… nový
Al Capone 23.09.2019 11:35
Al Capone
Nie, na SVK dokonca uz funguje aj vyber hotovosti mobilom, tam asi tazko budes cmarat po displeji :)… nový
Michal2 23.09.2019 09:47
Michal2
Ono by to asi ani legislativně nešlo.Protože by se zároveň skenoval a dál přenášel i CVV kód vedle p… nový
Karel04 23.09.2019 10:40
Karel04
s tím CVV a podpisem je kacířská otázka: je lepší nechat podpisové pole prázdné a nebo ho začmárat?… nový
bahn0 23.09.2019 18:16
bahn0
Jaké zase začmárání? Prostě to nepodepisuj, když máš s tím takový problém. nový
Wikan 23.09.2019 20:31
Wikan
Já karty zásadně nepodepisuji,když teď chodí poštou.Kdysi se vydávaly na pobočce banky a tam mi hned… nový
Karel04 23.09.2019 21:18
Karel04
Kdysi se účtenky v obchodech podepisovaly, někdy s pinem někdy bez, ale minimálně 10 let se podpis n… poslední
ml1 30.09.2019 12:51
ml1
Pochybuju. Běžný bankomat má 2-3 kamery, které si vás nafilmují ze všech stran, ovšem (údajně) nefil… nový
ml1 30.09.2019 12:41
ml1

Ono by to asi ani legislativně nešlo.Protože by se zároveň skenoval a dál přenášel i CVV kód vedle podpisu a to je tajný údaj,něco jako PIN.
Proto doporučuji CVV přelepit samolepkou,protože naskenovat nebo nahrát kamerou si ho i s číslem karty může kdejaký nepoctivý obchodník.
A v ČR jde platit i kocourem,tomu by se skenování asi nelíbilo.:-)

Já karty zásadně nepodepisuji,když teď chodí poštou.Kdysi se vydávaly na pobočce banky a tam mi hned strkali do ruky jejich speciální fix,abych to podepsal hned tam.A že nepodepsaná karta neplatí neřeším,když ji vlastně nedávám z ruky.Třímístný CVV kód jako součást pinu bych nedával,při ztrátě karty by mohl mít zloděj lehčí tipování pinu.CVV není třeba znát zpaměti,slouží jen při platbě kartou na internetu a to se stejně opisuje vše z karty,tak prostě tu nálepkou trochu odloupnu a kouknu nebo ho mám doma v PC zapsaný mezi spoustou nesmyslných znaků a číslic v jednom txt souboru.
Já mám pin napsaný přímo na kartě na té papírové přelepce vzadu,samozřejmě falešný,ve tvaru např.853x.Méně myslící nálezce či zloděj karty se toho může chytit a zkoušet doplnit jen 4.číslici.Má 3 pokusy,pak mu kartu spolkne bankomat nebo zabaví pokladní.

Kdysi se účtenky v obchodech podepisovaly, někdy s pinem někdy bez, ale minimálně 10 let se podpis nevyžaduje, takže podpisový vzor je k ničemu. Je tu ale jiné riziko, že si záškodník podepíše kartu svým podpisem (což mu tímto usnadňujeme) a na něj zaplatí - ale jak říkám, nesetkal jsem se za poslední roky, že by někdo podpis chtěl, naposledy jsem to viděl ve frontě před sebou u nějakého cizince, kde z toho byla pokladní na větvi, že to chce jen podpis a ne pin, v čechách (EU) s českou kartou to snad nehrozí.
To s tím vadným pinem jsem také praktikoval, prostě jsem na dřívější kartu napsal PIN:1234, čímž jsem si sliboval, že zloděj nebo nepoctivý nálezce takto urychlí její zablokování, ale nebylo to potřeba. O zabavení pochybuju, měl by to být správný postup, ale tím se nikdo nezdržuje, ale to nevadí, po 3 vadných pokusech se prostě karta zablokuje.
O CVV se nebojim, před internetovou platbou kartu odblokovávám, jinak na ní držím nulové limity, takže by jí nemělo jít zaplatit a pokud by se stalo, bylo by to na triko banky nebo obchodníka.

Pochybuju. Běžný bankomat má 2-3 kamery, které si vás nafilmují ze všech stran, ovšem (údajně) nefilmují výstupní otvor, takže pokud chcete pro banku důkaz, že vám nedala místo tisícovek dvoutisícovky (taková nařčení se občas ze strany banky objeví, těžko říct, jestli ti co se přiznali udělali tak pod nátlakem), je dobré rozevřený vějíř obdržených bankovek ukázat některé z kamer. Do té doby jsem si myslel, že vydávané bankovky prochází 3D kontrolou (včetně naskenování sériových čísel), zřejmě se ale dělá jen 1D kontrola (jestli se dvě bankovky neslepily což se stává a myslím že jsem někdy i zaregistroval zvuk zahazování špatně odpočítaných bankovek a nové počítání...dřív jsem chodil k jedinému bankomatu, takže jsem každou anomálii vnímal).

Jistě dnešní HD kamery toto možná zachytí, pokud tu kartu do bankomatu strkáte před nimi, ale pochybuju, že by to banka k něčemu zneužila a nikdo jiný se k tomu prakticky nedostane. I pokud by se dostal k tomu nějaký hacker, banka se o tom s velkou pravděpodobností dozví a peníze ochrání.
Podpis je dneska k ničemu, ten zatím nikkomu za léta nechyběl a CCV radí banka znečitelnit a uchovávat ho v tajnosti jako PIN (při začmárání lihovkou se dá přečíst, ale pochybuju, že ho přečte kamera, možná skener po nějaké filtraci by byl úspěšnější, vyškrábání mi přišlo příliš drastické).
No a tady je právě platná bezkontaktní karta z jiné Vaší otázky, to stačí přiložit ke čtecí zóně celou peněženku, ani nemusíte kartu vyndavat, a nikdo si nic nenaskenuje. A pokud ještě přijdete v zahalený kukle jako muslim, tak si vás ani nevyfotí, samozřejmě to chce rukavice, aby nezůstaly otisky prstů, ale pak ještě zbývá řada dalších identifikátorů (výšky, postava, styl chůze, pach...), prostě neschováte se.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru