Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Autoškola - problém se udržet v pruhu

Ahoj, mamka teď dělá autoškolu a má problém se udržet v jízdním pruhu. Pořád jí to táhne ke středu a pak si to (pozdě uvědomí) a zase to strhne zpět. Měla teď třetí jízdu a pořád to samé. Měli jste s tím také problém?

Mám doma u pc volant (hraju závodní hry), tak jsem pro mamku stáhnul simulátor a úplně stejný problém měla na počítači. Pro kolemjdoucího to vypadá, jako by byla za volantem opilá (ne, není).

Jak jí pomoct? Přitom na velkém parkovišti když zkoušeli mezi kužely, tak neměla problém (to já kdysi když dělal autoškolu tak mi to nešlo :-) ).

S řazením má taky problém, řadí pomalu, musí si v hlavě nakreslit kde je daný stupeň a trvá to..

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak hlavně jezdit, jezdit a zase jezdit...nic a nikdo jí to jinak nenaučí. Jinak dopadne jako švagro…
Schizo 18.12.2019 13:58
Schizo
Až bude muset, tak jezdit začne. Byl jsem na to podobně - v 18 papíry, auto jsem neměl, do práce jse… nový
MachR55 19.12.2019 08:05
MachR55
Ahoj, aktualizuji stav. Mamce už nedělá problém ani řazení ani držení v pruhu, testy dává doma úspěš… nový
n.u.r.v. 09.03.2020 20:38
n.u.r.v.
To může být velký problém i v budoucnu,až někomu vjede do cesty.Na přístrojové desce jsou snad na bl… nový
Karel04 09.03.2020 21:57
Karel04
No ještě že ty testy na konci jsou, protože pokud si tohle někdo plete, tak na silnici nepatří. Poku… nový
Prasak 09.03.2020 22:41
Prasak
Je fakt, že já, když jedu doprava, nebo doleva, nikdy si neříkám vpravo, nebo vlevo, prostě jedu kam… nový
Zerozero 10.03.2020 12:08
Zerozero
je to nervozitou - každý den jedeme společně autem domu 40km a ona jako spolujezdec mi musí říkat co… nový
n.u.r.v. 10.03.2020 12:32
n.u.r.v.
IMHO by nebylo od věci, kdyby si maminka, až (jestli někdy) vyjede jako řidička si dala za zadní a m… nový
Yarda 10.03.2020 12:37
Yarda
s tím počítá - bez Z nechce vyjet... Ona chce hlavně řidičák proto aby byla jako záloha kdyby se mi… nový
n.u.r.v. 10.03.2020 12:39
n.u.r.v.
No hlavně ze začátku jezdit s ní a dávat pozor a případně ji hned okřiknutím zastavit.Než někomu vje… nový
Karel04 10.03.2020 16:51
Karel04
Doufám, že nosí hodinky na levé ruce a tak se stačí podívat na ruce na volantu, nebo podle snubního… poslední
nerady 10.03.2020 19:51
nerady

Tak hlavně jezdit, jezdit a zase jezdit...nic a nikdo jí to jinak nenaučí.
Jinak dopadne jako švagrová, které je 46 a papíry má od 20ti a nikdy po ukončení autoškoly nejezdila...neustálý výmluvy proč to nejde a nakonec je to o tom, že má skutečně strach .

Už si 3 x platila kondiční jízdy ale po nich opět třeba 5 let zase nejezdila, nikdy nejela sama, nikam...to už je odkecaná, musela by jí donutit situace..tak přeju mamce ať se nevzdává, to půjde , jen v tom nesmí hledat vědu a přestat se bát ( tím neřkám aby ztratila respekt )

Až bude muset, tak jezdit začne.
Byl jsem na to podobně - v 18 papíry, auto jsem neměl, do práce jsem dojížděl vlakem (asi 10 km, slušný spojení, ve špičce vlaky po 30-40 minutách), nic mě jezdit nenutilo. Pak jsem v 45 musel změnit práci, dojíždět do jinýho města - a najednou problém, spoj typu "za tmy tam, za tmy zpět" ještě s přesedáním, tak jsem si auto pořídit prostě musel - a teď už přes 10 let dojíždím denně do práce, za rok mám najeto asi 15 - 20 tisíc.

Ahoj, aktualizuji stav. Mamce už nedělá problém ani řazení ani držení v pruhu, testy dává doma úspěšně a přednosti na křižovatkách ji také nedělají problém. ALE narazili jsme na jiný problém - vždy si pletla levou a pravou stranu (na netu jsem se dočetl že to může být vada/porucha) - ok, řeší pomůckami (šňůrka na ruce, papírek na palubce), ale stále má tento problém - má jet např. doprava, začne blikat správně doprava a začne odbočovat doleva. Má před sebou posledních 5 jízd, tak ji dnes nechala učitelka jet bez pomoci a tohle byl velký problém - musela několikrát zasáhnout...

Vůbec netuším jak ji pomoct...

Je fakt, že já, když jedu doprava, nebo doleva, nikdy si neříkám vpravo, nebo vlevo, prostě jedu kam chci. Asi všichni řidiči. Problém by byl jen v případě navigátora, který by slovně radil.
Jenže, pokud si to plete i bez slovního vyjádření, tedy dá blinkr vpravo, tedy chce vpravo a pak začne odbočovat vlevo, to se mi jeví jako velmi vážný problém. Pokud by se to nedalo vysvětlit velkou nervozitou, která by časem přešla, tak by to mohl být nějaký psychický problém. V tom případě by bylo otázkou, zda je vhodné řidičák dělat. Mohlo by se stát, že nakonec řidičák udělá, ale na silnici bude sobě i ostatním velmi nebezpečná. Podle mě by nebylo od věci, navštívit psychologa, nebo psychiatra, aby zjistil, jestli se jedná o nějakou poruchu, nebo jen chování z nervozity.
Zkusil bych s ní jakýsi test. V autě, ale i na simulátoru v počítači, zažívá trému, nervozitu, že to pokazí s danými důsledky. Pohovořil bych s ní, na téma, že chodit pěšky umí. Pravděpodobně, když jde pěšky na nákup, nedorazí omylem na nádraží. (pokud ano, řidičák je bezpředmětný).
Potom bych s ní pěšky, vyrazil na procházku po městě. Předem vytyčenou trasou. Šel bych za ní. Měla by za úkol, při odbočení ukázat rukou směr, jako na kole. Stačí nenápadně, aby se lidi nedivili (no, co jim je po tom). V tom případě ji odpadne stres, že je v autě. Pokud se bude chovat normálně, jsou pravděpodobně problémy způsobeny přetrvávajícím stresem z řízení. Pokud by to nezvládala, je to na pováženou. Pokud by to zvládla bez problémů, tak pokračovat nácvikem slovního vyjádření. Opět bez auta. Na volném prostranství, volná chůze a povely doprava a doleva. Pokud tohle zvládne, bez stresu z auta, teprve nacvičovat s autem. Pokud to nezvládne při chůzi, řidičák bych ji rozmluvil.
Myslím, že pokud už zvládá alespoň udržet auto ve správném směru a v pruzích, řešení křižovatek s rozumnou rychlostí (tedy ne, že musí pět minut přemýšlet), tak že i tohle nakonec zvládne. Ale opravdu to chce nejdřív nácvik bez auta, aby se projevilo, zda je to nervozitou.
Jinak to chce zvážit. Auto je přece jenom jako odjištěná zbraň.

je to nervozitou - každý den jedeme společně autem domu 40km a ona jako spolujezdec mi musí říkat co dělat - jako by řídila ona. To je vše ok, ale jakmile vleze za volant je nervozní, křečovitě se drží volantu a myslí na jednu věc. Asi je to věkem (55). A nikdy nebyla technický typ... Jinak orientační smysl má lepší než já - já bez gps netrefím nikam. Ale ze začátku byl například problém si představit (doma když jsem probírali křižovatky), že když ona jede z výhledu doprava a ten protijedoucí jede do stejné ulice, že vlastně protijedoucí jede doleva...

edit: a taky jsem si všiml, že když má víc jízd v týdnu (2-3) tak to jde dobře, ale jakmile má jako teď týdenní výpadek jízd, tak je to v.... A když nejede centrem města tak je to taky ok, ale teď ji učitelka bere schválně centrem Liberce ve špičce a z toho je nervní.

s tím počítá - bez Z nechce vyjet... Ona chce hlavně řidičák proto aby byla jako záloha kdyby se mi něco stalo - bydlíme mimo civilizaci a jsem jediný v rodině kdo řídí... Práci máme 2 km od sebe, takže ráno řídím já, ale třeba nazpátek po vyjetí z města bych ji to vždy dal aby mě dovezla domů (aby řízení nezapomněla)

Doufám, že nosí hodinky na levé ruce a tak se stačí podívat na ruce na volantu, nebo podle snubního prstenu. Dříve když byli rekruti ze zemědělství tak se jim do jedné boty dalo seno a do druhé sláma a dle toho poznali jakou mají vykročit nohou. Bohužel dnes to již nejde jelikož mladí neví co je seno a co sláma.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru