Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otáčky u Škoda Octavie 1.9tdi 81kw, 2003

Nazdar.

Donedávna jsem jezdil s benzínem a momentálně jsem koupil diesel a učím se s ním. Pročítám různá fóra jak co nejlépe zacházet s motorem a mám ještě jednu nedořešenou otázku. Případně za všechny další rady budu rád.

otázka: Jak moc vadí motoru 1.9tdi, 81kw, 240t km (rozvody 173t, hodlám měnit u 160), olej co 10t km, s rozsahem otáček 0 - 5500 (od 4500 červené) jízda asi u 4000 otáček/min? Tedy ještě cca 500 otáček před červenými hodnoty? Jedná se o "delší" jízdu po dálnici, třeba hodinu. Po sjezdu nezastavuji okamžitě a na dálnici vjíždím až když je motor nahřátý. Spotřebu neřeším. Je to v pohodě, když má diesel rád zpravidla nižší otáčky?

otázka+: Jaký olej a jaká aditiva do něj? Jaké palivo a jaké aditiva do něj?

Díky moc všem za rady. Pokud má někdo o tom nějaké zajímavé počtení, budu rád, když mě někam odkážete. Zatím borci! ;)

Předmět Autor Datum
Jo tohle ti asi nikdo přesně neřekne, bez nějakého dlouhodobého testu dvou stejných motorů, kde by j… nový
afroman 02.01.2020 23:34
afroman
Prakticky každý týden jezdívám po dálnici, proto se ptám. Co se jinak týkalo těch nižších otáček, ta… nový
Vilak 03.01.2020 00:11
Vilak
Takéto otázky pri aute ktoré je na konci svojej životnosti nerieš. Motor je vybehaný a nejaké zahrie… nový
ok 03.01.2020 21:28
ok
Proč by mělo být auto na konci životnosti, vy jste ho viděl v jakém je stavu? nový
afroman 03.01.2020 22:40
afroman
No, nechci malovat čerta na zeď, ale to co vypadá teď dobře, za dva roky může být jinak. Taky jsem s… nový
Prasak 03.01.2020 23:29
Prasak
Preto, lebo má najazdených 1/4 milióna km a vek má 17 rokov. To sú základné údaje, podľa ktorých sa… nový
ok 04.01.2020 01:41
ok
Na věku nezáleží, znám auta co jsou po 25 letech jako nové (když dlouho stálo stačí vyměnit brzdy a… nový
afroman 07.01.2020 10:28
afroman
už ti to objasnili obecně, tak já přidám další konkrétní důvody: - integrita karoserie: rez, povolu… poslední
touchwood 11.01.2020 13:47
touchwood
Diesel má samozřejmě rád vysoké otáčky, protože se při nich motor pořádně prohřeje a kromě toho dojd… nový
touchwood 11.01.2020 13:44
touchwood

Jo tohle ti asi nikdo přesně neřekne, bez nějakého dlouhodobého testu dvou stejných motorů, kde by jeden běžel pořád ve vyšších otáčkách a druhý ve středních. Teoreticky by to motoru vadit nemělo, má být stavěný na to aby vydržel dlouhodobě velkou zátěž a když si vezmu co vydrží taková služební auta (zkušenost mám třeba s fábií htp, která lítala na dálnicích nonstop stylem "podlaha" a otáčky pořád 5 000) tak to motoru nějak moc asi neškodí, horší je dávat tomu "kouř" za studena.
Já osobně jezdím dlouhodobě na dálnici na otáčky cca o 1000 menší než začíná červené pásmo, pro dobrý pocit :-D Více točím jen když je hezký úsek dálnice, nebo při předjíždění

A jinak to že diesel má rád nízké otáčky je pěkná hovadina, pokud ho (konkrétně tenhle motor) občas pěkně neproženeš a jezdíš jenom krátké trasy, tak zatuhne regulace turba, v důsledku čehož padá motor do nouzového režimu, usazuje se bordel v sání, egr ventilu atd... Takže občas po pořádném prohřátí motoru tomu pěkně naložit je nutnost 8-)

Prakticky každý týden jezdívám po dálnici, proto se ptám. Co se jinak týkalo těch nižších otáček, tak jsem myslel třeba 1500-2000, když je to normální provoz, na rozdíl od benziňáku, který to má zpravidla trochu výš.

Jinak díky za rady, naštěstí to už tak nějak vím. Takže jsem rád, že jsem si znovu "zkontroloval" správné informace. ;)

Takéto otázky pri aute ktoré je na konci svojej životnosti nerieš. Motor je vybehaný a nejaké zahrievanie pred jazdou na dialnici je zbytočné. Rovnako je zbytočné riešiť nejaký špeciálny olej, pretože v tomto štádiu opotrebenia sa už olejom nič nedá vylepšiť. Použi predpísaný olej a predpísané palivo, nájdeš to v návode k autu. Diesel nemá rád nízke otáčky, trpí pri nich vibráciami. Navyše, na dialnici si otáčky nevyberieš a v meste jazdi tak, aby boli vibrácie čo najmenšie. A to rozhodne nie je pri nízkych otáčkach motora.

No, nechci malovat čerta na zeď, ale to co vypadá teď dobře, za dva roky může být jinak. Taky jsem si kdysi koupil desetiletou oktávku v pefrektním stavu. Za 4 roky jsem se jí zbavoval, jak se to začalo srát (věkem i nájezdem). Do některých věcí teď nevidíš, motor může šlapat, ale vysere se starter, nebo začne chcát olej z posilovače. Takže nějaký extra pečování bych taky zavrhnul a prostě to používal. Jak bylo řečeno výše - otáčky tak, aby to táhlo a nevibrovalo. Škodí každý extrém, jak vysoký otáčky, tak dlouhodobě nízký.

Preto, lebo má najazdených 1/4 milióna km a vek má 17 rokov. To sú základné údaje, podľa ktorých sa určuje stav a cena vozidla. Obhliadka môže posúdenie spravidla len zhoršiť. Zlepšiť sa to môže len v prípade, ak vymeníme niektoré diely (napr. motor, prevodovka). Stav týchto dielov sa posudzuje samostatne, s ohľadom na vek a najazdené km týchto vymenených dielov. Priznávam, že výmenu týchto dielov v poslednom období som nepredpokladal, pretože cena tak starého vozidla je zvyčajne menšia, ako výmena takéhoto dielu. A viem to aj preto, lebo som kedysi dávnejšie vytvoril softvér na súdnoznalecké posudky jazdených vozidiel.

Na věku nezáleží, znám auta co jsou po 25 letech jako nové (když dlouho stálo stačí vyměnit brzdy a případně pár gumových dílů) a nájezd u tohodle motoru také moc nehraje roli, spíš jde o to kdo se o to jak stará. Znám 1.9 tdi verze 66kw co má cca 470 tisíc na původním motoru, i původní turbo...Akorát hlava byla dělaná asi ve 300 tis ( ventily, hydroštely )

už ti to objasnili obecně, tak já přidám další konkrétní důvody:

- integrita karoserie: rez, povolující spoje, rozviklaná kastle
- konec životnosti nepodstatných komponent (klima, elektrika, apod.)
- integrita podvozku: uložení náprav, silentbloky, tlumiče, pružiny...

Jistě jde vše měnit, až na tu karoserii (kterou můžeš sice vyvařit, ale to ti na bezpečnosti nepřidá). Otázka je, zda se to finančně vyplatí - já tvrdím, že ne. Ze staré hajtry mladou klisnu nikdy neuděláš.

Diesel má samozřejmě rád vysoké otáčky, protože se při nich motor pořádně prohřeje a kromě toho dojde k vypálení sazí z výfuku a hlavně (u novějších aut než je tvá už lehce popelnicoidní Octa) DPF. U nových aut s DPF je naopak podtáčení to nejhorší, co jim jde udělat. Pokud auto před vytočením do otáček zahřeješ a po sjetí z dálnice dochladíš turbo, není důvod, aby se s motorem cokoli dělo.

Olej zásadně doporučený výrobcem auta, aditiva neřeš. Co se nafty týká, pokud tankuješ u normální pumpy s běžnou obrátkou paliva, tak aditiva taky nepotřebuješ, zvláště pokud budeš jezdit na vyšší otáčky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru