Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako zapojiť sporák aby sa neprehrieval kábel?

Zdravím ľudia, potreboval by som poradiť ohľadom kombinovaného sporáku. Starý plynový sporák nám slúžil skoro 50 rokov no spodná rúra sa pokazila a museli sme kúpiť nový kombinovaý. Problém je v tom že ho musíme mať napojený z predlžovačky kedže nemáme priamo zásuvku na blízku. Keď sme prvý krát zapli rúru na skúšku tak po pol hodine bola predlžovačka taká horúca že sme to museli celé vypnúť. Chcem sa spýtať ak má niekto podobnú situáciu ako to máte vyriešené? Treba kúpiť nejakú kvalitnejšiu predlžovačku? (toto bola len obyčajná z Tesca)

Ďakujem za pomoc

(prepáčte že som dal kategóriu Varenie ale nevedel som kam to mám narýchlo zaradiť.)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když už prodlužovák,tak musí být na 16A trojžilový.A stejně to pak zkontrolovat,zda nehřeje. nový
Karel04 29.01.2020 11:22
Karel04
Pozvat elektrikáře co odborně zkoukne, zda ta zásuvka kam to chcete připojit je dostatečně dimenzova… nový
Yarda 29.01.2020 11:24
Yarda
Pokud slouzil 50 let, tak rozvody okolo asi taky nebudou nejnovejsi a patricne dimenzovane, navic ve… nový
Henonee 31.01.2020 22:23
Henonee
Zkuste si přečíst dotaz ještě jednou...a pomalu. nový
jirka44 01.02.2020 09:40
jirka44
Ma novy sporak, co ma elektrickou troubu. Do stavajici zasssuvky nedosahne. Vrazil tam prodluzku z k… nový
Henonee 01.02.2020 23:24
Henonee
Nechápu, proč pořád mluvíš o rozvodech ve zdi, když jemu hřeje prodlužovák. nový
jirka44 02.02.2020 09:04
jirka44
Protoze prodluzovak mu hreje proto, ze jim tece znacny proud. A i kdyz vyresi prodluzovak, tak tam t… nový
Henonee 02.02.2020 21:05
Henonee
Odkiaľ si sa dozvedel, že tam má zle dimenzované rozvody a že sa mu prehrievajú? Ističe sa predsa už… nový
ok 03.02.2020 02:35
ok
Nedozvedel a ani nikde netvrdim, ze to tak urcite ja. Na druhou stranu mi to prijde celkem pravdepod… poslední
Henonee 03.02.2020 19:04
Henonee
To je taky problem vyskusat tam inu predlzovacku s poriadnymi vodicmi a nie nejaku cinsku napodobnen… nový
fleg 03.02.2020 09:21
fleg

Pozvat elektrikáře co odborně zkoukne, zda ta zásuvka kam to chcete připojit je dostatečně dimenzovaná na ty proudy co tam skrz ní potečou a vyrobí vám kabel z poctivého materiálu. Už párkrát se diskutovalo, že ty prodlužovačky z hyperqelbů bývají Made in PRC a co se týká proudové zatižitelnosti - to jste si zkusili sami.
[9fc36ab643c86b23bc05b5270907f42b.jpg]

Pokud slouzil 50 let, tak rozvody okolo asi taky nebudou nejnovejsi a patricne dimenzovane, navic ve zdi se nechladi tak dobre, jako prodluzka na vzduchu.

(A kdo vi, v jakem jsou aktualne stavu - u nas ve zdi vyhorelo asi 20 let stare vedeni, protoze se postupne vymackaly a uvolnily vodice pod sroubky a material tak trochu odtekl, takze to tam asi z pocatku jen trochu hralo, pak sem tam zajiskrilo, lehce se opalilo, cimz odpor opet vzrostl az to jednoho dne "z niceho nic" upalilo kabel, oblouk preskocil k druhe fazi, vylitly jistice a ze zdi sel dym a po vypaceni tam horela krabice a dratu kus chybel uplne).

Neriskoval bych pozar od vedeni ve zdi a pro sporak natahnul (nechal natahnout) nove, patricne (pre)dimenzovane az k nemu. A na druhe strane az k hlavnimu bytovemu jistici (samozrejme ZA elektromerem, chran CEZ zapojit cokoli pred elektromer!!! cerny odber a exekuce na krku), za ktery bych dal pro ten sporak odpovidajici pojistku (teda jistic, samozrejme), aby, pokud tam treba nejak neco natece a zkratuje to, tak nebyla cela domacnost potme a bez proudu.

Tohle smi delat jen elektrikar, ktery na to ma zkousky a rozhodne to nejde doporucovat delat svepomoci nekomu, kdo nema potrebne znalosti, aby to udelal opravdu spolehlive.
(Coz vzhledem k polozene otazce asi nemate. A i kdyby jste mel, tak se asi nebudete chtit hadat s pravnikem pojistovny, ktera se bude chtit vyvleknout z jakehokoli plneni pod jakoukoli zaminkou, coz by s "neodbornym zasahem do elektroinstalace" urcite aspon zkusila)

Ma novy sporak, co ma elektrickou troubu. Do stavajici zasssuvky nedosahne. Vrazil tam prodluzku z kramu, zacla mu topit jak primotop. Resi, co dal.

Bud muze koupit silnejsi prodluzku (to uz tu nekdo zminil driv), ackoli to vyrobce nedoporucuje (a nezna stav 50 let stareho vedeni ve zdi) a doufat, ze nevyhori. Pokud nevyhori, je to nejsnazsi a nejlevnejsi reseni, ale tu jistotu prote nema.

Nebo to muze poresit spravne tak, ze tam natahne vedeni dimenzovane na ten sporak, nejen na zarovku sedesatku a vedet, ze to vydrzi dalsich 50 let a nevyhori, ani kdyz tam zapne jeste rychlovarnou konvici.

Pokud nechce aby se kabel prehrival, musi proste pouzit kabel dostatecne dimenzovany na ten odber. A pokud nevi, co ma ve zdi a v jakem to je stavu, tak je bezpecnejsi tam natahnout neco rozumneho. Nemusi to nutne jit zdi, ale melo by to jit od mista, kde to rozumne dimenzovane je.

Muze si to udelat sam, ale asi tomu zas tak nerozumi a neveri si, kdyz se tu takhle pta. Nebo na to muze pozvat kamarada, co mu to udela za material a dobre slovo a pokud to udela dobre, tak to bude fungovat. V obou pripadech ale pokud se neco stane, tak muze cekat problemy pojistovnou. A nebo si to muze nechat udelat odbornikem, coz je sice jistota, ale neco to stoji, ale odpadaji pripadne problemu v budoucnu. Rozhodnout se musi sam, kazde reseni ma sve vyhody a nevyhody.

Pta se taky, zda mel nekdo podobnou situaci. Ja mel (jen to nehralo venku, ale ve zdi a nakonec vyhorelo) a vyresil jsem ji kvalitnejsim rozvodem.

Samotna silnejsi prodluzka jen presune problem tam, kde ho nevidi. Co na tom nechapes?

Protoze prodluzovak mu hreje proto, ze jim tece znacny proud. A i kdyz vyresi prodluzovak, tak tam ten znacny proud potece porad.

Teda, na dnesni dobu nic strasneho - bezne v kuchyni bezi elektricky gril v troube, mikrovlnka, rychlovarka a mycka, zatimco vedle pere pracka a synator pari gamesy na hernim pocitaci s 1kW zdrojem a takhle velkym monitorem, zatimco televizi pustenou v obyvaku stejne nikdo neposloucha, ale na to dnesni rozvody jsou stavene.

Pokud tam ale ma 50 let stejny ssporak, je velka sance, ze tam ma i 50 let stare rozvody, dimenzovane podle tehdejich beznych potreb. A ty byly vyrazne nizsi. Pamatuju (a to jeste z dob, kdy ten sporak uz nebyl novy) na domek v meste, kde nejsilnejsi zarovka byla 60W, pracka byla rucni na kliku a z dalsich spotrebicu tam bylo jen radio a zehlicka. A nebylo to zadne socialni bydleni. Presto ty zarovky vecer obcas lehce pohasinaly, jak e do podobnych domku v okoli vraceli houfne obyvatele z prace a rozsveceli. Tam by vyse zmineny pripad moderni domacnosti vyrazil pojistky i na ulici. A ty draty, co to jima bylo vedene byly dostatecne dimenzovany na tehdejsi odbery. Ale uz nikoli na soucasne. I kdyby byly plne podle tehdejsich norem, soucasnyma by neprosly. Neco jsem videl, kdyz se tam delala rekonstrukce a divil jem se, ze e do ni nic neprihodilo - hlinikove draty, ojiskrene pod mosaznymi srouby v medenych listach v krabicich, zpuchrela a misty ocazena izolace, celkovy pristup k rozvodum ...

Takze proto o nich mluvim - pokud to po 50 let neproslo rekonstrukci (a pri ni by se asi udelala i zasuvka u sporaku), tak pouzitim lepsi prodluzky mu nebude hrat ta prodluzka, ale ty draty ve zdi porad jo. Mozna se nic nestane a mozna se zanedlouho osklive podivi. Takze by mel o teto okolnosti vedet.

Kdyz za tebou nekdo prijde, ze se mu pri zavesovani rozkosateho lustru v drevenem zahradnim altanu vyrval ze stropu kus zpuchreleho, drevotocem prozraneho tramu a co ma delat, tak samozrejme muzes poradit, jak vyspravit ten jeden tram - ale je rozumne projit celou konstrukci na toho cervotoce a zpuchreni, aby mu za chvili nespadla na hlavu cela strecha, i kdyz ten opraveny tram by to preckal bez uhony.

Odkiaľ si sa dozvedel, že tam má zle dimenzované rozvody a že sa mu prehrievajú? Ističe sa predsa už vtedy osadzovali podľa nejakej normy, ktorá tomu zabráni. A prečo musí robiť rekonštrukciu celej elektriky v dome, keď sa mu prehrieva len predlžovačka?

Nedozvedel a ani nikde netvrdim, ze to tak urcite ja. Na druhou stranu mi to prijde celkem pravdepodobne, protoze jsem se s podobnymi vecmi setkal uz mnohokrat.
Jistice (tedy tehdy pojistky) se tehdy osazovaly podle tehdeji normy na tehdejsi bezne zatizeni - cili radove jine, nez soucasne. S beznymi pojistkami podle tehdejsi normy by vedeni nevyhorelo, ale pri dnenim beznem zatizeni by ty pojistky proste vylitly hned. A videl jsem dost pripadu, kdy se proste misto pojistek daly jistice na vyssi proud (a upravila smlouva s elektropodnikem) a vedeni ve zdi zustalo stare - tedy vlastne nove uz nevyhovujici.

A rozhodne jsem nenavrhoval kompletni rekonstrukci, jen natazeni patricne dimenzovaneho kabelu od vstupu k varici. Zda se tazatel pro to rozhodne je jeho vec, ale mel by o tomto potencialnim zdroji problemu vedet.
A zda to bude resit oficialne, prez kamose, sam nebo vubec, to taky neresim, to je taky jeho vec a ja mu revize delat rozhodne nebudu.

To je taky problem vyskusat tam inu predlzovacku s poriadnymi vodicmi a nie nejaku cinsku napodobneninu?
Odporucam ist do prepatovky, tie su stavane aj na vyssi narazov prud, takze vodice by mali byt naozaj vodicmi a tipujem, ze su tam aj 2.5 a nie 1.5.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru