Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno autoškola

zdravím, mám takový problém v autoškole.. ptal jsem se instruktorů ale moc dobře mi to nevysvětlili a je mi blbé se ptát znovu. v autoškole mi dělá problém se rozjíždět se. rad bych se zeptal jak je to u benzíňáku? nafťák mi schroustá snad každej rozjezd ale benzíňák mi neodpustí a ani kolikrát nevím jak se rozjedu.. při rozjezdu pouštím spojku a pomalu přidávám plyn a dejme tomu přehazuju ty pedály nebo jak? prosím o vysvětlení nějak jednodušeji nebo jestli jste natrefili na nějaké video, kde to ukazují, tak budu rád. děkuji

Řešení:

Tohle po internetu vysvětlit nejde. Pouští se spojka a přidává se plyn. Autoškolu platíš, klidně se instruktora ptej.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Současná auta se často rozjedou i při opatrném pouštění spojky bez plynu. Alespon na rovině, do kopc…
Wikan 17.02.2020 22:06
Wikan
To ano. parkuju jenom na spojku ale spíš mě zajímal takový normální rozjezd že nechápu, jak to tak r… nový
GX 17.02.2020 22:25
GX
To je jenom otázka cviku. nový
Wikan 17.02.2020 22:41
Wikan
... při rozjezdu pouštím spojku a pomalu přidávám plyn ... Ano, to je správně. ... a dejme tomu př… nový
MachR55 18.02.2020 07:44
MachR55
Pokud při rozjezdu uslyšíš, že auto má snahu zdechnout, stačí znovu stlačit spojku a tím se motor vz… nový
čumil old 18.02.2020 19:26
čumil old
Za totality nám dával instruktor za zadní kolo krabičku cigaret a holkám jejich kabelky. To by teď n… nový
karel 18.02.2020 19:30
karel
Já mám řidičák dvacet let a rozjezd s ruční brzdou občas použiju dodnes. Když chci mít jistotu, že n… nový
Prasak 18.02.2020 20:14
Prasak
Mám teď pár měsíců auto s těmahle vymoženostma. Asistent na rozjezd do kopce je fajn, (na výjezdu z… nový
jirka44 19.02.2020 10:19
jirka44
Máš možnost udělat si řidičák na automobil s automatickou převodovkou a pak si ho i koupit a nemusíš… nový
nerady 18.02.2020 20:03
nerady
S manuálem se naučila kdejaká baba, tak to nemůže být tak složitý, jak někteří očekávají. nový
Prasak 18.02.2020 20:11
Prasak
Já s tím nemám problém (řidičák od 1972), ale jeden poznatek z centra dopravního výzkumu. Sledovalo… poslední
nerady 19.02.2020 13:19
nerady
Kdyz jde po rovine, tak jde jedna ruka dopredu a druha zaroven dozadu a nic neprehazujes. S tou spoj… nový
gilhad 18.02.2020 22:31
gilhad
Rozjezd do kopce bez ruční brzdy neumím a nemachruju, nerad bych pomačkal auto za mnou. Když se rozj… nový
Yarda 19.02.2020 08:14
Yarda

... při rozjezdu pouštím spojku a pomalu přidávám plyn ...

Ano, to je správně.

... a dejme tomu přehazuju ty pedály ...

Cože? :-? Co chceš přehazovat?

Důležité je, v okamžiku, kdy začne zabírat spojka (tj. auto se pohne), spojku chvíli podrž v této poloze a teprve až se auto více rozjede, spojku pomalu pusť a sundej z ní nohu.
Ze začátku - aby tě nepletl pohyb druhé nohy - můžeš nejprve trochu přidat plyn (cca 1500 otáček) a pak se soustřeď na tu levou nohu na spojce, s pravou nic nedělej. Až pochytíš ten grif na spojce a poznáš, v které poloze začne spojka zabírat, můžeš k tomu přidat to postupné přidávání plynu.
Často i zkušený řidič má problémy, když přesedne do jiného auta, kde spojka zabírá na výrazně jiném místě. To pak rozjezd vypadá jako by se zase učil...

Pokud při rozjezdu uslyšíš, že auto má snahu zdechnout, stačí znovu stlačit spojku a tím se motor vzpamatuje a pak dát víc plynu.
Přehazování pedálů nechápu.
Přidám plyn, pouštím spojku, když začne zabírat trochu se v tom místě zdržím až se auto hne a pak pustit a zrychlovat. Časem se ti to zautomatizje a bude to plynulé.
Jiná věc je rozjezd do kopce bez ruční brzdy.

Já mám řidičák dvacet let a rozjezd s ruční brzdou občas použiju dodnes. Když chci mít jistotu, že necouvnu.
Dnešní auta mají často asistenta na rozjezd do kopce. Když k tomu připočtu automatický převodovky, asistenty parkování, udržování pruhu, čtení značek a další fičury, tak takový auto už může řídit i poloslepý, jednonohý a jednoruký invalida.

Mám teď pár měsíců auto s těmahle vymoženostma. Asistent na rozjezd do kopce je fajn, (na výjezdu z Blanky jsem dřív radši používal ruční brzdu), ale to udržování v pruhu je zrádná potvora. Ono to funguje, ale hezky ukolébá pozornost, pak mu zasvítí sluníčko do kamery, a on se bez varování odpojí.

Já s tím nemám problém (řidičák od 1972), ale jeden poznatek z centra dopravního výzkumu. Sledovalo se dávání přednosti na přechodech pro chodce umístěných ve svahu (rozjezd do kopce). Před lety když toto pravidlo začalo platit tak většina řidičů přednost moc nedávala. Při nedávném průzkumu se zjistilo podstatné zlepšení. Na základě toho se zjišťoval důvod a hlavním důvodem bylo rozšíření vozidel s automatickou převodovkou.

Kdyz jde po rovine, tak jde jedna ruka dopredu a druha zaroven dozadu a nic neprehazujes. S tou spojkou a plynem je to podobny.

Technicky:
Pokud das malo plynu a klesnou ti otacky pod urcitou mez, tak ti motor "chcipne". Cim vic je motor zatizen a cim min ma plynu, tim pomaleji se toci a naopak.
Pokud je velky rozdil rychlosti otaceni kol a motoru (vcetne zarazene rychlosti=prevodu) a spojka neni pustena, tak se opotrebovava, cim vetsi rozdil, tim vic, protoze jedna cst se toci pomalu, druha rychle a mezi nima je treni.

Takze pri rozjizdeni, kdy kola stoji, potrebujes nejak "vyhmatnout" chvili, kdy se motor toci uz dost rychle, aby nechcipnul a ma dost plynu aby ta kola utahnul a auto rozpohyboval,
a zaroven se motor netoci jeste moc rychle, abys nehuntoval spojku prilis.

Takze nastartujes, motor jede pomalu na volnobeh, zacnes pridavat plyn, aby mel nejakou silu a zaroven zacne poutet spojku, aby se ta sila prevedla na kola a roztocila je - auto se rozjelo. Kdyz to vyhmatnes dobre, tak se spojka moc neprotaci, protoze motor je jeste pomaly, ale ma dost plynu aby se za chvilku roztocil poradne a naopak pomaly, ale zrychlujici motor s dostatkem plynu roztaci kola, takze se auto pohne. Pak tu spojku plynule (ale celkem rychle) pustis, takze je motor s koly spojen napevno, ale kola uz se toci, motor ma dost plynu a tak se nezastavi, nybrz zacne zrychlovat a auto se vesele rozjizdi.

Cele je to o te synchronizaci nohou, kdy jednou davas motoru stale vic plynu, druhou stale vic pousti spojku a ta trapna chvile, kdy spojka jeste nezabira naplno, ale brousi se, se odehraje rychle pri nizkych otackach motoru, ktery ale diky dostatku plynu nezastavi, nybrz naopak jeste zrychli.

Velmi zhruba a priblizne je volnobeh takovych 800-1.000, nejnizsi rozumne otacky pri zaberu 1.500, mezi tim bys mel prejit pomerne rychle a zaroven mezi tim pustit tu spojku. od 3.000 vys uz bys mel dat vyssi stupen (pokud jesne nejaky je), pod 1.500 bys mel dat nizsi (pokud nejaky je).

Kdyz radis nahoru, mel bys lehce ubrat plyn, protoze jednak nepohanis kola, jednak ti to klesne z tech 3.000 na 1.500 otacek, kdyz radi dolu, mel by lehce pridat, protoze jdes z 1.500 otacek na 3.000 (to je u naftaku to same) - pak ti to pri razeni nebude skakat a cukat.

Rozjezd do kopce bez ruční brzdy neumím a nemachruju, nerad bych pomačkal auto za mnou. Když se rozjíždím, při zařazené rychlosti a sešlápnuté spojce trochu přidám plyn, aby motor šel do trochu vyšších otáček (ale jen trochu), pomalu pouštím spojku, když motor začne zpomalovat (podle sluchu), trochu přidám plyn, aby motor otáčky držel a pokračuji v pomalém pouštění spojky a přidávání plynu a současně pomalu uvolňuji ruční brzdu, A to už se auto začíná rozjíždět. Dokud to neumím (a i když to umím, nevím, zda to umí i řidič toho auta přede mnou), tak si do kopce nechávám za autem přede mnou trochu větší mezeru, abych se mu nepodíval do kufru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru