Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolik stojí provoz rodinného domu?

Ahoj. Dívám se na rodinné domy a když neberu v potaz ceny, které teď jsou 2x větší, než byly cca 3 roky zpět, tak by mě zajímalo, kolik vlastně provoz baráčku stojí. Měl jsem nějaké odhady se všema přípojkama na výstavbu RD s pozemkem 500m v klidné části města kousek od centra KV. Dřevostavba tedy. Terén byl ve stavu, že byl v prudkém svahu u pole, takže si radši nechci kalkulovat cenu za úpravu. Konečná cena byla necelé 3M. Bez úpravy terénu. No a pokračovalo to tím, že si musíme koupit linku, dveře, vanu atd. Prostě mi to za ty prachy nepřišlo vhodné. Dům měl mít 80M2. V té době jsem se samozřejmě díval i na domy starší a cena byla jiná. Proto se tedy ptám, kolik vlastně provoz stojí. Tady beru třeba cenu kotle, střechy, komína atd. Prostě jestli je lepší koupit dřevostavbu za x mega, která stejně časem shnije, nebo koupit starší baráček zděný a dát tam ty prachy za to vše staré. Kolik vlastně vyjde roční suma za to, že vlastně jen bydlíte.? Mám koupený byt a tak mě hlodá myšlenka baráčku. Děkuji všem za pochopení a reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Záleží také na tom co jsi schopen si udělat sám. Pokud nebudeš manuálně zručný a máš koníčky mimo by… nový
nerady 01.07.2020 13:36
nerady
Asi jsou dnes jiné poměry, ale 80m2 na barák? To se mi zdá neuvěřitelně málo. Za plyn jsme platili… nový
L-Core 01.07.2020 15:04
L-Core
Pokud chceš ušetřit náklady na topení, pak zateplit půdu (foukaná vata) + výměna oken. Foukaná vata… nový
Jan Fiala 01.07.2020 18:11
Jan Fiala
Půdu prakticky nemáme. Celé to zateplení podkrovek by byl bohužel problém, protože podkrovky jsou š… nový
L-Core 01.07.2020 21:42
L-Core
Psal jsem zateplení půdy, ne střechy. Tím jsem myslel, dát izolační vrstvu na půdu. Zřejmě tam nepot… nový
Jan Fiala 02.07.2020 07:25
Jan Fiala
Jak jsem psal, půdu (nepochůzí) máme velmi malou a kam se dostanu, je zaizolovaná relativně dobře. P… nový
L-Core 02.07.2020 08:07
L-Core
Jen rada..NIKDY , ale opravdu NIKDY nekupuj a následně nepředělávej starej barák...leda by byla cena… nový
Schizo 10.07.2020 10:19
Schizo
Taky už jsem mockrát slyšel, že to měli raději zbourat a postavit nanovo, než předělávat starý. poslední
Prasak 10.07.2020 21:05
Prasak

Záleží také na tom co jsi schopen si udělat sám. Pokud nebudeš manuálně zručný a máš koníčky mimo byt zůstaň v bytě. Pokud budeš manuálně zručný a baví tě zahrada, dílna a opravy všeho možného tak si kup starší domek ale počítej s tím, že je tam pořád co dělat. Pokud budeš kupovat nový a nebudeš milionář tak se připrav na splácení hypotéky až do důchodu a strachu aby si nepřišel o dobré zaměstnání. Jinak náklady jsou u každého domu jiné. Příklady vlastní voda + septik = náklady 0, voda a kanalizace od vodárenské společnosti rodina 4 členové = výdaje cca 8.000,-Kč. Topíš kotlem na dřevo, dřevo samovýroba nebo levně od obce náklady na otop ročně do 10.000,-Kč a tak je to u všeho. Pokud máš u domku zahradu můžeš si pěstovat svoji vlastní zeleninu. O chovu zvířat se nezmiňuji jelikož to záleží na tom zda máš možnost získat levně krmení jinak se to moc nevyplatí pokud vyloženě nestojíš o domácí maso a vajíčka. Na vesnici musíš ale počítat s vlastním vozem a dávat si bacha, aby si nepřišel o řidičák. Neposledním faktorem jsou sousedi. Jinak Karlovarsko jak tvrdil můj kamarád před více jak 30 lety je ráj ztracenců. Roční úbytek obyvatel z tohoto kraje ročně kolem 1000 obyvatel vypovídá sám o sobě. Pravděpodobné propouštění ze Sokolovské uhelné a v budoucnu ukončení těžby hnědého uhlí také pořádně zacvičí s pracovním trhem.

Asi jsou dnes jiné poměry, ale 80m2 na barák? To se mi zdá neuvěřitelně málo.

Za plyn jsme platili za rok (do konce února 2020) 26 tisíc. Cca po 25 letech jsme měnili plynový kotel (30? 40? tisíc)
Za elektřinu (do konce května 2020) 20 tisíc.
Za vodu (vodné a stočné) 5 tisíc, ale kromě vody z řádu máme i studnu (záchody, pračka), dešťovku (pračka) a rozvod závlahy na latifundie za barákem.

Barák má přes třicet let, vevnitř jsme akorát malovali a předělávali kompletní rozvody vody a část odpadů, koupelku, záchod, prádelku, to nějakou tu stovku stálo. Asi by bylo vhodné vyměnit okna, krytinu střechy vč. účinnějšího zateplení, případně celý barák zateplit. A lepe vyřešit kanalizaci na dvoře a před barákem, vč. lepšího napojení na řád.

Ta kanalizace nás asi nemine, počítám, že to vyjde tak na 50-100 tisíc (já to kopat nebudu). Okna, střecha a zateplení by vyšlo baj vočko na mega, do toho se nám moc nechce. Pokud bychom ušetřili třeba polovinu nákladů na topení (plyn), než se mi to po 10-15 tisících ročně vrátí, dávno budu metr osmdesát hluboko. Buď to vydržíme, nebo prodáme a půjdeme jinde.

Máme kompletně podsklepený barák, přízemí + komplet podkroví. Metry čtvereční podlahové plochy celkem teď počítat nebudu, ale tipuji to tak na 250. Bydlíme tu sami dva s manželkou, děcka jsou dávno pryč.

Pokud chceš ušetřit náklady na topení, pak zateplit půdu (foukaná vata) + výměna oken.
Foukaná vata s pochůzní plochou (kostra + OSB + 30cm minerální vaty) od Magmarelax něco přes 100k, okna v 2-patrovém baráku přišla na nějakých 120k.
Zateplovat boční zdi nemá až tak velký efekt. Zateplená půda se projeví jak v zimě, tak v létě - neuvěříš, o kolik klesne teplota v patře pod půdou. Zrovna dnes (a to není ještě úplné vedlo) jsem vystrčil hlavu na půdu a bylo tam vedro jak prase.

Půdu prakticky nemáme.

Celé to zateplení podkrovek by byl bohužel problém, protože podkrovky jsou šikmé, už nic víc tam nedostanu, konstrukce střechy (krovy) je železná. Takže bych musel komplet vyhodit křidlici, nějak to zvýšit, udělat nové zateplení, asi pak jiný povrch (ušlechtilý plech nebo fotovoltaika). Navíc nemám jednoduchou střechu, ale tvarově hodně komplikovanou.

Prdím na to, desítka/dvacítka úspory mě nespasí (s těmi našimi náklady více nejsme schopni ušetřit). A v baráku máme klimatizaci.

Psal jsem zateplení půdy, ne střechy. Tím jsem myslel, dát izolační vrstvu na půdu.
Zřejmě tam nepotřebuješ chodit, takže o to by to bylo levnější. Stačí pak nějaké fošny (cestičky), aby ses dostal, kam potřebuješ.
Prošel jsem si zateplením půdy, výměna oken, venkovní žaluzie.
Co se týká tepelného komfortu, tak půda výrazně snížila teplotu v horním patře v létě + úspory na topení v zimě.
Venkovní žaluzie jsou schopné srazit teplotu v létě, zvlášť na sluneční straně taky o několik stupňů
Okna ti to zaizolují a odizolují i okolní hluk, ale tam jsou úspory spíš při topení než v létě.

Jak jsem psal, půdu (nepochůzí) máme velmi malou a kam se dostanu, je zaizolovaná relativně dobře. Problémem jsou spíše šikminy a ta železná konstrukce střechy. Tu nepředělám, musel bych zbourat půl baráku. Řešením by bylo nad tu železnou konstrukci střechy dát polystyrénové panely, něco takového: http://www.izodom2000.cz/download/stresni_panely.pdf

Jenže tato investice (plus okna atd) by se mi těžce nevyplatila. Co bude s barákem "po nás", je mi jedno, ať se noví majitelé postarají..

Jen rada..NIKDY , ale opravdu NIKDY nekupuj a následně nepředělávej starej barák...leda by byla cena za pozemek samotný extrémně nízká a pozemek by za to stál...pak ano, ruinu rozhrnout a postavit nový dům.

Sám mám přestavbu + nástavbu na stávající RD za sebou a ikdyž jsem boural " Pouze " jednu štítovou stranu a přistavěl patro, už NIKDY bych to nedělal. Ta energie a hlavně ČAS investovaný do předělání něčeho, co NIKDY nebude tak, jak bys chtěl aby bylo...
ANO, mám krásné, vzdušné, prostorné a světlé bydlení s obytnou plochou 152 m2...ale za stejné peníze jsem mohl mít na zahradě přízemní bungalov a úplně nový..NE, již nikdy přestavbu .

Náklady na bydlení 4 členná rodina :

ENERGIE záloha 1400 kč / měsíc většinou stačí, někdy doplatek 200 - 400 kč / rok

PLYN záloha 660 kč / měsíc přeplatek do 1000 kč / rok plynem pouze vařím a ohřívám vodu .

Topení . Mám krbovky s výměníkem do systému a spálím v průměru 8 - 10 metrů dřeva..v roce 2010 to bylo 12 metrů . Cena dřeva se liší, někdy zadarmo, pokud pomáhám s těžbou, jindy za 600-800 kč metr ( dub, buk, bříza ) jednou jsem vyzkoušel jaké to je , nechat si dovézt naštípané rovnané dřevo.. rovnaný metr byl pak i s dopravou za 1380 kč .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru