Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Auto - rady pro nákup ojetého vozu

Dobrý den, jsem studentkou vysoké školy, chtěla bych si koupit nějaké starší auto, nový model určitě ne. Momentálně dělám autoškolu, ale chci mít nějaký rozhled už teď, jelikož jsem amatérka a upřímně se v tom nevyznám...

Byl by prosím někdo tak hodný a napsal mi, co kontroloval u ojetých vozů, jaké by doporučil - dle výkonu, menší spotřeby a dalších kritérií?

Částka cca do 70 000, bratr mi říkal, že na bazarech jsou, že nemám věřit např aaa auto, ale těm fyzickým osobám, zároveň si vzít s sebou automechanika, který mi řekne, jestli to souhlasí dle inzerátu. Na inzerátech jsem viděla i za 30-50 tisíc.

Palivo bych chtěla na benzín, nějaké menší jako ke škoda fabia, ta má prý i levné náhradní díly.

Děkuji moc a přeji Vám krásný den.

Vysokoškolačka a není schopná vymyslet normální nadpis? Ani po upozornění?
Změna hloupého předmětu, původně: Auto (host)

Předmět Autor Datum
Ojeté auto je vždy loterie, dají se natrefit dobré kousky, ale i černé díry na peníze. Takže nelze p… nový
Prasak 23.10.2021 12:26
Prasak
Obvykle radím obejít příbuzné a velmi dobré známé, jestli se nepotřebují zbavit staršího, ale ještě… nový
Yarda 23.10.2021 19:31
Yarda
Pokud chcete kupovat auto přes inzerát, nebo z bazaru, rozhodně nechoďte nakupovat sama, ale vezměte… poslední
afroman 23.10.2021 23:43
afroman

Ojeté auto je vždy loterie, dají se natrefit dobré kousky, ale i černé díry na peníze. Takže nelze poradit konkrétní model, zvláště v současné době je to v bazarech bída, kdy se konkrétní model nemusí dát sehnat.
Takže asi bych omezil výběr na základní kritéria:
- cena (+ nějaká rezerva na základní servis po koupi, alespoň 15 - 20 tisíc)
- dostupnost servisu (i když nebude asi problém s čímkoliv z běžných aut)
- benzínový motor, ojetý nafťáky za 50 tisíc jsou finanční sebevražda
- výkon motoru? To je individuální, někdo potřebuje silný auto, někomu stačí, že to jede. Ale tohle bych podřídil až stavu konkrétního vozidla.
Když jsem kupoval současný auto, měl jsem na něj základní požadavky a vloni taky moc velký výběr nebyl, takže jsem rád, že jsem sehnal auto v dobrým stavu, věku a nájezdu a výkon motoru jsem prostě jen akceptoval takový, jaký byl - 90 koní. Ale ani pro začátečníka bych nebral auto, co má míň, jak 50 kW, to měly jen ty nejslabší Fabie a to fakt nejede.

Další věc - větší auto = dražší provoz a servis. Takže ne auta typu Octavia, ale fakt raději Fabia. Ale že by bylo na Fabii všechno za hubičku, to zase ne.
Menší auto má výhodu ve městě, zvláště pro začátečníky.
Stav auta - ne vždy mladší auto a menší nájezd znamená lepší stav.

Suma sumárum - projít bazary, inzeráty, podívat se na nabídku, na auto mrknout, projet, prohlídnout člověkem, co se v autech alespoň trochu vyzná, aby nabízený vůz nebyl jen naleštěný hnůj.

Obvykle radím obejít příbuzné a velmi dobré známé, jestli se nepotřebují zbavit staršího, ale ještě dobrého auta, aby si udělali v garáži místo pro nové.
Ale jak slýchám cvrkot v davu, tak teď není nejvhodnější doba na pořizování auta - nového ani ojetého.
:-(

Pokud chcete kupovat auto přes inzerát, nebo z bazaru, rozhodně nechoďte nakupovat sama, ale vezměte sebou někoho kdo tomu opravdu rozumí (nemyslím ty lidi co jsou ve všem nejchytřejší a všechno znají) ale buď nějakého nadšence do aut, kdo se o to zajímá ve volném čase a nebo přímo automechanika.
Já se zajímám o auta hodně už 10 let, ještě než jsem měl řidičák :-D a dá se sehnat opravdu pěkné opečovávané starší auto, že se kolikrát divím proč ho majitel prodává, ale chce to hledat, 90% aut na inzerátech jsou vraky, když to řeknu zjednodušeně.
Nejhorší když vidím jak do bazaru přijde někdo kdo ví akorát kde má auto volant a dveře ( bez urážky :)) myslím prostě běžný řidič uživatel, kterých je většina ) a teď jen poslouchá ty řeči prodejce a na autě se snaží kontrolovat věci, co si přečetl v kníže "jak kupovat ojeté vozidlo". Sám nepozná a nemůže poznat vůbec nic.
Takže pro auto na inzerát/ z bazaru doporučuji jet jedině s někým kdo se v tom vyzná!
Jinak ještě já osobně bych při této částce vůbec nekoukal na rok výroby, ale hlavně na technický stav auta. Jestli je o 5 let starší nebo novější, nehraje roli. Záleží jak se o to majitel staral, jestli měli pravidelný servis a u starších aut je hodně znát když byly garážované.

Jinak pokud máte na auto určitou částku, nekupujte auto za veškeré peníze, ale nechejte si třeba 10 000 na počáteční běžný servis a kontrolu (např. olej, filtry, brzdové kotouče + destičky, rozvody motoru).
Doporučit konkrétní auto úplně nejde, ale třeba jedničková fabie s motorem 1.4 16V by šla sehnat za tu cenu už pěkná, bez koroze a s malým nájezdem. Jednoduché auto co vydrží a jezdí za 6L /100 km

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru