Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Koupě auta

Ahoj, přemýšlím nad koupí nového auto. Momentálně jezdím ve Fabii 2 HTP. S autem jsem na dojíždění do práce spokojen - nízká spotřeba, lážo plážo po okrskách. Akorát tankuji a měním olej. Problém nastává, když potřebuji vyjet někam dál. Dálnice jsou utrpení a 200 km po okrskách je taky nic moc. Co se týče mně, tak jsem typ řidiče, který má auto rád a nejedu prostě 3 hodiny na 3500 ot./min.

Z firemní flotily jsem si oblíbil Octavii 3 110kw a jsem rozhodnut pro její koupi. Požadavky na auto mám přesně dané a jsem si v nich 100% jistý (110kw TDI, manual, combi, 2017/2018, facelift, LED světlomety, do 115 000 km). Auto v takové specifikaci stojí kolem 400k. Věc, ve které si nejsem jistý je, jestli auto koupit teď nebo rok - dva počkat. Když teď koupím auto se 100 000 km budu vědět, že se s ním nejezdilo kolem komínu, ale že mělo minimální dieselový nájezd. To u 9 let starého auta se 100 000 km vědět nebudu.
Otázka je, jestli za rok, s příchodem faceliftu 4. generace klesne hodnota o tolik, že by se vyplatilo čekat. Nutno dodat, že skrze chabou motorizaci HTP tolik necestuji, což je můj jediný koníček.

Rád bych slyšel váš názor na věc a jak by jste se rozhodli. Děkuji

Předmět Autor Datum
Jestli chceš auto, kup si ho teď. Za dva roky může vypadat trh s auty jakkoliv. Osobně bych však něc…
Prasak 03.02.2024 21:55
Prasak
Osobne tvrdím presný opak... ak je auto v dobrom stave, potom staršie sú lepšie. Nové autá sú dnes č…
Ale 04.02.2024 18:12
Ale
Jenže teď je otázkou, kdy to začalo. Jestli stačí auto staré 20 let nebo je potřeba jít do padesátil…
ml1 06.02.2024 13:08
ml1
Ja bych koupil ted, nez porad na neco cekat. Jinak dve poznamky, najezdim soukrome cca 10-13 tisic…
Fyjalovadrahota 11.02.2024 17:11
Fyjalovadrahota
Máš přesné požadavky a tak když ho začneš shánět nyní, tak ho možná do roka seženeš.:-)
nerady 11.02.2024 20:32
nerady
100 je prd nájezd. Kupoval jsem BMW 2009 s 164k km v roce 2019. Teď má 250k a na drobný servis stále… poslední
CreativanDevil 14.03.2024 20:09
CreativanDevil

Osobne tvrdím presný opak... ak je auto v dobrom stave, potom staršie sú lepšie. Nové autá sú dnes často vyložene stejný systém ojebu ako u tlačiarní, kde Canoni neskenujú, keď nemáš atrament (ku skenu fakt netreba), alebo HP tvrdí že tlačiareň môže fungovať len s ich atramentom lebo inak môže sa tlačiareň nakaziť vírusom (teda povedali že sú neschopný si zabezpečiť výrobok). Alebo ten InstantInk bazmek, ku čomu je plno negatívnych recenzií.

Stejná šlamastika je dnes u áut. Predplatné na každú piču, a mamka, ktorej pukol plastový obal na kľúči musí len a len oficiálne v škoda za pár centimetrový kus plastu zaplatiť 150€. U starých áut nie si otrokom výrobcu.

Jenže teď je otázkou, kdy to začalo. Jestli stačí auto staré 20 let nebo je potřeba jít do padesátiletých veteránů (20 let, to je rok dva tisíce něco, to se už podle mě dost rozmáhalo). To opraví místní kovář, ale ekologie dostává na frak, přecejenom z dnešních výfuků jde skoro jen oxid uhličitý a voda (teda čisté produkty spalování uhlovodíku), ale co šlo z výfuků před 30 lety ani nechci vědět (oxidy dusíku a oxid uhelnatý asi bylo to nejmenší).
Nedávno někde byla aféra kolem polských vlaků, že měly nastavenou fiktivní poruchu (něco bezvýznamného jako chybu kompresoru, ale s tím se nesmí vyjet) po nějaké době provozu, nebo pokud gps modul zaznamenal pobyt v konkurenční opravně. Jsem si skoro jistej, že podobné "ojeby" mají v sobě i ty dnešní počítače na kolečkách, kterým se říká automobily.

Ja bych koupil ted, nez porad na neco cekat.

Jinak dve poznamky, najezdim soukrome cca 10-13 tisic rocne kratke trasy a do TDi uz bych nesel. Jako dobry, ale dlouho se to zahriva a je to hlucnejsi oproti benzinu, naklady jsem nepocital, ale subjektivne to vyhodnejsi moc nebude a benzin je komfortnejsi. V praci mam Superba v benzinu a je to velky rozdil.

Sel bych do automatu. Doma mam 11 let stare auto s DSG a neni problem. V praci mame DSG vsude a rizeni je pohodlnejsi. Kdyz musim nekdy presednout do manualu, je to nepohodlne, hlavne nekde v centrech mest, zacpach a podobne.

100 je prd nájezd. Kupoval jsem BMW 2009 s 164k km v roce 2019. Teď má 250k a na drobný servis stále jezdí.
Když se o to budeš starat,měnit olej častěji než 20k, sem tam zkontroluješ hladiny a jestli někde neuniká olej tak ti vydrží i 400.
Tenkrát jsem litoval že jsem koupil hned první auto co mi přišlo pod ruku protože jsem se bál že ho někdo vyfoukne. Ale po 4-5 letech si říkám že jsem možná stejně vyhrál pěkný kus.
Ta cena se za rok o moc nezmění. Lidi co koupí 4kové octavie neřeší peníze a dají je do ruky někomu kdo to neprodá levně a ještě si udělá marži. 3octavie bude žádaná právě kvůli lidem jako ty.

Jen poznámka k tomu "3500 otáček 3 hodiny"
DPF poděkuje když tomu dáváš (regenerace a vypaluje) a pro benzín 3500 je prd. Jezdil jsem každý víkend praha-ostrava a auto dostávalo zabrat jen na podvozek. A to jsem pod 3 tisíce šel zřídka v 2l diesl

Za mě pokud jsou prachy tak můžeš koupit auto. A aspoň už 2 roky budeš jezdit a zesrevisuješ co bude potřeba. Než 2 roky jezdit v něčem co ti nevyhovuje a pak až budeš servisovat a hledat.

PS: 400 za octavku bych nedal :-D Radši bych ulevil na km a rocích a koupil krásný koráb. Servis na tom stejně bude podobně a do autorizaku už s tim ani nemusíš
ale někomu stačí málo

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru