Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Je to úvaha? :)

Zdravím. Ve škole jsme měli za úkol se podívat na film vlasy a budeme z toho psát slohovou práci - úvahu.
Chci se vás zeptat, jestli se jedná o úvahu, děkuji.

Jakmile jsem zjistil, že se mám podívat na film Vlasy, tak jsem se hned začal zajímat, co to je za film, o čem vůbec je a jak bude působit na mě? Po chvíli hledání na internetu jsem zjistil, že se jedná o velmi oblíbený film, i když vůbec netuším, proč. Myslím si, že film jako mohl být vskutku dobrý a mohl mít zajímavý konec. Samozřejmě neměl.
Z počátku na mě film působil tak, že hned po první minutě jsem litoval, že jsem dostal jen mononukleózu, a přežil. Počáteční děj mi přišel velice nezajímavý, a i když budeme uvažovat o tom, že režisér chtěl poukázat na dobu hippies, tak se stále jedná o ztrátu času, kterou jsem mohl využít líp. Třeba si udělat přestávku na záchod a nemusel jsem trpět. Po chvíli, kdy už jsem neočekával dožití dalšího dne, se film mírně zlepšil, ale stále bych byl radši v zapáchající místnosti smrdící jak poklopec, než to sledovat dál. Vážně nevím, co lidi přimělo se dodívat až sem, dobrovolně. Po první hodině filmu, která lze použít jako dilatace času u sci-fi filmů v budoucnosti, to začalo být kupodivu i mírně zajímavé. Bohužel, jen mírně. Poté, co hlavní hrdina odešel na vojnu, tak jsem s ním začal soucítit, že se vlastně nemohl mile rozloučit se svou milovanou. Zkuste se vžít do jeho kůže. Nenaštvalo by vás to? Naštěstí jeho dobrý přítel mu přišel pomoct. Nečekaně. Prohodili si tedy věci, identity a hlavní hrdina mohl jet za svou milou, ovšem to ještě netušil, že při své neúčasti na základně začne poplach a jeho přítel, který ho na malou chvíli zaskočil, odlétá bojovat do Vietnamu. Podle mého názoru dopadl ještě velmi dobře a umřel se ctí, vzhledem k tomu, co prováděl. Konec samozřejmě končí tím, jak jeho kamarádi, včetně hlavního hrdiny, oplakávají jeho hrob. Dojemná chvíle.
Nevím, co si teď o tom filmu myslíte vy, nicméně já zastávám názor, že film byl nudný, nezajímavý, předvídatelný a vůbec se mi nelíbil. I po zhlédnutí filmu jsem nepřišel na to, čím na ostatní lidi tak zapůsobil?

Předmět Autor Datum
Neni to uvaha. Mne to pripada spis jako recenze/kritika. Uvaha je nejake zamysleni nad necim. Tzn.…
merlouska 23.10.2015 00:57
merlouska
Děkuji. Ze začátku jsem to plánoval udělat jako úvahu, ale ten film se mi tak znechutil, že jsem pro…
Vilak 23.10.2015 01:04
Vilak
Hlavně to dejte přečíst někomu, kdo opraví ty chyby. Nesmyslné věty, které mají být spíše součástí s…
Kurt 23.10.2015 08:25
Kurt
No, tak tohle už by se za úvahu dalo považovat, to první byla fakt spíš recenze (mimochodem jsem se…
Machr55 23.10.2015 15:42
Machr55
Teoreticky to uvaha je, aj ked sa to naozaj podoba skor na recenziu, z ktorou navyse nesuhlasim. Mys…
fleg 23.10.2015 08:20
fleg
preto nad filmom uvažuje kritickým pohladom,aj to možno považovať za určitý druh úvahy a treba zobra…
audax 23.10.2015 13:34
audax
Na ten film jsem se podíval vyloženě z donucení a téma bylo také zadané. Tyto typy filmu nemám rád a…
Vilak 23.10.2015 14:47
Vilak
Z počátku na mě film působil tak, že hned po první minutě jsem litoval, že jsem dostal jen mononukle…
fleg 23.10.2015 18:04
fleg
samotný film má byť akýmsi protestsongom voči vojne vo Vietname,je to viac-menej americká trauma svo…
audax 24.10.2015 09:04
audax
Ten film som videl prvykrat ako 15rocny v kine a hned ma zaujal pribehom aj muzikou. A americka trau…
fleg 25.10.2015 10:10
fleg
a preto musí nutne vyvolať pozitívnu emociu v každom ? alebo ako tomu mám rozumieť ? raz tvrdíš jedn…
audax 25.10.2015 12:21
audax
Ty si nejaky nabruseny v poslednej dobe na mna. Ty si tvrdil, ze film je dnes nepochopitelny pre mla… poslední
fleg 25.10.2015 13:26
fleg
jen můj názor: dívat se film o hipících... to není úkol ale trest
Ekmos 23.10.2015 18:23
Ekmos
Jo, takhle film o Youtuberovi, to by byla věc. Potom ho ještě potkat a štěstí je dokonáno. Některým…
karel 23.10.2015 19:22
karel
stejný horor
Ekmos 23.10.2015 21:43
Ekmos
Vlasy vobec nie su o hipikoch. Pokial si to myslis asi si videl iny film.
fleg 24.10.2015 08:35
fleg

Děkuji.
Ze začátku jsem to plánoval udělat jako úvahu, ale ten film se mi tak znechutil, že jsem prostě psal. Bez přemýšlení. Zkusím udělat druhou verzi, která už bude úvaha. Doufejme.

Je tu:
Jakmile jsem zjistil, že se mám dívat na film Vlasy, tak jsem se hned začal zajímat, co to je za film, o čem vůbec je a jak bude působit na mě? Po chvíli hledání na internetu jsem zjistil, že se jedná o velmi oblíbený film. Ale proč?
Film se odehrává v šedesátých letech v New Yorku, kde mladý muž potká partu hippies. Jak vlastně tito lidé žili? Co dělali a jak se chovali? Čeho všeho byli schopní? Ačkoliv mi film o životu hippies nic nového nedal. Nevím, jestli bychom se teď zachovali stejně jako postavy ve filmu v tehdejší době, ale podle mě ne. Podle mého názoru měli tito lidé velmi zajímavý a neočekávaný život plný dobrodružství, ale i strasti. Byli schopní vtrhnout na cizí hostinu, pobuřovali policii a pravděpodobně většina z nich brala drogy. Co víc dodat? Ačkoliv si myslím, že tento způsob života je naprosto nevyhovující. Tak musím smeknout před druhou polovinou filmu, kde se dostalo takové obětavosti, kterou by v dnešní době asi nikdo nebyl schopný podstoupit. Zkuste se vžít do jejich situace. Uvažujte o tom, že musíte jít na vojnu, i když se nestihne rozloučit se svou drahou polovičkou. Váš přítel je samozřejmě na tolik obětavý, aby riskoval svůj život tím, že dojede k vám na základnu v převlečení za seržanta a navrhne vám, abyste si vyměnili uniformy a identity. Udělali byste to s tím vědomím, že váš přítel, ačkoliv nemá vojenský výcvik, může byt odvolán do války? Přesně ve filmu se tak stalo a kamarád hlavního hrdiny zůstal na základně a mezi tím, kdy hlavní hrdina trávil čas se svojí milou, byl povolán do boje, kde zemřel.
Myslíte si, že byste byli schopni se pro někoho takto obětovat? Nebo riskovat, aby se pro vás někdo obětoval? Myslím si, že i když už dávno není doba hippies, tak bychom stále mohli byt dosti stateční na to, abychom byli schopní toto riziko, pro kamaráda, podstoupit. Nebo ne?

Hlavně to dejte přečíst někomu, kdo opraví ty chyby. Nesmyslné věty, které mají být spíše součástí souvětí ("Ačkoliv mi film o životu hippies nic nového nedal.", "Ačkoliv si myslím, že tento způsob života je naprosto nevyhovující. atd.") a další perly (víte o tom, že "natolik" je jedno slovo?).
A vůbec ta forma je taková divná. To téma vám někdo zadal? Nešlo by napsat lepší úvahu o životě mravenců lesních?

No, tak tohle už by se za úvahu dalo považovat, to první byla fakt spíš recenze (mimochodem jsem se nad ní hodně rozzuřil, protože Vlasy považuji za jeden z nejsilnějších protiválečných filmů, navíc s vynikající hudbou). Tu druhou půlku (obětování se pro druhé) by to asi chtělo víc rozvést, třeba to rozebrat z pohledu jednotlivých postav, jak by ses zachoval ty sám v jejich situaci, zauvažovat jak by dané osoby vnímaly, kdyby k té výměně nedošlo apod.

Osobně tedy nevnímám film jako pouhý film o hippies, ale jako protiválečný film, využívající právě mírové poselství hnutí hippies. Ono je totiž potřeba si uvědomit historické souvislosti vzniku jak filmu tak vlastního muzikálu. Muzikál vznikl cca v roce 1968, kdy již USA několik let válčily ve Vietnamu a koncem 60. let se v USA začaly množit velké demonstrace proti účasti USA v této válce. V čele odporu bylo právě hnutí hippies (heslo "Make Love Not War"). I z toho důvodu zaznamenal muzikál značný ohlas a úspěch.
Formanův film vznikal o cca 10 let později, kdy už z hnutí hippies zbyly pouhé nostalgické vzpomínky a skončila i válka ve Vietnamu. Forman film pojal jako konflikt výstředního provokujícího jedince se "slušnou" konzervativní společnosti (to je jeho typické téma, které lze najít prakticky ve všech jeho US filmech) a podařilo se mu vytvořit fantastický nadčasový protiválečný film.
Dodnes tento film považuji za jeden z nejlepších. A dodnes vzpomínám na jeho první uvedení v (tehdy ještě) ČSSR (už tedy nevím přesně kdy, ale určitě to bylo někdy v druhé polovině 80. let).

Teoreticky to uvaha je, aj ked sa to naozaj podoba skor na recenziu, z ktorou navyse nesuhlasim.
Myslim, ze si ten film nepochopil, okrem hlbsieho posolstva hra vo filme uzasna hudba a navyse je velmi dobry na vyuku anglictiny (pouzivali sme na VS).
Vlasy su proste klasika, keby ten film nebol dobry nezaradil by sa medzi nezabudnutelne filmy. Fakt, ze tebe sa moc nepacil je len vzacna vynimka potvrdzujuca pravidlo.

samotný film má byť akýmsi protestsongom voči vojne vo Vietname,je to viac-menej americká trauma svojej doby,úprimne koho z dnešných mladých zaujíma nejaká americká trauma ? a k tomu z éry hippies ? mladých dnes možno zaujme téma vietnamská vojna vo forme filmov a la Rambo a spol,ale donútiť ich rozmýšlať nad filmom Vlasy a všetkými súvislosťami,to je dnešnej mladej generácii na hony vzdialené......

Ten film som videl prvykrat ako 15rocny v kine a hned ma zaujal pribehom aj muzikou. A americka trauma ma tiez vtedy nezaujimala, hipici su mi ukradnuti doteraz, protest voci vojne ma asi tiez nebral. Cele to bolo o tom, ze to vo mne vyvolalo emociu a to pozitivnu.
A Rambo sa mi pacil tiez, takze tvoje argumenty, ze dnesna generacia je v tomto ina ako sme boli my su pase.
Proste niekomu sa ten film paci a niekomu nie a kedze vacsinu ludi sa vzdy pacil je to dnes filmova klasika aj bez pochopenia hlbsich posolstiev.

a preto musí nutne vyvolať pozitívnu emociu v každom ? alebo ako tomu mám rozumieť ? raz tvrdíš jedno,raz druhé,presne podla toho,ako sa ten,komu sa snažíš niečo vyčítať zachová...v dotyčnom vzbudil emocie negatívne,nezaujal ho vôbec,bolo,zle lebo ho nepochopil,teraz je zle,lebo ja tvrdím,že sa dnes film ako taký môže zdať nepochopitelný pre mladých,už im nemá čo povedať lebo je to vzdialená doba,ktorú nezažili,zasa je zle,o čo Ti do prdele ide ???

Ty si nejaky nabruseny v poslednej dobe na mna.
Ty si tvrdil, ze film je dnes nepochopitelny pre mladych, ja som ti argumentoval, ze som ho tiez videl ako mlady a nepochopitelny pre mna nebol (ani pre vacsiniu ludi, s ktorymi som ho vtedy videl).
Ja nikomu nevycitam, ze v nom nevzbudil pozitivnu emociu, ja vycitam to, ze ak niekto povie, ze uz po prvej minute lutoval, ze to vobec pozeral a navyse sa priznava, ze to pozeral z donutenia je jasne, ze jeho "uvaha" nebude "objektivna" a on si nazor na film spravil este skor ako ho vobec videl.
Otazka je naco je taka tendencna uvaha, ci nazor vobec dobry. Pre mna je to rovnaka hlupost ako ked mi moje dieta tvrdi, ze toto nelubi a tamto nelubi a toto mu nechuti a pritom to v zivote v ustach nemal. Ale jest to nebude.
Keby zacal uvahu tym, ze film si pozrel, nezaujal ho, nepochopil ho a nepacil sa mu beriem, ale on ho odsudil skor ako ho videl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru