Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem

Dobrý den, je mi 16 let a chci odejít ze SŠ protože se budeme stěhovat a mě ta škola tam ani nebaví kvůli mistrům a učitelům kteří jsou totálně neschopní.. proto se chci zeptat nemám ani pololetní vysvědčení můžu teda odejit ze SŠ ted a potom se prihlasit na jinou školu kde se přestěhujem ? a nastoupil bych zase do prváku po nové školním roce.. jde to tak ? zase si zopakovat 1 ročník ?

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hlavně si uvědom,že bez maturity nebo výučního listu budeš celý život jen zametat ulice nebo skládat…
Karel04 20.01.2016 23:36
Karel04
Ona ta maturita v dnešní době není žádná záruka že se povede sehnat slušná práce. Maturitu jsem si u…
Dejsa 21.01.2016 09:20
Dejsa
Já mám bakaláře a nejsem si moc jistej, zda jsem si polepšil. Naopak jsem se za ty roky na VŠ dost z…
neoras 21.01.2016 10:34
neoras
Maturita je dneska základ, aby měl člověk šanci, že nebude muset kopat kanály od rána do noci venku…
Potkan007 21.01.2016 21:42
Potkan007
Až příjde doba, kdy nejvíc vydělá ten, co opravdu něco produkuje, něco přináší tak to bude teprve pa…
Dejsa 21.01.2016 21:52
Dejsa
Myslis jako ze manageri podniku si vydelaji o tolik vic, nez delnici ve vyrobe? Nebo bankeri? A co i… nový
helemese 22.01.2016 20:44
helemese
Je lid dělný a lid podpůrný, tedy ti okolo. Bohužel ve velkých firmách je často trend takovej, že dě… nový
Prasak 22.01.2016 21:08
Prasak
Ako uz pisal prasak, casom vo firmach zvykne rapidne narastat mnozstvo kdejakych zbytocnych managero… nový
MM.. 22.01.2016 21:28
MM..
Tak urcite je spousta takovych pripadu, ale to je uz problem dane firmy, ze neumi fungovat efektivne… nový
helemese 22.01.2016 22:12
helemese
Preco by mala "vyssi" pozice mat vyssi platy? Co to je "vyssi pozice"? Z mojho pohladu je nejaky man… nový
MM.. 22.01.2016 22:22
MM..
V tomto s tebou souhlasím, spousta lidí remcá na vyšší pozice jen z toho důvodu, že netuší, co oprav… nový
Prasak 23.01.2016 00:35
Prasak
Jsou i nenahraditelní a nesesaditelní co by měli dostávat hodně peněz, aby nic nedělali. Protože kdy… nový
Yarda 23.01.2016 12:21
Yarda
Jako by to bylo u nás v práci. nový
Prasak 23.01.2016 12:45
Prasak
Pravda pravdoucí, každá mince má dvě strany. Ten kdo zná problematiku, tak vidí přesně tohle :-) poslední
icepower32 23.01.2016 13:29
icepower32

Ona ta maturita v dnešní době není žádná záruka že se povede sehnat slušná práce. Maturitu jsem si udělal, 8 měsícu po škole jsem hledal práci(opravdu aktivně hledal) a stejně jsem zustal u točení volantem na co bych nemusel mít ani základku. Ale určitě nelituji že jsem si ji udělal. Spíš do dnes lituji toho, že jsem nešel po střední a maturitě dál......Studentský život byla paráda. V té době jsem ani nevěděl jak dobře se mám.

Já mám bakaláře a nejsem si moc jistej, zda jsem si polepšil. Naopak jsem se za ty roky na VŠ dost zadlužil a kdo ví, kde bych byl, kdybych ty roky pracoval. Paradoxně ten titul někdy překáží (osobní zkušenost). Na střední to bylo fajn, ale VŠ byly nejhorší roky mýho života.

Samozřejmě je to o přístupu, pokud na to člověk sere a nemá kontakty, horko těžko najde něco rozumnýho.

Maturita je dneska základ, aby měl člověk šanci, že nebude muset kopat kanály od rána do noci venku v horku i v mrazu. Vidím to na kamarádech, s výučním listem a s tak tak dochozenou základkou na tom jsou s prací skoro stejně.
S VŠ mám podobný problém. Sice jsem se zatím nezadlužil a k bakaláři jsem teprve na půlce cesty, ale už teď vidím, jak víc než polovina odešla a rozhodně ne všichni museli, velká část šla dobrovolně pracovat, protože neshledávali přínos v dalším studiu, radši si za stejnou dobu připíší pár řádků do životopisu a něco vydělají, než aby se věčně učili kvůli pár písmenkům a papíru. Pomalu se začíná vracet doba, kdy je titul jen malý bonus a ne základ všeho.

Myslis jako ze manageri podniku si vydelaji o tolik vic, nez delnici ve vyrobe? Nebo bankeri? A co investori?

Kdyby prisla tva doba, tak by to tu cely zkrachovalo, prumysl by zkolaboval a ty by si nejspis umrel hlady. Proc by mel majitel podniku delat 7 dni v tydnu, cely dny, stresovat se, resit kdejakou blbost...kdyz by si za skladani do krabicek nekdo vydelal stejne? Jednoduse by nikdo nebyl ochotny zakladat podniky, obchodovat, starat se o marketing...a tak by prumysl sel do kytek. Prave o tolik vetsi vyplata motivuje ty schopne k tomu, aby vytvareli nove podniky a tim i pracovni mista. Aby posouvali hranice, vytvareli nove produkty, zlepsovali sluzby...

Ja nejsem management, ani majitel. Delam prave ve vyrobe, podilim se na produkci. Presto by me nikdy nenapadla jina varianta nez ta, ze je naprosto v poradku, ze ma muj sef vic nez ja (on neprodukuje fakt nic) a jeho sef ma vic, nez on...

Muzu se zeptat, co bychom my ve vyrobe produkovali, kdyby tu firmu nekdo nezalozil? A komu bychom prodavali, kdyby marketing neumel vyrobek prodat? A myslis, ze bychom byli konkurenceschopni, kdybychom nemeli sefy? Jak moc efektivni bude vyroba bez mistru a vedoucich? A logistika se vyresi taky sama? A co reklamace? At uz nase, nebo na nas? Fakt myslis, ze ten co nekdo produkuje je lepsi, nez designer, co vytvoril obal? Jeden bez druheho bude bez prace. Takovych otazek muzu dat hodne, ale plati jedno jedine pravidlo jiste. Kazdy si vydela tolik, kolik je ochotny mu nekdo dat. A presne to je jeho cena na trhu prace. Stejne jako vyrobek ma cenu takovou, jakou jsou ochotni za to lide zaplatit.

Jsou extremy a lide, u kterych sice muzeme kroutit hlavou, ale ve vetsine pripadu je hierarchie docela logicka a pochopitelna.

Je lid dělný a lid podpůrný, tedy ti okolo. Bohužel ve velkých firmách je často trend takovej, že dělnýho lidu, tedy těch přímo produktivních, je stejně, někdy snad i míň, než těch nepřímo produktivních. Nejde ani tak o jejich funkce, ale o to, že jich je často moc a jejich pracovní vytížení je nezřídka velmi nízký. Jinak by neměli čas na vysedávání v kantýně, postávání na kuřárně každou hodinu, vykecávání s kolegy na každým rohu. Do toho bývá přemanažerováno, kdy se ve firmě postupem času rozroste struktura managmentu na více mezistupňů, přičemž to původně fungovalo i bez nich.

Když je pak člověk ve firmě trochu dýl, tak vidí, jak spousta lidí na vyšších pozicích leckdy vůbec netuší, co vlastně mají pod sebou - úsek technické podpory vede člověk, co si neumí ani vyměnit žárovku v lustru.

Příklad ze života, nedávno - přišli za kolegou, že má jít za tou skupinkou osob na jistou výrobní linku.
- "Proč?"
- "Chtějí tu linku zlepšit."
- "A co tam budu dělat já?"
- "No máš jim vysvětlit, jak ta linka funguje, protože oni vůbec neví, jak to funguje a co to dělá"
- "No ty vole!"

A pak se divte frustraci dělnýho lidu, když jeden montér s mizerným platem vydělá prachy na někoho s platem pětinásobným a užitečností spornou.

Ako uz pisal prasak, casom vo firmach zvykne rapidne narastat mnozstvo kdejakych zbytocnych managerov apod, ktorych uzitocnost je sporna. Ja robim vo vyvoji a vidim XY ludi ktori jedine co vedia je problem od zakaznika napisat mne a potom moju odpoved napisat zakaznikovi (a este ju aj napisu blbo :), apod. A mozno vedia este s tym zakaznikom ist na pivo, alebo mozno ani to ne. :-)
(P.S. a o mnohych ani neviem ze existuju, az kym sa od niekoho nedozviem ze existuju :D)

Tak urcite je spousta takovych pripadu, ale to je uz problem dane firmy, ze neumi fungovat efektivne. Nic to ale nemeni na tom, ze princip je v poradku. Vyssi pozice musi mit vyssi platy. Jinak neni zadna motivace lidi a slo by to do kytek. Taky to nemeni nic na tom, ze pokud je jim firma ochotna ten plat za nic davat, tak prakticky je to jejich cena. Stejne jako nemusime chapat, proc ma nejaka patlanice cenu nekolika milionu :) Ma ji, protoze je ochotny ji nekdo zaplatit :)

Jinak plne chapu co rikal Prasak. Cucet na hnupa, co nic nedela a ma za to vic je jiste frustrujici. Ale aspon ma clovek motivaci stat se tim hnupem. Treba kdybych nemaloval po lavicich kosoctverce a lepe se ucil, mohl jsem po kantynach vysedavat taky. Takze ma hlavni frustrace neni z nich, ale ze me :-D

A jeste takova zalezitost k zamysleni. Ja delam ve vyrobe mistra. Kolikrat toho mam nad hlavu, jsem porad ve stresu a jsem presvedcen, ze si zaslouzim kazdou korunu, co dostanu. Presto naprosta vetsina delniku je presvedcena, ze jsem jenom hnup, co si vysedava na mistrovne, nema moc prace a cas od casu chodim jenom otravovat s blbostma.

Ja se zas divam na ne a rikam si, jak hezky a bezstarostny zivot si vedou, nic se je netyka, klidne si nedojdou protoze je boli hlava, nemaji zadnou iniciativu a celkove to jsou trochu banda povalecu.

A takove zamysleni. Neni mozna cely problem v tom, ze ma clovek tendence si vzdycky myslet, ze je na tom hur nez ten druhej, ze ma vic prace, ze to a tamto? Bezne posloucham od ostatnich, jak jsou presvedceni, ze toho delaji o tolik vic, nez jejich kolegove (a pritom to neni pravda), ze zacinam byt presvedcenej, ze nas mozek proste sidi a pulka problemu je v tomto. Nebo mame jen prilis malo informaci na spravne vyhodnoceni. Kazdopadne tento jev sleduju napric pozicema uz nekolik let, sleduju ho i u sebe, sleduju ho u sveho sefa, ktery nic nedela a ma vic nez ja...za nic... :-D

Mozna by lidem stacilo mene se divat na ostatni a vice na sebe? :)

Nicmene bezpochyby existuje spousta lidi, kteri si nezaslouzi kolik maji, ale nebude to mozna tak zhavy, jak si myslime.

Preco by mala "vyssi" pozice mat vyssi platy? Co to je "vyssi pozice"? Z mojho pohladu je nejaky manager nizsi pozice, ptz vie menej, a je zbytocny :-)
Ja si nemyslim ze som na tom hur, ti bezni manageri maju mozno stejne jak ja, ale ten princip je trochu postaveny na hlavu, napr. taki CEO kdejakych akcioviek robia uplne hovno, obcas privedu do krachu celu firmu, a za taketo "zasluhy" si este vyplatia par milionov eur odmenu a potom idu na pivo s exekutorom :-D To je sakra kruta realita, mal som raz kupene aj take akcie, bohuzial.

V tomto s tebou souhlasím, spousta lidí remcá na vyšší pozice jen z toho důvodu, že netuší, co opravdu dělají. Ono to vypadá, že mistr na lince, či jinej vedoucí, jen sedí u počítače a válí si šunky, ale že tam klepe do klávesnice výkazy práce, docházku, řeší dovolený podřízených, objednávky materiálu, splnění plánu... a do toho ještě řešit to, že Novák si stěžuje, že Blažková smrdí a Havelka furt mele pantem a ten nechce dělat tohle, tamten nemůže ono a tamtomu se udělalo blbě. Dělník na koncu směny odloží vercajk, uklidí pracoviště a jde domů. Vedoucí po šichtě zůstane dýl a dodělává, co nestihnul, večer v posteli mu v hlavě šrotuje, co se dneska udělalo blbě a jak to zejtra napravit.
Ještě horší případ je, když má služební mobil a nadřízení mu pak volají i domů.
Takže ty peníze si zaslouží, i to kafe v kantýně.

A pak jsou ve firmách takoví, jak jsem popisoval výše - na svoje často sporně užitečný pozice se prolezli zadkama a po cizích zádech, hrají si na mistry světa, aniž by opravdu rozuměli, páchají nehorázný škody svou ne/činností, ale prochází jim to, protože neúspěchy umí hodit na jiný a před nadřízenými se umí patřičně prezentovat, takže jim to žerou a jsou přesvědčeni o kvalitě těchto hazjlů. Čím větší firma, tím více jich tam je, tzv. overbastarding. A drží se tam, protože tito bastardi, přestože si jdou často vzájemně po krku, kupodivu drží spolu, schopný vyštvou a praticky jim jde jen o to, aby nasbírali body do životopisu. Jestli to bylo něco užitečnýho, není důležitý, hlavně že mají nějakej "projekt", kterým se můžou chlubit před personalisty v další firmě, kam půjdou, až to v té současné firmě praskne, či ji nějak potopí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...