Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak pise Wikan, roli hraje hlavne hlasitost. U spuntu je asi problem pravdepodobne predevsim v tom,…
merlouska 08.03.2016 00:15
merlouska
Děkuji za užitečné informace a za tu tabulku. Myslím, že sluchátka asi poškozují vice, ale jen kvůli… nový
SemplexCZ 08.03.2016 15:53
SemplexCZ
Tak ja se o celou tu oblast problemu se sluchem zajimam trosku vic do hloubky nez bezny clovek :-)… nový
merlouska 08.03.2016 22:52
merlouska
Tohle mě zrovna zajímá, co je tak cenného na poslouchání (nejspíš asi hudby, audioknihy), že to stoj…
lost johnny 08.03.2016 14:57
lost johnny
Ja sa obcas izolujem od okoli doma, napr. ked sused zacne "hrat" na klavir apod :-) Jeden cas hraval… nový
MM.. 08.03.2016 17:42
MM..
Trochu to přeháníš. Náš přimární smysl je zrak. Pokud dostatečně používáš ten, jsi schopný se chovat… nový
helemese 09.03.2016 00:02
helemese
Náš přimární smysl je zrak. To neni tak uplne pravda :-) Ver tomu, ze by ses hodne divil, co vsechn… nový
merlouska 09.03.2016 00:26
merlouska
Samozrejme bez usi prijdem o zvuk a bez cichu o pachy :) Primarni je zrak ale kvuli tomu, cemu mozek… nový
helemese 09.03.2016 00:42
helemese
Ono ale zalezi na zvolenem prikladu. U prechazeni pres koleje je jasny, ze primarnim smyslem je zrak… nový
merlouska 09.03.2016 01:18
merlouska
A úplně nejhorší je (což je v tomhle státě bohužel normální), něco jiného slyšet, a něco jiného vidě… poslední
RITCHI 10.03.2016 19:02
RITCHI
Ked si zapchas ucho tak je dnu teplejsie a vlhkejsie, mozu sa pripadne mnozit viac bakterie vnurti u… nový
MM.. 08.03.2016 17:49
MM..

Jak pise Wikan, roli hraje hlavne hlasitost.

U spuntu je asi problem pravdepodobne predevsim v tom, ze lidi je pouzivaji na rusnych mistech a pokud je nemaji dobre izolovane od okolnich zvuku, tak zvysuji hlasitost, aby prebili ten hluk okoli.

No a ta vyssi hlasitost je pak nezdrava, at uz ji poslouchas z cehokoliv - ze spuntu, z reproduktoru nebo ze stavebnich stroju a podobnych ramusicich veci.

Zdroje me moudrosti, teda pokud jsem to pochopila dobre (:-D):
http://tech.firstpost.com/news-analysis/the-ultima te-in-ear-earphone-safety-guide-68455.html
https://www.avforums.com/threads/are-ear-canal-hea dphones-safe.747413/

A tady je celkem pekny clanek o tom, pri jakych urovnich uz hlasitost muze skodit: kolik-decibelu-skodi

A nenech se ukolebat tim, ze "jeste slysis jako rys" - ono to dlouhodobe vystavovani nadmernemu hluku se muze projevit taky az pozdeji a postupne. Nebo se muze objevit tinnitus, coz taky neni neco, o co by clovek zrovna stal.

Děkuji za užitečné informace a za tu tabulku.
Myslím, že sluchátka asi poškozují vice, ale jen kvůli té přehnané hlasitosti, jinak v tom zřejmě není žadný rozdíl.
No a docela mě zaujalo zmínění o tinnitu, protože on je ten problém že už ho 1 rok a 2 měsíce mám. Je mi 14 a stalo se to na silvestra z roku 2014 na rok 2015, když mi bouchla nešťastnou náhodou petarda v ruce. A proto jsem se vcelku rozhodl tohle celé napsat a trochu se o to zajímat. Před tím, než jsem tinnitus neměl, jsem normálně poslouchal se špuntovými sluchátky často, ale poté jsem je přestal používat a nepoužil jsem je doteď. Používám zatím jen reproduktory a myslím že jsem také omezil hlasitost. No a začínám tak uvažovat, že bych je zase chtěl začít používat, ale právě nevím jestli se to nemůže třeba nějak zhoršit a tak. Kdybych si třeba sluchátka dal do uší a jen tak je měl a žádnou hudbu nepouštěl, tak slyším a soustředím se jen na ten tinnitus a podle mě kdybych to tak nechal nějakou chvíli, tak by se to zhoršilo, ale možná za nějakou chvíli zase ustálo. Nevím ale jak by to fungovalo s hudbou, protože bych se nesoustředil na tinnitus.

No a zajímalo by mě, jak jste se (ses) dozvěděl o tinnitu, protože to není podle mě moc známá věc. Nejspíše při hledání informací nebo že ho máte (máš) také (což doufám že ne).

Tak ja se o celou tu oblast problemu se sluchem zajimam trosku vic do hloubky nez bezny clovek :-)

Jinak tinnitus tak trochu mam, ale jen obcasnej a chvilkovej, takze zadnej velkej problem. Jinak to, co popisujes, je celkem normalni - kdyz neslysis nic jineho, tak se na tinnitus soustredis, zatimco kdyz slysis i jine zvuky, tak tinnitus jde do pozadi a zapomenes na nej.

Tohle mě zrovna zajímá, co je tak cenného na poslouchání (nejspíš asi hudby, audioknihy), že to stojí za to, aby se člověk zvukově izoloval od okolí? Jasně, že pro zábavu, ale při cestě městem nebo kdekoliv na veřejnosti bych si myslel, že je důležitější dávat pozor. Na dopravu, na sebe, eventuálně na jiné lidi... Vidění je tak 160 stupnů, zbytek kolem sebe vnímáme sluchem.
Z mojí generace to nikdo nedělá, abych se zeptal, a mí potomci to taky neprovozují.

Je to vědomá výměna opatrnosti za zábavu, nebo to neřešíte?

(Neptám se nutně přímo tazatele, snad to sem trochu pasuje.)

Ja sa obcas izolujem od okoli doma, napr. ked sused zacne "hrat" na klavir apod :-) Jeden cas hraval na violincelo tak to sa ani nedalo izolovat, chavabohu s tym uz prestal :)

P.S. ja si myslim ze ludia vseobecne a vzdy do sluchatok pustaju vyssiu hlasitost jak by mali v miestnosti na repro, mozno to je aj kvoli tomu ze pocujem to len ja tak si to mozem vyhulit nahlas a nerusim susedov, a napr. aj basy (resp. to bum bum v popmusic) su u slusnych sluchatok omnoho silnejsie jak by to bolo v miestnosti, ked som si ja vyhulil trochu sluchatka tak mi to bum bum trieskalo do ucha ze som potom mal este hodiny nejake rozbite usi, v miestnosti aj keby som vyhulil sub tak by mi to tak usi nerozbilo. Takze IMHO tym ze cloveka sluchatka podvedome lakaju daj si ma hlasnejsie nikoho nerusis, a tym ze bum bum trieska rovno do usneho bubienka, to nici usi asi vseobecne viac.

Trochu to přeháníš. Náš přimární smysl je zrak. Pokud dostatečně používáš ten, jsi schopný se chovat bezpečně. Já neslyším venku nic a troufám si tvrdit, že se chovám bezpečněji než spousta lidí. Vidím to kolem sebe běžně. Já jdu přes cestu a vždy se pořádně rozhlédnu a to i na cestách, kde nic nejezdí,prostě všude. A ten přede mnou bez sluchátek jde aniž by se podíval...však tu nic nejezdí a slyšel by přeci ne? Divil by ses, jak častým jevem to je. Stejně tak se dívám i na chodnících za sebe, když měním směr...jestli nejede třeba kolo. No, "slyšející" lidi jsem to snad ještě neviděl udělat...a pokud jde o nějaký nepřehledný úsek, třeba výjezd z garáže na ulici apod., vyndávám si je z uší. Mimochodem už x let jsem nezažil žádnou vypjatější situaci jako chodec, žádně skočení pod auto. Jako cyklista bych si ovšem sluchátka nevzal nikdy a tam se fakt divím, že si je lidé dokáží vzít.

Chci tím říct, že opatrnost je o hlavě, ne o uších. Buď se chováme bezpečně, nebo ne. Jak říkám, náš primární smysl je zrak, víc ve své podstatě nepořebujeme k přežití :)

Samozřejmě existuje velká spousta volů, co nepoužívají pořádně ani oči a ještě si dají sluchátka... Stejně tak je spousta volů, kterým by nepomohl ani smysl navíc.

Samozrejme bez usi prijdem o zvuk a bez cichu o pachy :) Primarni je zrak ale kvuli tomu, cemu mozek prirazuje nejvyssi prioritu, diky cemuz nas zrak nejmene sidi a nejvice na nej spolehame. V nem mame nasi jisototu,ostatni smysli uz jen pomahaji. Idealni je mit vsechny, kazdy ma svuj ukol samozrejme a jsou take velmi dulezite. Ovsem myslim nejsem jediny, ktery by radsi prisel o usi ci cich, nez o oci, ze ano? :)

Tedy pokud pujdu pres koleje bez usi, pomoci zraku, nebude to velky problem. 2x se rozhlednu a s usmevem si vykrocim. Bez cichu me to bude uplne jedno. Zkuste ale zakryt oci a jit pres nadrazi pomoci usi bez prechoziho podivani...uvidite, kolik jistoty v tom bude :) To dela primarni smysl primarnim. Naopak zakryj usi netopyrovi ci cich krtkovi :) Stejne tak pro nas je dulezitejsi, jak clovek vypada, pro psa to zase bude jeho pach, kteremu veri vice, nez svym ocim. Smysly si holt nejsou rovny.

Kazdy zivocich ma nejaky primarni smysl. Clovek ma zrak...nelze rict "to neni uplne tak pravda". Primarni muze byt jen jeden, takze bud to je pravda, nebo neni. Nic mezi tim. Zadny ne uplne :) To nedava smysl :)

Ono ale zalezi na zvolenem prikladu. U prechazeni pres koleje je jasny, ze primarnim smyslem je zrak. Ale co kdyz ti dam radio a reknu ti, at mi zjistis, jake bude zitra pocasi? K cemu ti potom bude zrak? Primarnim smyslem se okamzite stane sluch. Co kdyz bude nekde unikat plyn? Uvidis to ocima? Ne, roli primarniho smyslu prebere cich.

Takze v tomhle s tebou prave nesouhlasim ohledne toho primarniho smyslu. Spis by se to dalo definovat tak, ze pro ruzne cinnosti jsou ruzne primarni smysly.

Zrak to bude pro orientaci v prostoru.
Sluch to bude pro komunikaci a v detstvi pro uceni se.
Cich/chut to muzou byt pro detekci (ne)zavadnosti jidla.
Atd.

Zeptej se nevidomeho, jestli by radsi neslysel. Nejspis ti rekne, ze ani omylem. Zeptej se lidi, kteri prisli o sluch v dospelosti. Reknou ti, o co vsechno prisli a do jake izolace je to uvrhlo. Pocit, ze ztrata sluchu "prece nic neni", je dost iluzorni. Ale kdo to nezazil, ten neuveri. Je fakt, ze sluch se da nahradit lepe nez zrak, ale zaprve uz to nikdy nebude stejne, a zadruhe ne vzdy je takova nahrada mozna.

Ono je to asi takhle: v detstvi je vetsi pruser neslyset, v dospelosti je vetsi vopruz nevidet. Ale tak jako tak je ztrata jednoho z tech dvou smyslu vzdycky dost problematicka a nejde uplne rict, ze "neslyset je lepsi nez nevidet".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru