Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chef knife

Ahoj, chtěl bych koupit taťkovi nějaký hezký kuchyňský nůž .. na prachy moc nehledím (no trochu jo) ale hlavně aby byl kvalitní..

Tipy? Co tak projíždím net, tak japonskému ostří se asi toho moc nevyrovná ...

Zatím jsem nenašel jiný lahodící mému oku než tento:
http://marpoint.cz/kuchynske-potreby/zwilling-ja-h enckels-kuchynske-noze-solingen-prislusenstvi/noze -jednotlive/miyabi-5000mcd/?ProductName=zwilling-j -a-henckels-miyabi-5000mcd-nuz-gyutoh-cepel-delky- 20-cm

Předmět Autor Datum
Ta Micro Carbide MC63 ocel je prejmenovana Super Gold II od japonskeho Takefu Speciality Steel (stoj…
BarneyCalhoun 26.03.2016 22:19
BarneyCalhoun
Tak ono je dost podstatné i to, jestli se kupuje nůž pro milovníka oceli nebo pro někoho, kdo často…
karel 26.03.2016 22:55
karel
užitečné informace ... dik
MKc 27.03.2016 03:00
MKc
Jinak pokud to nemusi byt japonec a nevadi Made In USA tak za uvahu stoji rozhodne model Sikayo od C…
BarneyCalhoun 27.03.2016 12:31
BarneyCalhoun
Ten vyzera perfektne, ale za tie prachy by sa dala kupit mensia sada "normalnych" kuchynskych nozov… poslední
blue5 27.03.2016 13:43
blue5

Ta Micro Carbide MC63 ocel je prejmenovana Super Gold II od japonskeho Takefu Speciality Steel (stoji treba za velice znamou oceli VG10). Pocitej s tim ze na tvrdosti 63HRC s tenkym ostrim bude mit nuz brutalni rezivost, spickovou vydrz ostri ale staci nozem nekde seknout nebo riznout do tvrdeho materialu (podlozka, naraz o neco kovoveho ve drezu, tvrda kost apod.) a je slusna sance na odstipnuti materialu z vrcholu ostri. Kapitola sama o sobe je brouseni - umi tata brousit v ruce na kamenech? Protoze na beznem sup-sem-sup-tam obtahovaku nuz znicis a profi brusic stoji to co stoji.

Jako nuz je to nadherny ale OPRAVDU ho oceni jen ten kdo umi s nozem skvele pracovat a dela to casto - bezny uzivatel bude spise frustrovan. Pro bezne pouziti bych klidne slevil na neco z nejvyzsi rady Wusthof a pokud to ma byt "japonec" tak klidne na neco z laminovane oceli VG10. A nebo poptat nozire - za tyhle penize mas napr. spickovy kuchynak z perfektni praskove oceli Elmax (Bohler Uddeholm) od Petra Dohnala u ktereho si sam presne urcis tvar, typ vybrusu, strenku apod.

Tak ono je dost podstatné i to, jestli se kupuje nůž pro milovníka oceli nebo pro někoho, kdo často vaří a chce ten nůž denně používat. Profíci často používají Wüsthof, nejaponský Zwilling, MAC, KAI, Global. Čím dál častěji se místo klasiky používá santoku, takže je na zvážení i typ nože. Jinak jako dekorace nebo pro sváteční vaření je to nádhera.

Jinak pokud to nemusi byt japonec a nevadi Made In USA tak za uvahu stoji rozhodne model Sikayo od Chris Reeve Knives. Nevim jak moc se orientujes v nozich ale Chris Reeve se rika "Rolexy mezi nozema" a jsou vyhlaseny dokonale preciznim zpracovanim coz jako vlastnik Nyaly a Professional Soldier potvrzuju :-). Nemit doma necele tri roky par novych Shun tak uz jsem Sikayo vzal. Ten tvar vypada na pohled debilne ale jakmile ho vezmes do ruky tak neuveritelne zapadne a skvele se drzi. Sikayo ma jednostranny vybrus coz je na jednu stranu naprd protoze se se rozlisuje nuz LEFT-hand a RIGHT-hand ale jakmile clovek poprve do neceho rizne tak pochopi o cem to je protoze ta precize na rezu je opravdu znat. Ale chapu ze ne kazdymu tenhle styl sedne. Ocel je S35VN coz je praskovka vyvinuta specialne pro nozirsky prumysl, vyborne drzi ostri, ma slusnou odolnost proti korozi (bacha, highend kuchynsky nerezovky jako ta co jsi si ji vybral nejsou vetsinou "nerezovky") a necha si libit i tezsi zachazeni. No a jako bonus vyhradni zastoupeni Chris Reeve v CR ma www.mujnuz.cz coz je velice seriozni firma a mas jistotu ze v pripade nejakeho problemu s nozem s Tebou nevybabraji (tady treba trochu pozor na znamy www.nuz.cz, vicemene jsem s nima skoncil prave kvuli reklamacim - v podstate cokoliv se snazi hodit na nevhodne pouziti :-( )

Ten vyzera perfektne, ale za tie prachy by sa dala kupit mensia sada "normalnych" kuchynskych nozov znacky Wüsthof alebo Zwilling. Mna by napriklad urcite viac potesili 3-4 kvalitne noze na rozne pouzitie nez jeden, ktory by si zasluzil skor cestne miesto vo vitrine ako dekoracia.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru