Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hladovka - hubnutí

Zdravím, mám takový dotaz, ideálně pro nějakého výživového poradce...

Na netu jsem se dočetl, že při hladovce začne organismus čerpat z vlastních zásob, což je logické. Bohužel se to týká nejen tuků, ale i svalové hmoty.
Pokud bych tedy během hladovky pil pouze vodu a proteinové nápoje, zapojil do toho i cvičení, jaký bude výsledek?? ?

Předmět Autor Datum
Při pití proteinových nápojů se tomu těžko dá říkat hladovka. A strava sestávající se hlavně z bílko…
Wikan 11.06.2019 20:40
Wikan
Musí jíst hlavně pravidelně. Aby tělo nedělalo zásoby.
Jan Fiala 11.06.2019 21:06
Jan Fiala
Ano, pravidelnost je součástí normálního příjmu potravy.
Wikan 11.06.2019 21:14
Wikan
keď počujem pojem hladovka tak ja si len pomyslím "debil"... áno rýchlo schudnete, ale pak po hladov…
Mlocik97 11.06.2019 21:38
Mlocik97
V skratke. Chudnutie = vydaj vacsi ako prijem. Potraviny sa skladaju z cukrov, tukov a bielkovin. KO…
fleg 13.06.2019 17:40
fleg
takže ak chcem pribrať tak bych mal menej cvičiť a viac jesť? hmm, nie že bych do teraz netrávil 12…
Mlocik97 13.06.2019 17:48
Mlocik97
Někdo to takhle holt má. A někdo si zase jenom čuchne k čokoládě a má o dvě kila víc. Ono jde taky o…
Wikan 13.06.2019 18:52
Wikan
Zabudol si na prve axiom...ak je vydaj vacsi ako prijem chudnes. Ak nepriberas je tvoj vydaj >= ako…
fleg 13.06.2019 19:26
fleg
a malo sa hybes nehra rolu. a mozno by si potom nevypotil takuto myslienku. tá myšlienka nebolo ho…
Mlocik97 14.06.2019 11:34
Mlocik97
Ja nevravim, ze chudnes, proste nepriberas, pretoze tvoj organizmus +- spotrebuje aj pri nedostatku…
fleg 14.06.2019 13:40
fleg
Taky jsem se kdysi dostal až na 65 kilo (při mých 170 cm tabulková váha) ale bylo znát, že to neni o… poslední
ml1 14.06.2019 14:25
ml1

keď počujem pojem hladovka tak ja si len pomyslím "debil"... áno rýchlo schudnete, ale pak po hladovke hneď zas začnete priberať a priberete raz toľko, lebo pri nepravidelnej strave si telo bude chcieť robiť zásoby, keďže vie že je šanca že nedostane látky ktoré potrebuje (pretože hladovka ho presvedčila že tomu tak môže byť). Ak chcete chudnúť, tak naopak, treba jesť čo najčastejšie (ideálne až 6x denne), pravidelne, a len zmenšiť porcie... ak chcete chudnúť, tak treba nie držať hladovku, ale len zmeniť čo jete, nie koľko (ceľkovo za deň), a schudnete dosť hlavne potením. P.s. poznám človeka čo to s hladovkami preháňal (trebárs mesiac nejedol absolutne nič, len pil mrkvovú štavu a minerálku), teraz je zdravotne na tom katastrofálne.

V skratke.
Chudnutie = vydaj vacsi ako prijem.
Potraviny sa skladaju z cukrov, tukov a bielkovin. KOnzumovat len jednu zlozku je blbost. Strava ma byt vyvazena.
Cukry delime na mozno, di a polysacharidy.
Bieloviny sa stiepia na aminokyseliny, cca 13 je ich esencialnych = telo si ich nevie vytvorit a musis ich prijat v strave. Aminokyseliny su zakladnym stavebnym prvkom svalov.
Tuky su energeticka zasoba organizmu.
Ako to cele funguje.
Zacnes cvicit...tel spaluje jednoduche cukry, ich zasoba je relativne mala, takze ide na polysacharidy. Ak spali aj tie a potrebuje dalsiu energiu zacne stiepit bielkoviny = zacne ti "zrat" svaly.
V poslednom stadiu nastupuju tuky, ktorych stiepenim si ziska potrebnu energiu.
Z tohoto vidis, ze je dolezite pri hladovka/diete cvicit, pretoze dochadza k ubytku svalovej hmoty.
Pokial chces spalovat tuky musis cvicit dlhsie ako 20-30min, je to individualne samozrejme a ide o to, aby sa zacali palit tie tuky. Na palenie tukov sa odporucaju aerobne aktivity (napr beh).
Pit vodu + proteinove napoje = zaludocne problemy a chudnutie ziadne.

takže ak chcem pribrať tak bych mal menej cvičiť a viac jesť? hmm, nie že bych do teraz netrávil 12 hodín spánkom a 12 hodín za počítačom, nie že bych nejedol za 4 ľudí, kludne aj pol kila šalátu so 14 rožkami na večeru a pri čom mal len 63 kg pri 194cm výške, ale myslím si že to asi nefunguje úplne tak. Nebo mám rozbité telo a funguje na inej pohonnej hmote? :-D

Zabudol si na prve axiom...ak je vydaj vacsi ako prijem chudnes. Ak nepriberas je tvoj vydaj >= ako prijem. To je cele.
To, ze ty mas pocit, ze vela jes a malo sa hybes nehra rolu.
Mohol by si sa skor zaujimat o to ako funguje ludske telo a naco potrebuje energiu (a kolko) a mozno by si potom nevypotil takuto myslienku.

a malo sa hybes nehra rolu.

a mozno by si potom nevypotil takuto myslienku.

tá myšlienka nebolo hovoriť o tom že chudnem aj keď výdaj mám menší, nie nemám ho menší, len hovorím že to nieje pohybom čož si sám povedal, ale tys sám predtým tvrdil že treba cvičiť abys chudnul. Mne najviac energie spotrebuje asi mozog a žalúdok samotný. Ja chápem jak to funguje. A to že neviem pribrať ani nieje spôsobené že bych nevedel jak to treba dosiahnuť, ale tým že proste mám genetikou dané že budem špageta. DNA neojebem (presne jak Wikan to napsal). Popravde ale schudnúť je ľachšie než pribrať.

Ja nevravim, ze chudnes, proste nepriberas, pretoze tvoj organizmus +- spotrebuje aj pri nedostatku pohybu tolko co prijmes. Ako si spravne poznamenal cast energie spotrebuje naprikla mozog, cast travenie, ci ine procesy/organy. Niekto ma vacsiu spotrebu, niekto mensiu, a preto sa moze stat, ze ked by 2 rovnako vysoki ludia jedli to iste jeden priberie a druhy nie.
Cvicit treba nie preto, aby si schudol, schudnut dokazes aj upravou stravy. Cvicit treba preto, ze pri diete/hladovke prichadzas o svalovinu a tu treba doplnat.
A genetiku samozrejme odrbes....v 15 rokoch mi povedal spoluziak na lyziarskom, ze som straaasne suchy...a bola to pravda (typicky ektomorf, uzke plecia, ultra nizky podkozny tuk).
Dnes mam o 20kg viac, ver tomu, ze ked budes to telo rokmi bombardovat ono sa to podda. A cim budes starsi tym viac sa bude poddavat.

Taky jsem se kdysi dostal až na 65 kilo (při mých 170 cm tabulková váha) ale bylo znát, že to neni ono. Asi za to spíš mohlo to, že jsem měl několik dnů tak rozběhaných, že jsem neměl pořádné jídlo. Časem jsem kila nabral zpět respektive výš až někam k metráku, no teď už jsem se dlouho nevážil, nějak se mi nechce to posuzovat podle váhy, ale víceméně se bez ohledu na příjem tělo drží mezi 95 a 105. Představoval bych si něco mezi, tak kolem 80 kilo, ale nehodlám se tím nijak stresovat (natož abych řešil každé deko, je jasné, že když vypiju půl litru čaje, že mám o půl kila víc).
Já mám pocit, že je potřeba někde otočit kolečkem nastavené hodnoty. Připadám si (v obou případech), jako když si nastavím topení na 25 a chci dosáhnout 22 tím, že otevřu okno (pak samozřejmě topení hicuje, protože se to snaží dohnat). Takže si taky myslím, že stavová rovnice zásoba = příjem - výdej případně pro jednotlivé kroky zásoba(k+1) = příjem(k) - výdej(k) + zásoba(k) má nějaké trhliny, tělo asi někdy nemá potřebu úplně všechno ukládat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru