Předmět Autor Datum
Pytaj sa konkretne, dostanes konkretnu odpoved. Domacu ulohu nikto robit za teba nebude. nový
fleg 19.10.2019 10:02
fleg
Soubor příkladů z fyziky pro bakalářskou fyziku VŠB TUO prof. ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Příklad č. 35… nový
karel 19.10.2019 10:07
karel
Snad to bude správně. Fyziku mám až příští semestr. :) Vím, jaké to je, když se někde zeptáš na rad… nový
Holy99 19.10.2019 11:31
Holy99
Ja zase viem, ze si mu tymto nepomohol. Vypocital si to zanho, on to opise a zostane rovnak blby ako… nový
fleg 19.10.2019 19:23
fleg
Ono strašně záleží na vyučujícím, vím to z vlastní zkušenosti. My na VŠ měli na matiku 4 semestry v… nový
L-Core 19.10.2019 19:52
L-Core
Co na vejšce, ale synovec měl takovou matikářku už na základní škole. Celá třída měla problém s mate… nový
Prasak 19.10.2019 21:24
Prasak
Průšvih je že většina ženskejch neumí matematiku učit. Oni to i perfektně umí, ale neumí to vysvětli… nový
nerady 19.10.2019 23:00
nerady
To jsem měl na ZŠ štěstí na učitelku, protože u ní mi matika nedělala problém, zvládnul (a pochopil)… nový
Prasak 20.10.2019 00:18
Prasak
Mě štve, že se matematika na středních školách(hlavně na gymnáziích) redukuje. Není třeba ubírat lát… nový
Holy99 20.10.2019 00:53
Holy99
Musí se redukovat. Chtějí víc vysokoškolsky vzdělaných, úroveň musí jít nutně dolů. Začíná to už od… nový
karel 20.10.2019 01:06
karel
Nechápu. Proč se musí redukovat? Kor na gymnáziu, kde většina stějně pokračuje na vysokou školu. Ja… nový
Holy99 20.10.2019 01:18
Holy99
To přece není nic nového, úroveň studentů klesá a jinak to nejde. Jestliže se za posledních deset le… nový
karel 20.10.2019 01:29
karel
Ono to vyznělo tak, že je to úmyslné snižování obsahu sylabu na středních školách, aby si šli lidé d… nový
Holy99 20.10.2019 02:16
Holy99
Podla mna si to vystihol...ludia nehlupnu, ale z neznameho dovodu sa meni system vyucby a neustale s… nový
fleg 20.10.2019 10:25
fleg
Nemáš zdroj nebo nevíš, jaký čas na písemku měli ? Příklady jsem sice spočítal i po včerejších kněžd… nový
hynajs 20.10.2019 14:25
hynajs
Už to nevím přesně, ale mělo by to být v některém z těch dokumentů. http://jcmf.cz/node/1074 [88172-… nový
karel 20.10.2019 14:43
karel
Díky. Já to hledal na stránkách gymnázia. nový
hynajs 20.10.2019 16:03
hynajs
Asi jsem blbej, ale co znamená, že se přímka otáčí kolem bodu? Takový pojem jsem snad neslyšel. Jina… poslední
Wikan 20.10.2019 17:13
Wikan

Ono strašně záleží na vyučujícím, vím to z vlastní zkušenosti.

My na VŠ měli na matiku 4 semestry vyučující, která nenaučila, nevysvětlila absolutně nic. Co sis nenaštudoval z jakési doporučované sovětské učebnice, nevěděls. Půl hodiny čmárala na tabuli, různě mazala, vše beze slova. Nakonec prohlásila že jsme si předvedli výpočet pí. Zkoušky u ní katastrofa. Ani se nedivím, že se ji jedna studentka pokusila natvrdo zapíchnout nožem, Fuente je mi svědkem.

Naopak, na lineární programování či teorii her jsme měli super-borce.

Co na vejšce, ale synovec měl takovou matikářku už na základní škole. Celá třída měla problém s matematikou, špatný známky, nechápali látku. Kluk chodil na doučování k učitelce z jiné školy, aby nepropadnul. V deváté třídě dostali jinýho učitele a ejhle! - ono to najednou šlo i bez doučování.
Až děsivý, jak špatnej učitel může zničit život pětadvaceti děckám (chystali se na přijímačky na střední školy). Záchrana jim přišla na poslední chvíli.

Průšvih je že většina ženskejch neumí matematiku učit. Oni to i perfektně umí, ale neumí to vysvětlit tak, aby to žáci pochopili. To jsou mé zkušenosti ze základky a SŠ a totéž u mých dětí, které už jsou dospělé.

To jsem měl na ZŠ štěstí na učitelku, protože u ní mi matika nedělala problém, zvládnul (a pochopil) jsem to levou zadní. Horší to bylo na střední škole, ač nás učil chlap, tak jsem se v matice téměř utopil a tak tak jsem prolezl až k maturitě. Ostatní předměty, i technický - no problem, ale matematiku jsem prostě nepobral. Učitel to vždy odvykládal, rutinně a nudně, finito. S novou látkou jsem okamžitě zapomněl předcházející. Naštěstí nikdy nedával písemky na delší období zpětně, třeba pololetní, protože to bych byl totálně v řiti.
Vím o sobě, že na počítání a logiku se potřebuji trochu víc soustředit a mít klid. A tak jsem to v tom tempu na střední škole nestíhal, už to byla vyšší matematika - imaginární čísla, komplexní čísla, variace, permutace... Na všechno je tam prakticky deadline, několik hodin na danou látku, protože je dáno, co všechno je třeba za rok probrat. Někdo je holt pomalejší, ale to neznamená, že je blbej.

Mě štve, že se matematika na středních školách(hlavně na gymnáziích) redukuje. Není třeba ubírat látku, stačí to jenom dobře vysvětlovat.

Já odešel z gymplu s plnou matematikou, jelikož jsem si dobrovolně vybral semináře, kde jsme se naučili komplexní čísla, analytickou geometrii ve 3D, limity, derivace a integrály. Ale toto všechno v základním sylabu chybí, což je opravdu chyba. Nemálo lidí se s matikou setká na vysoké škole. Ovšem tam se tak nějak tato látka považuje za pouhé opakování. Co to znamená? Že rčení "silná matematika z gymplu" už moc obecně neplatí.

Dokud bude výuka matiky vedena stylem "tu máte nepřátelská čísla, pohrajte si s nimi, mechanicky to vypočtěte, dvakrát podtrhněte výsledek, dobře, můžete jít", tak si piště, že to bude stát za h*vno do konce bytí.

Každé probrané látce by měla předcházet hodina spíše povídacího rázu, pochopit látku na základě obrázků, jednoduchých úvah. Třeba vysvětlit všem pořádně, proč se zrovna "x" říká neznámá a jaký k tomu máme důvod. Ne jim to podstrčit a chudáci pak vidí rovnici s "y" a jsou totálně zničeni, protože neví, že hledané číslo si můžeme označit kterýmkoliv znakem, konečná písmena abecedy jsou pouhou konvencí mezi matematiky.

Nechápu. Proč se musí redukovat? Kor na gymnáziu, kde většina stějně pokračuje na vysokou školu.

Jakože se musí snižovat úroveň vzdělání, aby to lidi donutilo si pro ně zajít na vysokou školu? Divný. Na průmyslovkách mají matematiku trochu méně komplexnější, ale vzato jim to na aplikovanou problematiku stačí.

Můžeš být trochu přesnější, lépe řečeno zdroj, či je to jenom domněnka?

To přece není nic nového, úroveň studentů klesá a jinak to nejde. Jestliže se za posledních deset let počet vysokoškoláků zdvojnásobil, není to tím, že je tady dvakrát tolik chytrých lidí, ale protože může studovat a vystudovat každý, IQ95 je postačující. S dřívějšími nároky by většina současných studentů ani neodmaturovala.

https://www.eduin.cz/clanky/klesa-uroven-vzdelavani-na-nasich-skolach/
https://magazin.aktualne.cz/dobre-zpravy/dnesni-uroven-skolstvi-tragedie-rika-zkuseny-pedagog/r~c9769382b71711e38f7b002590604f2e/

Ono to vyznělo tak, že je to úmyslné snižování obsahu sylabu na středních školách, aby si šli lidé dělat vejsky.

Jinak ano, je obecně známo, že studenti jsou v průměru o něco slabší než předtím a aby to vůbec dodělali, tak se snižuje počet látky.

Ovšem to nic nemění na tom, co jsem říkal. Na co snižovat obsah sylabu? I lidé s IQ>95 mohou mít potíže s pochopením látky od nekvalitního učitele, jestli mi rozumíš. Možná že lidi úplně nehloupnou, ale prostě systém vyučování se neshoduje s dobou. Dneska mají žáci na základních školách chytré mobily, na nich aplikace s moderním designem. Školní pomůcky a celkově grafika(estetika) učebnic je pro ně hnusná, nepoutava. Za vašich let jste si chodili ven hrát kopanou, machr byl ten, co měl barevné pastelky(nic proti té době). Zkus si pohrát s touhle myšlenkou.

Podla mna si to vystihol...ludia nehlupnu, ale z neznameho dovodu sa meni system vyucby a neustale sa tuninguje. A to az do takj miery, ze pokles urovne vzdelania je kontinualny uz desiatky rokov. Oni su blbsi ako sme boli my, ale nie preto, zeby to mali geneticky dane, ale preto, ze system ich tak vychoval.
Ja sa stale pytam, kde je sedliacka logika.
Preco po 89 sa menili system vyucby matematiky. Stacilo v slovnych ulohach vymenit slovo JRD za sro a nic viac sa nemuselo menit. Na principe matematiky sa predsa ani po 89 predsa nic nezmenilo. Toto nechapem.
Ked bol syn druhak pytal som sa na rodicovskom, preco som nedokazal ja (IQ 130, matematicka trieda) vyriesit priklad, ktory mal na domacu ulohu. Odpovedou bolo, ze ona o tom vie, ze tie ucebnice (asi 5 verzia za 6 rokov) nie su ok a oni z nich aj neradi ucia. Tak co sa potom divime, ked ministerstvo nevie dat do obehu normalnu ucebnicu. A to pocuvam od ucitelov z kadeho predmetu uz roky, kopec ucebnic pride na skoly a nikdy nie su vybalene a neuci sa z nich.
Najnovsie som cital clanok, ze STU (moja univerzita) musi 1 rocnik venovat doucovaniu studentov z matematiky lebo stredne skoly ich tam posielaju nepripravenych.
A to nehovorim, ze mi 2 rektori nezavisle na sebe potvrdili ako klesa kazdym rokom uroven ziakov a musia im prisposobovat osnovy.
Ale je pravda, ze zalezi na ucitelovi...v tretiaku zase mali spravit nejaku ciselnu postupnost, moj syn nasiel inu ako bola vo vysledku a ucitelka mu to neuznala a dala mu 2. Ked sa jej to ukazal, ze existuje aj ine riesenie ako to co bolo v zadani tak to sice uznala, ale odmietla zmenit nazor.
Proste blba ucitelka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru