Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Počítání kalorií u mraženého jídla

Zdravim, chci se zeptat nekoho kdo se zajímá o stravu. Co se týče počítání kalorií, dělal jsem si dnes jen na rychlo k obedu a k večeři nějaké mražené brambory do trouby a chci se zeptat jestli se řídit hmotností na balení nebo si to po upečení zvážit sám protože to má samozrejme méně. Na balení je 500g a po upečení jsem navážil 320g. Díky

Předmět Autor Datum
Relevantná je hmotnosť na balení.
ok 06.02.2020 18:35
ok
Pečením kalorie samozřejmě opravdu nezmizí, jen se vypaří voda, proto hmotnost klesne.
ahoj1 06.02.2020 19:20
ahoj1
Tj.pečená kalorie váží méně než syrová.:-) nový
Karel04 07.02.2020 10:15
Karel04
Máme zákon o zachování energie, je nějaký důvod, proč by energie pečením ubyla. Pokud bych připustil… nový
ml1 07.02.2020 13:15
ml1
E=mc^2, ale tady jde o energii vyuzitelnou clovekem na chemicke reakce, tak se to pocita jinak - nap… nový
Henonee 07.02.2020 14:17
Henonee
Jen chci upozornit, že pokud si počítáš kalorie v nějaké aplikaci ( třeba v kalorických tabulkách )… poslední
Schizo 12.02.2020 07:50
Schizo

Máme zákon o zachování energie, je nějaký důvod, proč by energie pečením ubyla. Pokud bych připustil nějakou změnu, tak spíš přírůstek zásluhou vloženého tepla; to je spíš otázka pro nějakého chemika, jestli to teplo se tam nějak uloží do chemických vazeb (a zvýší energetickou hodnotu) nebo vyprchá při chladnutí. Tady to spíš vypadá, že vám prodali 320 gramů brambor a 180 gramů ledu. To je běžné třeba u masa nebo ryb, ale u brambor bych to nečekal.

E=mc^2, ale tady jde o energii vyuzitelnou clovekem na chemicke reakce, tak se to pocita jinak - napriklad kdyz to upeces na cisty uhlik, a budes se tim vyhradne zivit, tak casem zhebnes hlady.

Kdyz si koupis obycejne brambory a opeces je, tak se z nich taky spouta vody vypari. Tohle vypada naprosto normalne.

Jen chci upozornit, že pokud si počítáš kalorie v nějaké aplikaci ( třeba v kalorických tabulkách ) dej pozor jakou potravinu zapisuješ.

Třeba brambora syrová má v tabulkách 320kJ / 100g, ale brambora pečená v troubě má 390kJ / 100g a tím pádem se liší i jednotlivá makra Bílkoviny, Tuky , Sacharidy...

Někde se uvádí, že již při teplotě 150°C se mění skladba sacharidů, škrobu v bramborách a konečný produkt je pak kaloričtější, než samotné syrové, nebo vařené brambory.
Je tam např. započítáno i nějaké množství oleje, kterým to někdo potřel...a to je právě to co nikdo neví, kdo a jak to jídlo připravoval, odkud čerpal makra a celkovou hodnotu kJ ?

Pokud teda jedeš v tabulkách a chceš opravdu mít 100% přehled musíš si zapisovat opravdu co jsi tam dal.
Pokud jsi je jen dal na pečící papír a nakonec osolil, napiš syrovou hodnotu ( tedy 500 g ) a množství soli.. ( tak to dělá třeba i Aleš Lamka )

Nebo se spolehni na tabulky a zapiš tvých 320g pečených v troubě :)

Možná to zbytečně rozpitvávám, ale mám s tím velkou zkušenost, jel jsem tabulky na gramy celkem dlouho :)
A divil jsem se o kolik se liší ty jejich zadané hodnoty o reality, když si to jídlo rozepíšeš na jednotlivé ingredience, různé pomazánky, omáčky, polévky a třeba i obyčejnou domácí bramborovou kaši :)

Snad ti to pomohlo...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru