Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plíseň na plísňovém sýru.Jedlé?

Než to polknu se chci zeptat.Je u plísňového sýru plíseň vytvořená která tam nebyla v pořádku a jedlá?Například u Brie, který je načatý a za několik dní se na té rozřízelé části vytvoří bílá plíseň typu pěna/povlak dokonale připomíná tu původní plíseň která je na povrchu sýra.Ale jak mám vědět,že je to ta původní plíseň a ne nějaká zlá.Dobrovolně jíst velké množství plísně se mi zrovna nechce.
Jsou nějaké plísně nejedlé,mohou se vyskytnou v plísňových sýrech?
Například bílé tečky(závoj) na goudě/eidemu a teď nemyslím hrudky soli jsou jistě plíseň a si jedlé nejsou.

Předmět Autor Datum
Šak to vyzkúšaj. Možná to bude jedlé enom raz. nový
mif 24.06.2020 07:37
mif
Pokud mám nějaké pochybnosti - vyhodit. nový
Yarda 24.06.2020 08:25
Yarda
Pokud jsi na ten sejr nenasadil vlastní pěstěnou kulturu, rovnou to vyhoď - a celé, ne že jen kus od… nový
MachR55 24.06.2020 08:55
MachR55
běžně dochází k tomu, že plíseň z povrchu sýra normálně přeleze na tu novou plochu - sám vidíš, že v… nový
ahoj1 24.06.2020 09:15
ahoj1
Připomnělo mi to vtip: Jím plesnivej sejra, piju starý víno a jezdím autem, co ani nemá střechu...ta… nový
jirka44 24.06.2020 11:45
jirka44
Staré víno má takéto účinky? nový
Kampus 24.06.2020 21:38
Kampus
Dokud jsem neviděl na vlastní oči plesnivej Hermelín (rozhodně to nepřipomínalo původní plíseň, byla… poslední
ml1 25.06.2020 18:51
ml1

běžně dochází k tomu, že plíseň z povrchu sýra normálně přeleze na tu novou plochu - sám vidíš, že vypadá úplně stejně a je to taky ta samá plíseň. Však je to živý organismus a roste, nemá důvod nevylézt i na tu rozříznutou část

Samozřejmě, že sýr může chytit jinou plíseň, to bys snad viděl, že to začne vypadat hnusně a jsou na tom fleky cizí plísně jako na kterýmkoli jídle, který zplesnivělo.

Pokud nechceš jíst velké množství plísně, tak si nekupuj plísňové sýry vůbec. Jedna ploška navíc asi moc rozdílu neudělá. N;-)o nic, jdu si dát hermelín

Dokud jsem neviděl na vlastní oči plesnivej Hermelín (rozhodně to nepřipomínalo původní plíseň, byla to ošklivá zelená přímo na té bílé), myslel jsem si, že to neni možné, protože na penicilinu přece nic neroste. To jsme opravdu nejedli. Máme souseda, co nás občas obdaruje něčím, co ve špajzu leželo předtím desítky let. Nevim jak to dělá, že občas vytáhne takové kostlivce, když vyklízí špajz. Puding z přelomu osmdesátých a devadesátých let byl dobrý, přesně jak ho z dětsví pamatujeme (a logicky tedy to nejsou moje chutě, co se změnilo, ale co dneska dělaji je sajrajt ať si reklamy tvrdí co chtěji). Měl jsem strach a trochu jsem se bránil to pozřít, dokud jsem to neochutnal, bylo to přecejenom 25 let prošlé. Ale to je spíš výjimka, většinou to jsou právě takové věci co by nejedli ani v somálsku.

Pokud to vypadá jako původní plíseň (zvlášť pokud přišla od krajů), může to být ona ale taky nemusí a tohle asi těžko běžní lidi jako já poznaji asi i odborníkům by to dalo zabrat. Předpokládal bych, že člověk, který řeší, jak vybrat 400 tisíc nebude tak hrotit 50 korun za zkažený sýr (ano já vím, i velké peníze se skládají z malých částek a i sebevětší jmění se dá utratit po malých kousíčkách).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru