Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kouření na bálkoně

Dobrý den
na začátek říkám že tohle má asi přesah do právní poradny ale sem se to asi hodí víc (Pokud ne tak to to tady zavřu a hodím tam)
Problém:
před dvěma týdny jsme se nastěhovali do nového bytu (Brno Komín)
a jelikož bydlíme tři kuřáci v jednom bytě tak je logické že si chodíme často zapálit v různou dobu(na balkon), všichni pracujeme jinak, někdo noční, ranní, odpolední, všelijak, takže chodíme kouřit v různou dobu
dnes za náma byla sousedka co bydlí nad náma že s tím má problém, jelikžo ale nejsme problémoví nájemci tak jsme se chtěli slušně domluvit a paní sousedka teda kdy teda má zavírat dvěře na balkon že jí ten smrad leze do bytu, řekli jsme tedy jestli není problém od desáte hodiny ranní
tak jsme se domluvili na čase ale když si spolubydlící šel zapálit teď odpoledne tak si sousedka opět stěžovala a že to bude řešit se správcem

a moje otázka: Nikdy jsem takový problém neměl a kouření na bálkoně nikdy nikoho neobtěžovalo
tak mě zajímá jestli je opravdu možné nám dělat problémy skrz to že kouření na bálkoně který hned vybočuje na ulici (pokud by někdo kouřil na ulici před bytem tak to vyjde na stejno) a jestli nám takto sousedka můžu skrz správce zatopit a popř jak a nebo jestli se jedná o plané výhružky
s družstem ani se správcem jsem nikdy problémy neměl a i tady se správcem zatím vycházíme dobře, tak nevím jak se bytové spory normálně řeší a jeké to popř může mít následky.
děkuji
PS: předem říkám že komentáře o tom že kouření je hnus ignoruji, nám je to všem jasné a takové poznámky jsou bezpředmětné

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
v bytových domoch sa balkony,výťahy a spol berú ako spoločné priestory,na balkone svojou činnosťou s…
audax mobile 08.08.2022 21:30
audax mobile
není pravidlem že balkony jsou společné prostory
Whatever 09.08.2022 16:39
Whatever
Balkón je ze zákona společným prostorem, a to v případě, kdy ho užívá pouze jeden uživatel. Mělo by…
Kyncl 10.08.2022 19:45
Kyncl
dnes řešeno s makléřkou a náš balkon je skutečně součástí bytu, tudíž defaultní definice v zákoně ne…
Whatever 10.08.2022 20:25
Whatever
Jedna vec je zákon a druhá vec je ohľaduplnosť voči susedom. Susedské vzťahy založené výhradne na zá…
KMX 11.08.2022 16:33
KMX
Já taky nenávidím kuřáky. Zvláště v létě, když mi to vletí do ložnice každou půlhodinu od nějakýho z… nový
Prasak 11.08.2022 20:18
Prasak
Co kdybys spolu s cigárem zapnul venilátor, který by ten smrad odfukoval od baráku? Kouř jde přece n… nový
čumil old 11.08.2022 19:16
čumil old
Já už léta prosazuju, že kuřáci by měli používat hermeticky uzavřené komory s náležitou likvidací sp… nový
ml1 12.08.2022 11:29
ml1
Balkon je zavěšený na plášti domu, lodžie je pevnou konstrukcí domu. A pak je ještě představený balk… nový
Diskař 03.09.2022 18:25
Diskař
Sám si nesmradíš v bytě, ale ostatním ano. A my nekuřáci to fakt neudýcháme. Taky ti nesmradíme do b… nový
Diskař 03.09.2022 18:20
Diskař
Tak kurte na WC. Kour cigaret muze byt neprijemny hlavne pro nekuraky kteri citi kour intenzivneji,… poslední
HPET 08.09.2022 13:48
HPET

v bytových domoch sa balkony,výťahy a spol berú ako spoločné priestory,na balkone svojou činnosťou sa priamo človek ovplyvňuje okolie,to čo kto robí na balkone má priamy dopad na susedov,preto v klasických panelákoch a obdobných obytných domoch je balkon klasifikovaný ako spoločný priestor,vyvešiaš čerstvo vyprané prádlo,kam tečie voda-spodnému susedovi atď...,okrem toho platia aj zákony o ochrane nefajčiarov,takže všetko ohladne zákazu fajčenia v spoločných priestoroch sa dá definovať v domovom poriadku a dá sa aj zákonným spôsobom trestnoprávne riešiť,pokial sa spoločenstvo vlastníkov rozhodne riešiť zákaz fajčenia v spoločných priestoroch a niekto z obyvatelov to nieje ochotný rešpektovať...

Balkón je ze zákona společným prostorem, a to v případě, kdy ho užívá pouze jeden uživatel. Mělo by to být uvedeno v Prohlášení vlastníka, pokud není, má zákon přednost.

Měl jsem podobný problém s kuřáken na dvoře. Leze to prostě do bytu.

Jedna vec je zákon a druhá vec je ohľaduplnosť voči susedom. Susedské vzťahy založené výhradne na zákone tak to ti nezávidím. Ak budeš dlhodobo niekoho štvať smradom z fajčenia tak môžeš očakávať všeličo. Postupom času to bude horšie a horšie a kto vie kam to až vyvrcholí.

Já už léta prosazuju, že kuřáci by měli používat hermeticky uzavřené komory s náležitou likvidací splodin.
Když to neni pod náma (ta pani už tam snad ani nebydlí, nebo přestala kouřit; občas ji potkávám v MHD), stačí kterýkoliv z balkónů v okolí (kuřáci to jistí a huí na obou stranách, aby bylo jedno, odkud zrovna fouká vítr).
Horší snad už jsou jen kuřáci na chodbě nebo záchodě. Taky nechápu, jak může být nahuleno v kočárkárně a že tam někdy bývá docela husto.

Pamatuju si na domovní řád z doby, kdy ještě byl vytištěný čitelně, tam bylo psáno, že společené prostory jsou nekuřácké (a to jsem ani nevěděl, že to je možná i balkón). Kuřáky to nezajímalo, možná to ani nečetli. Dneska je to čerým drobným písmem na tmavěmodrém ďubkovaném podkladu asi jako nápisy na některých výrobcích (to opravdu luštit nehodlám, i když jsem se chtěl nekdy podívat, jestli to tam stále je; spíš bych tipoval že není) obklopeno reklamami. Ale i kdyby to tam bylo, pochybuju, že by to někdo řešil, domovník je pohodář (proto je taky domovníkem dlouhá léta) a nikdo jiný tohle řešit nebude.

Ještě s těmi balkóny, někdy se říká balkón a je to ve skutečnosti lodžie (jedno je součástí konstrukce domu, druhé je na ní jen navěšené ale které je které už nevim), nemůže být nějaký zakopaný pes i v tomto slovíčkaření.

Balkon je zavěšený na plášti domu, lodžie je pevnou konstrukcí domu. A pak je ještě představený balkon - typicky rekonstrukce balkonů u starých paneláků. Zvenku to vypadá jako lodžie, ale je to jen opřené (resp. přichycené) o plášť domu kluzným způsobem, se samostatným základem.
Pro náš účel dotazu je to nedůležité.

Sám si nesmradíš v bytě, ale ostatním ano. A my nekuřáci to fakt neudýcháme. Taky ti nesmradíme do bytu.
Pokud je byt ve vlastnictví (spoluvlastnictví), tak to neřeší SVJ, ale soudně zápůrčí žalobou postižený vlastník, pro narušování výkonu vlastnického práva obtěžování imisemi. A je na to špagát zákon 89/2012 Sb. § 1013, odst. 1).

Omezení vlastnického práva
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

V tomto případě je pozemkem i byt. Ten není ve vzduchu a je k němu příslušný spoluvlastnický podíl pozemku, na kterém barák stojí. Pokud se jedná o staré SVJ dle zákona 72/1994 Sb. v platném znění. U SVJ založených dle zákona 89/2012 Sb. to nemám v malíčku.

Pokud je to byt družstevní nebo obecní, tak to řeší majitel bytu, tj. družstvo nebo obec. Ti jsou povinni zajistit nájemci nerušený výkon vlastnického práva. Dále viz výše uvedený §. Akorát u družstva nejsi v nájmu, ale jako člen družstva máš svolení užívat družstevní byt, ale § se použije i tam.

Tak kurte na WC.

Kour cigaret muze byt neprijemny hlavne pro nekuraky kteri citi kour intenzivneji, ale nekdy to nekuraci trochu moc hroti a zbytecne prehani.

Jednu dobu jsou bydlel na sidlisti, kde minimalne 3 lidi kourili z okna travu (marihuanu) to byl teprve smrad, hlavne v lete kdyz mate rozvalene vsechny okna. Nebo kolegovy hazeli na balkon socky alkoholici vajgle (spacky od cigaret), zkratka jsou i horsi situace..
Zpravidla je to o vzajemnem respektu a empatii, ktery jde resit i jinak jak zalovanim, udavanim, vyhrozovanim nebo debilnim mavanim papirama vytiskle z internetu s nejakym paragrafem ktere pak zbytecne vedou jen k patovym situacim.

Jinak IMHO jestli si stezuje jen jedna osoba, pochybuju ze to bude vubec nekdo resit. Ale berete v potaz to, ze vy kourite, vy obtezujete, a je uplne jedno jestli balkon patri nebo nepatri do spolecnych prostoru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru