Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Odvykanie od fajcenia

Ahojte,

ako najlepsie sa da odvyknut od fajcenia?uz nechcem fajcit,a snazim sa pre to nieco spravit,ale je to tazke kedze v mojom okoli kazdy fajci..
v praci by to bol najvacsi problem a z toho mam najvacsi strach,ze by som tam bol neprijemny agresivny a podobne ale dal by som to urcite,len aby ma nevyhodili toho sa bojim,nejake tri tyzdne som cital ze je najhorsie,a potom by som to mal,len ta praca,doma skoro vobec nefajcim,par cigariet len ta praca,tam su nervy riadne,cize musim,som vyssi riadiaci pracovnik,aby sa chapalo,takze ma to trochu ukludnuje,denne tak 13 cigariet dam,doma tak 5.ako najlepsie sa z tohoto zlozvyku zbavit?denne vela chodim,jem ovocie aj zeleninu,len v praci je to stres,stale nieco riesit,ked si zapalim je to lepsie,este aj kavu len tam pijem..

Dakujem za rady.

Předmět Autor Datum
Kouřil jsem přes 30 let a krabičku denně. I víc. A pomohl mi doktor s přístrojem Bicom Optima! Sice… nový
tojezdenek 09.02.2020 19:59
tojezdenek
Tchán hulil desítky let. Po operaci hercny přestal ze dne na den a už několik let nehulí. Chce to je… nový
Prasak 09.02.2020 22:53
Prasak
Skoro kazdeho koho poznam, co prestal fajcit prestal zo dna na den. nový
fleg 10.02.2020 12:26
fleg
prestan fajcit zo dna na den. fajcil som 16 rokov, 4 mesiace bez cigarety. ziaden problem. nebud sla… nový
fallon 10.02.2020 12:29
fallon
Ok dakujem za rady,skusim to teda.pekny vecer. nový
Tor 10.02.2020 18:47
Tor
ja som prestala v 15.októbra, dofajčila som poslednú cigaretu, kupila som si nicorette spray a vždy… nový
smiova 11.02.2020 16:24
smiova
Ahoj, zkuste postupně snižovat dávku nikotinu, pokud nemůžete okamžitě přestat. Nebo použijte nikoti… nový
MisaBure83 10.03.2020 14:14
MisaBure83
Ahoj, dám taky jednu radu do placu. Kouřil jsem od 15 cca krabičku denně,u piva padly i dvě. Jednou… nový
Libin 16.03.2020 21:38
Libin
Tiež sa podelím so svojim ukončením fajčenia. Fajčil som cca 25 rokov 12-15 cigariet denne a veľakrá… nový
odalv 18.03.2020 14:26
odalv
Vaše otázka svědčí o tom, že sám to nedokážete. Přirozeně, závislost na nikotinu - nikotinismus je s… poslední
Kiksfix 19.03.2020 01:34
Kiksfix

Kouřil jsem přes 30 let a krabičku denně. I víc. A pomohl mi doktor s přístrojem Bicom Optima! Sice to nebylo zdarma, ale jsem rád. A nevěřím, že bych to bez něho zvládnul. No a nekouřím 7 roků...a už se k tomu nevrátím. Je ale zapotřebí mít sám zájem a vedlejší efekt - přibral jsem na váze cca 20kg. Snad to časem půjde i ta váha dolů. 8-)

ja som prestala v 15.októbra, dofajčila som poslednú cigaretu, kupila som si nicorette spray a vždy ked som mala chuť na cigaretu som si strekla pod jazyk. Ked nestačilo 1x tak po chvilke este jeden. Ale zvyčajne stačilo 1x Po tyždni som začala dávky znižovať a po 10 dnoch som nepoužívala ani spray:-) Niekto tvrdí že to nepováha ale na mna to zabralo:))

Ahoj, dám taky jednu radu do placu. Kouřil jsem od 15 cca krabičku denně,u piva padly i dvě. Jednou jsem se tak opil,že jsem se z toho dostával dva dny,na retko jsem vůbec neměl pomyšlení. Tak jsem si řekl,že když ostatní dokázali přestat,dokážu to také. a začal jsem takto. Všem kámošům a známým jsem řekl,že jestli mě uvidí s cigárem kouřit tak jsem největší penis pod sluncem. Co mě nejvíc ale pomohlo,že jsem si za každý den bez retka udělal čárku do kalendáře a takhle jsem vydržel dělat čárky celý ROK!! Samozřejmě,že jsem něco přibral,tomu se člověk nevyhne ale osobně si myslím,že to je zvýšenou aktivitou chuťových buněk,páč nikotin tu chuť krotí. Doporučuji žvýkačku nebo přiměřeně mentolové bonbony. První týdny je člověk v dobré náladě,že to je docela snadné,jenže pak přijde zákonitě krize. Zvlášť bylo těžké jít na pokec do hospody,kde se kouří a kde ti kámoši furt vnucují aby sis zapálil třeba jen jednu za večer. Od mého útlého mladí cigareta nepochybně patřila k pivu potažmo ke kávě,o to více jsem prožíval muka ale DOKÁZAL jsem TO a vydržel.Jak jsem skončil s nikotinem,za pár let jsem skončil i s alkoholem. Možná se mě bude někdo smát ale opravdu jsem zjistil,že tyto věci k životu nepotřebuji. Ještě k tomu nikotinu. Už za 2-3 dny nekouření pocítíš lepší dýchání,spánek,i pivo chutná jinak.Myslím si,že nějaké náplasti,postupné snižování cigaret apod.nemá smysl. Nejlepší je to rázně utnout a také se zbavit věcí,které ti kouření připomínají. A co se týká tlaku v práci, z hluboka se nadechni,třeba i několikrát za sebou,ne do břicha jak jsme všichni zvyklí ale do plic,jako miminko. Je to daleko účinnější než cigareta.P.S. Nekouřím už 20 let a nepiji cca 12,jen si dám občas pito,to abych nezapomněl výbornou chuť piva.

Držím palce,stojí to za to!!

Tiež sa podelím so svojim ukončením fajčenia. Fajčil som cca 25 rokov 12-15 cigariet denne a veľakrát som s tým chcel prestať postupným znižovaním počtu vyfajčených cigariet - blbosť, tak to nefunguje. V júni 1998 som si na poobednej zmene pri kávičke zapálil a po niekoľkých šlukoch mi prišlo nevoľno, začal som kašlať, tak som nedofajčenú cigaretu zahasil a to bola moja posledná. Týždeň pred tým mi zomrela mama a tak som to bral ako varovný prst zhora. A odvtedy som nemal cigaretu v ústach, no musím povedať, že treba mať aj podporu v rodine. Manželka, ktorá síce nefajčila veľa, prestala tiež a je nám dobre, sme 22 roční nefajčiari, vôbec to nechýba, všetko je to v hlave.
Takže držím palce a ako napísal Libin stojí to nazaj za to.

Vaše otázka svědčí o tom, že sám to nedokážete. Přirozeně, závislost na nikotinu - nikotinismus je silnější, než na heroinu. Byť jsou mezi lidmi rozdíly. Také jsem sám nedokázal přestat. Cca 5 let jsem v péči primáře plicního oddělení, který vede i poradnu na odvykání kouření. S odborným vedením je šance, že přestanete kouřit vyšší. Metod je více. Já byl závislý tak moc, že jsem byl mimo tabulky. V mém případě pomohlo rozhodnutí přestat kouřit, to je krok číslo jedna zřejmě u každého. A potom prášky CHAMPIX. Ty jsem jedl 4 měsíce. A potom 4 roky nekouřil. Pohybuji se ovšem často mezi kuřáky a po 4 letech si natolik věřil, že jsem si občas potáhnul, až jsem do toho opět spadnul. Vloni v říjnu. Už 4 měsíce jím opět Champix a teprve před 14. dny jsem přestal kouřit. První tři dny jsem ale ještě užíval náhražky Nicorette spray. Masakr. Už ale vím, že mám vyhráno. Určitě doporučuji nějakou dobrou poradnu pro odvykání kouření. Má to smysl. A nehledět na peníze co se náhražek, léků týká. Držím palce a pokud se to povede, tak je nezbytnou nutností už nikdy nevzít cigaretu do ruky. Ještě dobrá rada: Elektronická cigareta není náhražka. Pořád se drží v ruce, "čmoudí", a je to prostě pořád ten rituál, kterého je nutno se zbavit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru