Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Posilování - Doplňky vs strava

Zdravím,
chci se poptat ohledně cvičení a doplňků stravy.

Na strašně moc místech je psané, že doplňky stravy (například protein) nemá smysl, pokud člověk nemá dobrou stravu. Moje otázka zní, proč tomu tak je, nedává mi to smysl.

Moje úvaha na smyšlených číslech: Když jím málo, za den sním 30 gramů bílkovin v normánlím jídle a k tomu si dám 50g bílkovin v proteinu, tak budu mít díky proteinu o 160% bílkovin více než normálně. Což je výrazně více než jen s jídlem a je to obří změna, čili mi protein strašně moc pomůže.
Na druhou stranu pokud budu mít v jídle 100gramů a v proteinu 50 gramů, tak mi protein zvýší denní dávku pouze o 50%, což není takový rozdíl jako předtím.

A takhle mi to příjde, že je to snad se vším. Je mi jasné, že bych dosáhl ještě lepších výsledků, když bych měl dobrou a vyváženou stravu, nicméně moje otázka zní, jestli mají doplňky smysl, když jím špatně.

Má moje úvaha chybu?

Předmět Autor Datum
Ve vyváženém jídle je toho podstatně víc, než jenom bílkoviny. Jíst samotné bílkoviny bez vyváženého… nový
Wikan 15.05.2018 09:36
Wikan
Tak tady jsem pochopitelně myslel slovem "protein" ten produkt, myslel jsem že to je zřejmé z toho j… nový
Rozmrk 15.05.2018 09:41
Rozmrk
Pokud to myslíš z hlediska přežití, tak to určitě lepší je. Ale to je tak vše. nový
Wikan 15.05.2018 10:15
Wikan
Z hlediska budování svalové hmoty. Pokud nemám pravdu, tak kde je problém? Tělo snad nemá důvod, ab… nový
Rozmrk 15.05.2018 10:23
Rozmrk
Doplňky stravy jsou pro lidi, kterým už nestačí příjem určitých látek z běžné stravy. Nahrazovat str… nový
Wikan 15.05.2018 10:59
Wikan
problém je v základnej veci a to je trávenie,je to chemický proces,kde na rozloženie/trávenie/ jedne… nový
audax 15.05.2018 19:34
audax
Z hlediska budování svalové hmoty. Pokud nemám pravdu, tak kde je problém? - V rozdilu o jaké prote… nový
XoXoChanel 15.05.2018 20:46
XoXoChanel
Klidně budu tvrdit,že doplňky stravy je módní záležitost,v minulosti nic takového nebylo a sportovci… nový
kozakl 15.05.2018 10:25
kozakl
Doplněk stravy je doplnění základní stravy, tedy v případě že ti něco chybí, nebo chceš příjem něčeh… nový
Schizo 16.05.2018 10:36
Schizo
Tvoje úvaha je pěkná divočina. V prvním případě 30 jídlo 50 doplněk, je sice velká změna, přesto bud… poslední
Zerozero 17.05.2018 10:32
Zerozero

Tak tady jsem pochopitelně myslel slovem "protein" ten produkt, myslel jsem že to je zřejmé z toho jak píšu.

Jak jsem psal na konci, ano, ve vyváženém jídle toho je více, a celkově je to ještě lepší než jíst špatně + doplňky, ale moje otázka zní stále, proč nedává smysl jíst samotný protein?

Přece když to vyženu do extrému, tak když bych za den jedl pouze protein a nic jiného, tak je snad lepší, když sním aspoň nějaký protein, než vůbec nic. Nemám pravdu?

Z hlediska budování svalové hmoty. Pokud nemám pravdu, tak kde je problém?

Tělo snad nemá důvod, aby nedokázalo využít protein, co není v obyčejné stravě. A ne jen protein, ale i jiné doplňky stravy. Třeba i obyčejné vitamíny. Když je nemám ve vyvážené stravě, tak je doplním doplňky a je snad lepší, abych je měl aspoň skrz ty doplňky.

Příjde mi, že je cool říkat že bez vyvážené stravy se ničeho nedosáhne, ale nedává mi to smysl, a nevím jestli se ti lidi, co to říkají, nad tím zamysleli

problém je v základnej veci a to je trávenie,je to chemický proces,kde na rozloženie/trávenie/ jednej zložky potrebuješ x dalších zložiek,pokial je ich pomer nevyvážený,alebo jednej zložky je nadbytok a druhej úplný deficit,jednoducho nedôjde k stráveniu a využitiu zložky X,lebo chýbala zložka Y.......o vitamínoch tiež treba vedieť,že niektoré sú rozpustné vo vode,niektoré len v tukoch,človek obvykle vie využiť vitamíny rozpustné v tukoch väčšinou len vtedy,pokial sú rozpustené v živočíšnych tukoch,preto majú obvykle extrémni vegetariáni/ či ako sa nazývajú /deficit určitých vitamínov,nevedia ich využiť a to aj napriek tomu,že ich je v zelenine a ovocí dostatok,jedno bez toho správneho druhého jednoducho dobre nefunguje,aj ked toho jedného je dostatok, až prebytok.......

Z hlediska budování svalové hmoty. Pokud nemám pravdu, tak kde je problém?

- V rozdilu o jaké proteiny jde, maso = masové proteiny, doplnky = proteiny z mléka, ryze etc (vyjimkou masovych proteinu) z ktérého proteinu se buduje vic svalova hmota, z masového ? (videls uz nekoho nabrat z ryze ? :-))
* Zda-li se nepletu, proteiny v doplncich se pouzivaji hlavne proto, ze je telo rychleji vstrebe (ale nechavam radeji na overeni zkusenejsim), tak jako pomalé proteiny (jako tvaroh), které se doporucuji spis pred spanim.

Doplněk stravy je doplnění základní stravy, tedy v případě že ti něco chybí, nebo chceš příjem něčeho zvýšit .

Pokud nechceš řešit jídelníček ( a to bys tedy měl pokud hodláš budovat svaly ) je používání doplňků naprostej nesmysl hlavně co se peněz týče. Jak teda budeš vědět kolik čeho potřebuješ, když to ani vědět nemůžeš ?

Proč pak budeš utrácet peníze za třeba protein, když nevíš kolik bílkovin ještě potřebuješ za den přijmout ?

Pokud bys měl přehled o složení stravy a věděl bys kolik že za den musíš přijmout Bílkovin, sacharidů a tuků a přesto by se ti to nedařilo běžnou stravou, pak nastává čas na doplňky cílené na doplnění toho, či onoho. Je jasné, že kulturisti nechtějí, nebo nemohou jíst denně 1 - 1,5kg masa, je to drahé, zatěžuje se tím trávení atd... pokud tedy potřebují doplnit bílkoviny, hlavně po tréninku, lechce vstřebatelné, sáhnou právě po proteinovém nápoji .
Ale nepijí ho 5 x denně a NIKDY tím nápojem nenahrazují klasickou stravu !!

Takže pokud jíš špatně, tedy nemáš absolutní představu co a proč jíš, tak NE, doplňky jsou pro tebe vyhozené peníze . Strava je 85 % úspěchu, po žádném doplňku ( legálním ) ti nenarostou svaly a může být na obalu sebelepší kulturista :D

Tvoje úvaha je pěkná divočina. V prvním případě 30 jídlo 50 doplněk, je sice velká změna, přesto budeš mít bílkovin nedostatek. Celkem 80g. V druhém případě 100jídlo 50 doplněk, bude změna malá, ale bílkovinami budeš předávkovaný. Celkem 150g. Už to chápeš?
Tvoje představa, málo jíst a dopovat se bílkovinnými preparáty při současném posilování, povede zcela jistě ke kolapsu organismu. Ani doplňování dalšími preparáty, jako vitamíny a podobně k lepším výsledkům nepovede. Lidský organismus se vyvíjel miliony let a přizpůsobil se k přijímání normální potravy. Nezbytně a životně důležité je zastoupení všech složek výživy, bez toho metabolismus nefunguje správně. Nejen bílkoviny jsou potřeba, ale také sacharidy, tuky, stopové prvky, vitamíny a další, třeba i enzymy. Pokud by jsi to chtěl nahradit suplementy, tak zajedno by ses nedoplatil, ani to nesehnal. Snad jen v nemocnici kapačkami nitrožilní výživou. Pokud chceš budovat svalovou hmotu, nelze to jen předávkováním bílkovinami. Například při omezení sacharidů, bude ve svalech chybět nutný glykogen a svaly nebudou mít energii. Co se stane? Při výkonu svaly spálí nejdostupnější energii. To jsou bílkoviny. Spálí neúčelně dotované bílkoviny z doplňku a když to ještě nebude stačit, spálí svaly část sama sebe. Výsledek? I přes nadměrné dotování proteiny, svaly ubydou. Navíc, existuje velké nebezpečí, které každý neví. Při nadměrném užívání bílkovin, které se normální stravou běžně nedosáhne, hrozí závažné poškození ledvin a jater!! Organismus totiž, zejména při nedostatku ostatních živin, nepoužije nadměrné bílkoviny na stavbu svalů, ale spaluje je na energii. Na to ale není přizpůsoben, energii normálně čerpá ze sacharidů, případně tuků. Spalováním značného poměru bílkovin jsou přetížena játra a ledviny nejsou přizpůsobeny vylučovat takové množství metabolitů ze spalování bílkovin. To vede k jejich poškození.
Samozřejmě nechci tě zcela odrazovat od jistého doplňování preparáty, pokud sportuješ a chceš nabrat svaly. Je to běžné a dělá se to. Ale jen doplňovat potřebné. V první a neodmyslitelné řadě je nutná vyvážená strava. Až potom, pokud by příjem takto získaných bílkovin nestačil, je možno sáhnout k doplňkům. Ale je potřeba trochu nad tím přemýšlet. Je nutno alespoň přibližně vědět kolik bylo za den přijato potravou a pokud je to málo, doplnit přípravkem. Ale je nutno to nepřehánět. I pro silově vytrvalostního sportovce bohatě stačí dávka 2g proteinů na kg vlastní váhy a den. To je dávka, která zcela stačí, na regeneraci svalů. Pokud mají spolu s tréningem svaly přibývat, je nutno denní dávku zvýšit, ale přibližně tak, jako by byla váha vlastního těla vyšší asi o 10 až 15kg.
Tedy pokud třeba vážíš 70kg, normálně bohatě stačí dávka 140g. A je to skoro až moc. Podotýkám, je to pro sportovce, pro úředníka totální přebytek. Pokud tedy mají svaly narůstat, zvýšení váhy asi o 10kg, odpovídá 70kg +10kg =80kg, tedy x 2g = 160g proteinů. Víc je zbytečné svaly rychleji neporostou, žádný kulturista tak nevypadá za měsíc. A na konec, každý má chutě individuální. Ale já místo preparátu ze sušené syrovátky, si dám raději ke svačině 20deka kvalitní šunky a tím chutně získám cca 50g kvalitní svalové bílkoviny. A k obědu třeba pořádný řízek a mám dalších 50g. A když si třeba k večeři umíchám tvaroh s pažitkou, nebo uvařím dvě vajíčka, no, spočítej to. Už mám bílkovin nadbytek. Proč tedy ty doplňky? Určitý význam mají. Třeba někdo maso a mléčné výrobky moc nemusí. Pak se může stát, že zejména při sportu, je bílkovin nedostatek. Potom mají velký význam.
Poznámka: Nejsem nutriční specialista, jen o tom trochu vím. Takže kdo se v tom vyzná lépe, může mě opravit 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru