Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak začít běhat a něco okolo

Ahoj,

rád bych se zeptal, zdali nemá někdo zkušenosti s běháním.

Rád bych běhu věnoval tak hoďku denně.

Slibuji si od toho, že se nějakým způsobem udržím v kondici - nepřiberu. Je to možné?
Je možné během zhubnout?

Běhat ráno/večer, nebo je to fuk? :-)

Co vlastně během "posiluji" - nohy?

Také by mě zajímalo, jestli je lepší běhat po trávě, chodníku, či nějaký štěrk, nebo tak...
Nebo jestli je třeba mít dobré zatížené ruce.

Poradí a pokecá někdo, kdo má zkušenosti?

Díky za rady :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Slibuji si od toho, že se nějakým způsobem udržím v kondici - nepřiberu. Je to možné? Ano beh je pa…
fleg 10.09.2015 20:36
fleg
Inak trosku infantilne otazky, chybaju mi tam skor prakticke, cize ako zacat, ako zvysovat davky, ak…
MašinkaTomáš 10.09.2015 22:30
MašinkaTomáš
Zacinal som uz velakrat, zacinam v podstate cely zivot, pretoze ked naberiem slusnejsiu kondiciu nie…
fleg 13.09.2015 11:35
fleg
Díky za odpověď! Určitě si z toho něco vezmu. :-) nový
MašinkaTomáš 13.09.2015 18:50
MašinkaTomáš
jen potvrdím co píší kolegové výše: - boty jsou základ - pokud máš možnost tak běhej mimo asfalt -…
Fredy176 13.09.2015 10:21
Fredy176
Také děkuji za odpověď, určitě si nějakou tu apku pořídím, bohužel mám jen tablet, tak uvidím jak to… nový
MašinkaTomáš 13.09.2015 18:52
MašinkaTomáš
Nechápu, co tu řešíš. Chceš běhat? Brání ti v tom někdo? Pokud ne, obuj si nějaké boty (třeba Zátope… nový
Yarda 13.09.2015 20:57
Yarda
...Často si všímám, jaké se dělají gigantické přípravy na koupání, když lidi jednou někam k řece, al… nový
Yarda 14.09.2015 07:18
Yarda
Přátelé, ptal jsem se pouze na nějaké rady a tak, žedné selfíčka, mp3 a nic okolo nepotřebuji. Vše… poslední
MašinkaTomáš 20.09.2015 09:24
MašinkaTomáš
Co řeším, tak si přečti dotaz a uvidíš co řeším. Nikdo tu nepíše že něco někomu brání. nový
MašinkaTomáš 14.09.2015 09:09
MašinkaTomáš
Dotaz jsem četl. Připadá mi, že ty jsi a chceš být běžec - teoretik. :-D:-D:-D:beer: nový
Yarda 14.09.2015 21:38
Yarda
+1 Také si myslím, že v dnešní době to každej moc hrotí, mp3ky, měřiče tepů, "joňtáky", energetické… nový
icepower32 14.09.2015 21:49
icepower32
Ono to ostatni jsou prave docela dobre doplnky, aby ten beh nebyl zase az tak nudny a vic to cloveka… nový
RedMaX 14.09.2015 23:09
RedMaX
Máš pravdu, ale začátečník se do toho musí dostat, takže mu postačí i obyč Nike botky za talíř a důl… nový
icepower32 14.09.2015 23:24
icepower32
Běh s doplňky vůbec nudný být nemusí :-) watch nový
L-Core 15.09.2015 11:11
L-Core
lepsi radsi nebehat :-D nový
Redmarx N 16.09.2015 08:24
Redmarx N
Plyn! Postřik! A oblíbený klus do... nový
ms 17.09.2015 19:53
ms
výstižný obrázek - dřívější x dnešní běhání [https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c3/58/25 /c3… nový
icepower32 15.09.2015 12:30
icepower32

Slibuji si od toho, že se nějakým způsobem udržím v kondici - nepřiberu. Je to možné?

Ano beh je paradoxne vhodnym cvicenim na zvysenie kondicie, respektive posilovanie kardiovaskularneho systemu.

Je možné během zhubnout?

Samozrejme. Chudnes vzdy ked vydas viac energie ako prijmes. A pri behu vydas tej energie celkom dost.

Běhat ráno/večer, nebo je to fuk?

Behas vtedy, ked mas cas. Osobne by som behal radsej vecer, dobre sa potom spi.

Co vlastně během "posiluji" - nohy?

Ano predovsetkych stvorhlavy sval stehna, samozrejme lytkovy sval, minoritne aj ramena, ci brusne svaly.

Také by mě zajímalo, jestli je lepší běhat po trávě, chodníku, či nějaký štěrk, nebo tak...

Maksi povrch je setrnejsi na klby, takze ak mas nadvahu je vhodnejsi. Navyse asfalt byva nudny, behanie v prirode je lepsie, takze ak sa da tak zvolit cross country.

Nebo jestli je třeba mít dobré zatížené ruce.

Pokial chces posilovat aj ramena kludne si nejake zavazie zober. Osobne to povazujem za zbytocne.

Inak trosku infantilne otazky, chybaju mi tam skor prakticke, cize ako zacat, ako zvysovat davky, ako casto behat, ako rychlo behat, kolko behat a pod. Pripadne, co si na beh obut.

Inak trosku infantilne otazky, chybaju mi tam skor prakticke, cize ako zacat, ako zvysovat davky, ako casto behat, ako rychlo behat, kolko behat a pod. Pripadne, co si na beh obut.

Ano, jak začít?

Asi bych to viděl tak, že bych si vyhradil hodinku denně, ze začátku bych jen tak pozvolna občas běžel a občas šel a postupně bych "přitvrdil" a jen běžel, je jasné, že bych na poprvé asi neuběhl hned celou trasu.

Nebo, jak často? Nebo dle vzdálenosti? Za den X km/m?

Zacinal som uz velakrat, zacinam v podstate cely zivot, pretoze ked naberiem slusnejsiu kondiciu nieco mi do toho vojde a potom zase par mesiacov nic, takze mam velke skusenosti;o).
Niekolko empirickych zasad.
- Obuv. Mam uchylku na tenisky a je to jedina vec, kde uz 30 rokov nosim len znackove veci. V poslednej dobe celkom uchadzam na dizajne Asicsu, proste robia velmi pekne tenisky. A navyse su dobre. Drahe sice, ale dobre. Bohuzial mam problem zohnat cisla na seba, takze som siahol naposledy po Salomonoch Speedcross 3 GTX, co su asi najdrahsie tenisky ake som si kedy kupil, ale su naozaj dobre. Od Asicsu mam momentalne Gel Zaraca 3, co je taky model, co neoslni, ale ani neurazi. Ale stali nejakych 70 eur na rozdiel od 130 eurovych Salomonov. Predtym som mal rozne modely od Adidasu, ci Pumy, ale problem bol, ze sa pomerne rychlo drali. Navyse ak porovnam komfort behu medzi Adidas Kanadia GTX a Salomonmi, co mam teraz je to nebe a dudy. Nehovoriac o tom, ze tie Adidasy strasne smykali na sotoline, co mi Salomony nerobia, nehovoriac o rozdiely vo vahe.
- Zvysovanie zataze. Na zaciatok by som si nedaval vysoke zataze, takze urcite nie 1h beh. Ja, ked som zacinal, daval som si na robehanie 1km cca a zvysok venoval cviceniu vonku (strecing + bradla), takze aj tak mi to trvalo cele cca 30-40min. Prvy tyzden byva hrozny, bolia nohy, tvrdnu lytka, dychanie je nepravidelne a sem tam chytim pichanie v boku. Po cca tyzdni to uz zacina byt beh, okrem zvysenia zataze zacinam mat z toho pohybu radost. Ja osobe nemam rad dlhe behy, takze kombinujem veci z mladosti a to bude 1.5km na cas, alebo 12min. Pamatam si totizto svoje casy a vysledky zo ZS a snazim sa k nim maximalne priblizit. Poviem ti, moc sa mi to nedari, to znamena, ze ako decko som bol rychlejsi a vytrvalejsi ako teraz. Hanba mi.
- Sposoby behanie. Niekto beha na km, cize bezi 1h, niekoho to nebavi a chodi kratsie trasy, ktore si sprijemnuje. Napriklad kamos behava v kopcovitom terene, pretoze behanie do kopca je jedno z najtazsich aerobnych cviceni. Ja skor uprednostnujem posuvanie limitov, behavam tie iste okruhy, casy a priemerne rychlosti si sledujem na mobile a snazim sa prekonavat. Ked mavam uz priemer tak 12km/h viem, ze som uz vo forme;o). Ked som behal okruhy na skolskom ihrisku behal som napriklad striedavo rychle a vyklusavacie kolecka, cize 250m maximalna rychlost, potom 250m vyklus a tak stale dokolecka. Tato metoda sa blizi uz zatazikruhovehu treningu a urcite nie je vhodna pre zaciatocnika.
- Frekvencia. Tu len v skratke. Su jedinci, co behaju kazdy den, podla mna je to blbost. Cim je clovek starsi tym viac casu potrebujem na regeneraciu, ja behavam kazdy druhy den, ale ak citim, ze nohy na tom nie su dobre dam si aj 2 dni prestavku.
- Sposob behu. Dalsi kamos behava pravidelne uz mnoho rokov, ma za sebou aj niekolko polmaratonov a pred istym casom sa docital nieco o novom sposobe behu a presviedcal ma, ze sme cely zivot behali zle. Ehm ja mam sice rad vedu a nove objavy, ale toto mi uz pride pritiahnute za vlasy, aby teraz niekto objavil nejaky novy sposob behanie. Osobne rad experimentujem, napriklad na rozbehanie pouzivam dlhy krok s vysokym kolenom, neskor skusam pre zmenu usporne male kroky s co najnizsim zdvihom nohy, ktore (mna) tak nezatazuju a nemam pri nich kyslikovy dlh (pricom rychlost si udrziavam konstantnu(.
O behu sa da kecat dlhe hodiny, podtstane je zacat, este podstatnejsie vyrtvat a ked raz dostanes bezecky orgazmus, co je pocit, ked sa zacnes pri behu podvedomie usmeivat a pohyb ti bude sposobovat rozkos tak vtedy budes v bode, ked budes vediet, ze uz behas spravne.

jen potvrdím co píší kolegové výše:

- boty jsou základ
- pokud máš možnost tak běhej mimo asfalt
- ráno/večer záleží asi na typu povolání, já mám práci kde dělám jak fyzicky, tak občas prosedím značnou část dne na židli. A jelikož dopředu nevím jaký typ prac. činnosti mě čeká, tak běhám večer, ale jen v dny kdy se moc nenadřu.
- na zátěž rukou ze začátku kašli, budou tě bolet nohy i ruce, ale pokud chceš začít i ruce, tak si vem 2 PETky a postupně si v nich navyšuj objem vody - kamarád běhá s 1,5 l flaškou v každé ruce, já zkoušel asi 2 týdny 0,5 l a šlo to taky cítit
- aplikace do telefonu jsou fajn pro porovnávání výsledků, ale já skončil jen u měření tepu hodinkami - takhle už poznám jestli to dnes půjde nebo to mám vzdát
- hubnutí není zaručené. Já jedl vše na co jsem přišel a první půl rok běhání mou váhu nijak neovlivnilo, páč jsem doběhl unavený, dla sprchu a šel k lednici kde jsem snědl a vypil na co bylo k mání. Těd si dávám tak hodinu před běhěm něco light a ideálně sladkého, po běhu už hledím na nutriční hodnotu

Ale nikdo zatím nenapsal jednu důležitou věc - pokud začneš, tak určitě začni jíst hořčík, vyhneš se tak křečím ve svalech, které nebyly na takovou aktivitu zvyklé. Je dostupný ve všech lékárnách a není to nic drahého.

Nechápu, co tu řešíš. Chceš běhat? Brání ti v tom někdo? Pokud ne, obuj si nějaké boty (třeba Zátopek běhal v půllitrech, Abebe Bikila běhal bos) a oběhni barák. A dělej to každý den a když se na to budeš cítit, přidej si další kolečko.

...Pokud jde o liptákovský SUP, Cimrman prosazoval zásadu , "aby to bylo jako ze života". Proto odmítal, aby se pro sport na vsi vytvářely nějaké zvláštní podmínky: běžecké dráhy, cvičební úbory, speciální obuv. Říkával: " Bude-li vás honit četník nebo budete-li spěchat na vlak, také neodložíte zavazadla a nepřevléknete se do trenýrek s lampasy." A tak organizoval závody vesnické mládeže s kufry a v zimnících...

...Často si všímám, jaké se dělají gigantické přípravy na koupání, když lidi jednou někam k řece, ale jak se potom, když tam jsou, moc nekoupou.
To je zrovna tak, jako když jedete k moři. Já si pokaždé umiňuju - když o tom přemýšlím ještě v Lonýdně -, že si denně ráno přivstanu a půjdu se namočit do moře ještě před snídaní, a vždycky si zbožně zapakuju plavky a osušku. Kupuju si výhradně červené plavky. Červené plavky se mi líbí nejvíc. Výtečně mi jdou k pleti. Ale když potom k tomu moři přijedu, tak můj pocit, že tu časnou ranní koupel tolik potřebuju, není už najednou tak výrazný, jako byl v Londýně. Naopak, spíš mám pocit, že potřebuju zůstat do posledního okamžiku v posteli a pak rovnou sejít dolů ke snídani. Jednou nebo dvakrát ve mně zvítězí čest, vstanu před šestou, trochu se přiobléknu, seberu plavky a ručník a ponuře doškobrtám k moři. Ale rozkoš mi to nepůsobí žádnou...

:-D:beer:

+1

Také si myslím, že v dnešní době to každej moc hrotí, mp3ky, měřiče tepů, "joňtáky", energetické tyčinky, denní dobu, na lačno či najedený, ideální rozcvičení, elastické šortky, držáky na vodu, mega vytuněné boty atd. atd. A až to člověk pořídí, sesumíruje si to dohromady, tak ho to přestane bavit.

Přitom stačí vzít trenky, triko, nějaké sportovní boty a běžet

Ono to ostatni jsou prave docela dobre doplnky, aby ten beh nebyl zase az tak nudny a vic to cloveka vtahlo. Nicmene samozrejme mas pravdu, zacit behat se da okamzite, je to ten nejmene financne narocny sport, ktery existuje, proto take jsou v nem uspesne i chudsi africke staty, kde by treba i jizda na kole byl ekonomicky problem.

Ty boty jsou ale minimalne ve chvili, kdy se clovek trochu rozbeha (to znamena treba ten hodinovy beh), hodne dulezite. Malokdo dnes muze behat po mechovych cestach a po ztvrdle zemi nebo asfaltu se hodne namahaji kolena a boty, ktere tlumi narazy hodne pomuzou, nejen okamzite ale i do budoucna, ono se to pak minimalne ve stari secte.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru