Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chudnutie

Zdravím.Mám 16 rokov a 95 kg a problém je ten,že túto váhu moje telo nejako nezvláda a tiež to nie je pre môj chrbát s ktorým mám problém dobré.No a chcem sa vás opýtať,že začal som držať diétu, raňajky-jogurt biely,obed-polievka/mäso na prírodno,večera-to isté ako obed len menšia porcia a večer keď som hladný tak nejaké to ovocie.Tiež aj niečo málo "cvičím" 100klikov 100brušákov 100drepov denne.No a chcem sa teda spýtať či je to tá správna cesta poprípade nejaké veci zmeniť/pridať.Za všetky odpovede budem velice vďačný.

Předmět Autor Datum
Tímhle cvičením nezhubneš. Na hubnutí je nejlepší aerobní pohyb - rychlá chůze, běh, jízda na kole..…
Wikan 29.11.2015 21:36
Wikan
Aaha tak včil sem teda zmätený lebo hento mi odporučil jeden kamoš čo posiluje a hovori,že sa do toh…
Weney 29.11.2015 21:51
Weney
Při tomhle cvičení možná nabereš svaly (a ještě jenom na některých místech), ale nijak zvlášť ti to…
Wikan 29.11.2015 21:56
Wikan
Tak teda dik.
Weney 29.11.2015 22:10
Weney
No, otazka je, jestli opravdu musis za kazdou cenu hubnout. Dobre osvaleny telo snadno snese nejaky…
bahno 30.11.2015 13:18
bahno
Dřepy se dají dělat místo běhu. A hubne se stravou.
Rainy 01.12.2015 08:40
Rainy
Dřepy nejsou zrovna aerobní pohyb. Hubne se tím, že energetický výdej bude větší než příjem. Správná…
Wikan 01.12.2015 08:52
Wikan
Tu sa trosku mylis. A hned 2x. Drepy su jednym z najnamahavejsich cviceni na vydaj energie, ak sa sp…
fleg 01.12.2015 09:41
fleg
Dřepama spálíš hodně energie, ale jak dlouho je vydržíš dělat? Na hubnutí se mnohem víc hodí cvičení…
Wikan 01.12.2015 10:04
Wikan
Rozumiem, co chces povedat a suhlasim, na optimalne chudnutie su vhodne ine aktivity. Vzi sa vsak do…
fleg 01.12.2015 10:50
fleg
Ano, na tohle se celkem můžeme shodnout. Problém je snad jedině v tom, že člověk který začíná hubnou…
Wikan 01.12.2015 11:09
Wikan
No, jestli dela 100 drepu, 100 kliku a 100 sklapovacek(tady si svou znalosti slovenciny nejsem jist)…
bahno 01.12.2015 13:11
bahno
Asi ne, psal jsem to spíš obecně. Ale i v tomhle případě bych doporučoval tohle posilování doplnit n…
Wikan 01.12.2015 14:01
Wikan
ja se asi zeptam blbe, ale nejsou nahodou drepy s vyskokem taky dost nevhodny na klouby, pokud clove…
merlouska 02.12.2015 18:24
merlouska
Nie viac ako samotny beh a navyse problemy su pravdepodobne az pri klinickej obezite, respektive v n… poslední
fleg 05.12.2015 08:22
fleg
v prvom rade sa poraď z nejakým dietologom a praktickým lekárom,nejaké jednostranné cvičenie a jedno…
audax 30.11.2015 03:11
audax
Nepises sice vysku, ale ak to nie su 2m tak 95kg bude asi dost. Chudnutie je jednoduche, ovela tazsi…
fleg 30.11.2015 08:29
fleg
Ok.Tak dík moc na začiatok teda začnem pekne pomalý a časom budem viac a viac zaťažovať telo.Ešte ra…
Weney 30.11.2015 15:46
Weney
pre povzbudenie: už obrovské plus je to,že si sa odhodlal niečo s tým robiť,to je tiež jedna z dôlež…
audax 01.12.2015 14:49
audax
No áno môj problém bol v tom,že strašne veľa sedím pri počítači a schudnúť som sa rozhodol nedávno l…
Weney 01.12.2015 16:00
Weney
Nežrat. Cvičení je toliko ku šitu, "správná životospráva" tě jen vyrajcuje k dalšímu žraní. Radím /p…
mif 02.12.2015 18:44
mif
Ono nejde len o to ze co jes, ale aj ze kolko toho jes. Vsetko ma nejake kalorie, a v zavislosti od…
MM.. 03.12.2015 14:22
MM..
BTW. mozno porozmyslaj o stacionarnom bicykli, su aj relativne lacne (rozsah 100-200eur) a mozes na…
MM.. 03.12.2015 14:27
MM..
A este som zabudol - hlavne nepi sladene napoje ako cocacoly a sprajty a podobne ptz v tom je kilo c…
MM.. 03.12.2015 17:07
MM..
Ešte raz všetkým ďakujem.
Weney 03.12.2015 18:48
Weney

Tu sa trosku mylis. A hned 2x.
Drepy su jednym z najnamahavejsich cviceni na vydaj energie, ak sa spoja s vyskokmi vlastne simuluju beh do kopca, ci schodov. Takze drepy su urcite jednym z najlepsich cvikov, kde sa nepohnes z miesta a spalujes mnoho energie.
Priberani/chudnutie je predovsetkym o strave. Kazdy kto robil chvilku kulturistiku ti povie, ze 80% tvori strava, samotne cvicenie je vlastne podruzne.
Pohyb je vsak dolezity z ineho hladiska, okrem toho, ze nam cvicenie posiluje kardiovaskularny system a pozitivne posobi na mnoho zdravotnych faktorov zvysuje nam podiel svaloviny na nasej hmotnosti a je urcite rozdiel, ci stoji pred tebou 80kg svalnaty chlap alebo 80kg kus sadla.

Dřepama spálíš hodně energie, ale jak dlouho je vydržíš dělat? Na hubnutí se mnohem víc hodí cvičení střední zátěže, které ale trvá dlouho - nejméně desítky minut. Klidně se zeptej libovolného dietologa.
Nemůžeš porovnávat hubnutí a posilování, protože jde o zcela dvě odlišné kategorie, které jdou často proti sobě.

Rozumiem, co chces povedat a suhlasim, na optimalne chudnutie su vhodne ine aktivity.
Vzi sa vsak do koze bezneho cloveka, ludia neradi behaju, niekam sa pohybuju a naradsej by cvicili doma, pri telne (a pritom jedli chipsy;o)).
Takze upresnim to...pokial sa dotycnemu nechce/nemoze nikam chodit a nema na cvicenie 30-60min je asi najlepsim cvikom na rychle spalenie energie drepovanie, respektive vyskoky (samozrejme v seriach), kde okrem posilnenia svalovej hmoty ziska aj nejaky zaklad kondicie a spali relativne vela energie (schudne).
Kedze dotycny jedinec zacina je to asi to najlepsie, co sa da poradit, nehovoriac o tom, ze pri vyssej nadvahe moze byt beh na zaciatok dokon ca kontraproduktivny kvoli vysokej zatazi klbov. Aj preto sa uplne obeznym ludom odporuca zo zaciatku len rychla chodza a az neskor beh.
O chudnuti sa da bavit velmi dlho, ale vzdy na konci je len ta matika...menej prijat, viac vydat.

Ano, na tohle se celkem můžeme shodnout. Problém je snad jedině v tom, že člověk který začíná hubnout, má obvykle špatnou kondici, takže vydrží sotva pár dřepů a je vyřízený. Při tomhle množství to není vhodné ani na hubnutí ani při tom nenabere svaly.

Nie viac ako samotny beh a navyse problemy su pravdepodobne az pri klinickej obezite, respektive v neskorsom veku, ked uz je klbove lozko riadne "vyjazdene".
Ono je to asi o genetike aj, osobne poznam 2 ludi, co maju problem s klbami (bedorvy a kolenny) a obaja su chudsej postavy a stredneho veku.
Klbov by som sa pri beznej obezite naozaj nebal zatial.

v prvom rade sa poraď z nejakým dietologom a praktickým lekárom,nejaké jednostranné cvičenie a jednostranné,bezúčelné obmedzenie stravy obvykle k ničomu nevedie,jednak nie nadarmo sa hovorí,že športom k trvalej invalidite-nevhodné cvičenie a bezúčelné jednostranné námáhanie a obmedzenie stravy povedie len k tomu,že po hladovke sa velmi rýchlo dostaví jojo-efekt a jednostranne preťaženie klbov na rukách a chrbtového väziva k trvalému schudnutiu a udržaniu dobrej kondície príliš neprispeje...ovela rozumnjšie bude vypracovanie dietneho plánu odborníkom,ktorý vie čo robí a k tomu nejaká vhodná pohybová aktivita,ktorá rovnomerne zaťaží celé telo a bude primeraná Tvojmu konkrétnemu stavu a momentálnym možnostiam.....

Nepises sice vysku, ale ak to nie su 2m tak 95kg bude asi dost.
Chudnutie je jednoduche, ovela tazsie je udrzat si vahu. Aby si sa vyhol jojo efektu musis zmenit celu zivotnu filozofiu. Takze otazka znie, kde je u teba problem? Mas rad jedlo, alebo nemas rad pohyb?
Dietou moc nevyhras, ak sa ti podari zhodit a prestanes ju drzat telo si to rychlo vrati spat a navyse ti nieco prida. To su ti ludia, co cely zivot chudnu a priberaju a maju z toho potom depky.
Rozpisovat sa konkretne nebudem, skus kludne ryzovu kuru, co je tu v clankoch, bacha je to zahul na psychiku;o).
Vseobecne.
Strava tvori gro uspechu, pohyb to samozrejme velmi dobre doplna.
Radsej jest 5x denne mensie porcie ako 2-3x denne velke. Jedlo nehltat, radsej jest pomaly a vychutnavat si to.
Gro stravy prijat doobeda, na vecer to utlmovat. AK nebudes jest nic 3h pred spanim bude to dobre, ak si stanovis, ze posledne jedlo je o 18:00 este lepsie (ak nestihnes smola, uz si proste nic nedas).
Posilovanim si samozrejme neublizis, ale vacsi vydaj energie ako pri posilovani vydas pri akomkolvek aerobnom cviceni. Pozor na plavanie, tam palis realitvne malo energie, je to skor relaxacny sport ako aerobny, cyklistika je fajn, ale beh ma vyssiu ucinnost. Jedine, zeby si si na bicykli daval kopce to ta vystavi dostatocne.
Najviac kalorii spalis behom do kopca. Ak nemas po ruke kopec najdi si schody. Ludia sa casto hanbia chodit po schodoch, ale ja som kedysi trenoval beh na 12 poschodie. V najlepsej forme som dokonca prisiel skoro zaroven s vytahom co si pamatam. Samozrejme lepsie brat schody po 2 ako po jednom, aj ked na zaciatok kludne tak.
Cele chudnutie nie je ziadna veda, je to cista matika...ak vydas viac energie ako prijmes schudnes. Ak rad papas, papaj dalej, ale o to viac sa musis hybat a o to narocnejsi druh pohybu musis volit.

pre povzbudenie: už obrovské plus je to,že si sa odhodlal niečo s tým robiť,to je tiež jedna z dôležitých vecí,chcieť niečo robiť,chcieť niečo dobrovolne urobiť pre seba,to je základné obrovské plus,že Ty chceš,nie ža Ťa niekto núti,ale že Ty sám chceš....z určitých dôvodov by bolo ideálne začať u praktického lekára,ktorý zhodnotí zdravotný stav,odporučí prípadne nejaké dietne záleťitosti,urobí v prípade potreby nejaké vyšetrenia funkčnosti napr.štítnej žlazy,či tá začínajúca nadváha je dôsledok len doterajšiehieho sedenia pred telkou kombinovanou konzumáciou lupienkov,keksíkov,coly,alebo je tam aj nejaká disfunkcia spomenutej štítnej žlazy,pankreasu etc,doporučí určite aj nejakú vhodnú pohybovú aktivitu,zodpovedajúcu zdravotnému stavu,môže doporučiť aj nejaké iné vyšetrenia u internistu/dietologa,ktorý zostaví vhodný dietny plán.........
ako už písal fleg,treba zmeniť celú filozofou života,stravovania a kombinovaného zodpovedajúceho pohybu k tomu,ovšem nie nejakým hurá systémom,že budem jesť len jogurt,piť vodu a šmitec a k tomu robiť drepy,kliky ako o život,jednostrannú rýchlu/krátkodobú dietu si môže dovoliť športovec,ktorý má svoj tréningový a stravovací plán,ale potrebuje sa rýchlo dostať na nejaký váhový limit a zhodiť jedno-dve kilá behom kratučkej doby,Ty musíš začať pomaly,od piky,najprv upraviť stravovanie a k tomu pravidelný pohyb,rovnomerne zaťažujúci organizmus,aby si neskončil po mesiaci s tým,že si vyhladovaný,vyčerpaný a s natiahnutými šlachami na rukách a natrhnutou bránicou na bruchu.....nikto nieje dokonalý,všetko treba s mierou,dôležité je aj to odhodlanie a chuť s tým niečo spraviť,ja si vždy spomeniem na úryvok jednej starej pesničky ,že vždy som túžil mať Einsteinov mozog a Scwarzeneggrove svaly a život to zariadil tak,že mám Schwarzeneggrov mozog a Einsteinove svaly........

Ono nejde len o to ze co jes, ale aj ze kolko toho jes. Vsetko ma nejake kalorie, a v zavislosti od mnozstva sa da prehanat kalorie aj s jogurtami, a kludne aj s tymi co pisu ze 0.1% tuku ked v tom je kilo cukru alebo skrobu apod, sleduj si kalorie (kcal alebo prepocitane kJoul na obale vyrobku a hlavne si tam aj pozeraj ze na kolko gramov ten udaj plati - zvycajne to tam pisu na 100g, a pritom vyrobok ma kludne kilo, potom si to musis preratat :). Vygoogli si jaky je odporucany prijem energie pre normalneho cloveka, normalne jedz a nehladuj, hladovat je pre telo to najhorsie ptz potom to nevydrzis robit trvalo (ono ide o to stravovat sa normalne cely zivot a ne ze mesiac budem hladovat a potom sa zas nazerem potom by si pribral 100kg ptz telo sa bude pripravovat na dalsie hladovanie :) Normalne jest tak aby si to vedel robit cely zivot, sledovat si prijem kcal (resp. preratat si kJ ak je udaj v kJ), a za dalsie musis tu energiu spotrebovat, na to si vygooglis ze kolko energie priemerne spotrebujes pri 10minutovom behu apod, chodzi po schodoch, apod. drepoch apod, nieso spotrebuje aj vyhrievanie tela apod, a robit to tak aby si spotreboval viac energie jak si prijal. Z toho vyplyva ze principialne mozes jest kludne aj normalne jedla a aj normalne(tym myslim NORMALNE ze 100g masa a ne pol kila! :) porcie, nemusis byt na jogurtoch (hlavne tie dietne gebuziny 0%tuku to neni ziaden jogurt ale chemicka gebuzina ktora ma kludne aj viac kalorii jak normalny jogurt, to uz si radsej kupuj tie normalne s tukom), ak energiu potom pojdes vybehat alebo inac spalis tak mozes jest normalne.

BTW. mozno porozmyslaj o stacionarnom bicykli, su aj relativne lacne (rozsah 100-200eur) a mozes na tom bicyklovat aj doma pri telke aj ked vonku je nahovno pocasie, a zvycajne je na tom aj pocitac ktory ti rata spotrebovane kalorie. A neni to tak namahave na klby apod. jak nejake behanie a poskakovanie.

A este som zabudol - hlavne nepi sladene napoje ako cocacoly a sprajty a podobne ptz v tom je kilo cukru, tam je kalorii jak za 3obedy :) Pi normalnu vodu resp. rozne ciste mineralky apod. A aj ovocie obsahuje cukor. Takze ked sa nacpes ovocim tak to si zas nic nevyhral. Skor by si mal jest zeleninu. Napr. uvarenu apod. Ale zas ne cpat sa zemiakmi to je zas skrob (skrob = vyssia forma cukru ci jak to je chemicky, t.j. nositel energie).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru